Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

KRITICKÝ stav na východe: Nemocnice sú takmer plné! COVID pacientov musia prevážať, rezort zasiahol

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/DPA/Waltraud Grubitzsch, Topky/Ján Zemiar)

PREŠOV - Situácia v nemocniciach sa začína rýchlo zhoršovať. Napriek tomu, že tretia vlna nemala byť pre zdravotníkov taká kritická, opak je pravdou. Nemocnice v Prešovskom kraji sú na tom kriticky, na umelej pľúcnej ventilácii už majú len dve voľné lôžka.

Všetky zdravotnícke zariadenia v prešovskom regióne, v ktorých sa lekári, sestry a ďalší zdravotnícki pracovníci starajú o pacientov s ochorením COVID-19, sa nachádzajú v najvyššej tretej fáze reprofilizácie lôžkového fondu. Najkritickejšia situácia je s lôžkami pre pacientov, ktorí potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu. Obsadené sú na 96 percent celkovej kapacity.

Kapacity sú takmer plné

"V uplynulom týždni si vyžiadalo prevoz do iných nemocníc 165 pacientov, z nich 35  si vyžadovalo podporu umelej pľúcnej ventilácie. Situáciu s mojím tímom veľmi pozorne sledujem," uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

VIDEO Primár Hložník: Mali sme pacienta, ktorý nebol očkovaný, uveril dezinformáciám na internete

Primár Hložník: Mali sme pacienta, ktorý nebol očkovaný, uveril dezinformáciám na internete (Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody - Polícia SR)

Nemocnice v Prešovskom kraji v číslach:
- 93 % obsadenosť lôžok s napojením na kyslík (zo 508 je obsadených 473), 
- 95 % obsadenosť lôžok s napojením na high-flow (zo 43 je obsadených 41), 
- 96 % obsadenosť lôžok s napojením na umelú pľúcnu ventiláciu (z 53 je obsadených 51 lôžok).

"V Prešovskom kraji je obmedzená tzv. biela starostlivosť pre vysoký počet pacientov s ochorením COVID-19. Zákroky, ktorých presun nespôsobí zhoršenie zdravotného stavu pacienta, sa z dôvodu naplnenosti kapacít termínujú na neskoršie dátumy. Ubezpečujeme však, že každý, kto potrebuje akútnu zdravotnú starostlivosť, ju aj dostane," vysvetľuje štátny tajomník MZ SR Kamil Száz. 

Kvôli vážnej situácii budú pomáhať aj špecializované ústavy

Ministerstvo zdravotníctva v spolupráci s krajskými koordinátormi v kooperácii s Prešovským samosprávnym krajom a nemocnicami pristupuje v predstihu k potrebným opatreniam a z dôvodu vážnosti situácie v prešovskom regióne zapája od dnešného dňa (pondelok) aj špecializované ústavy do pomoci v súvislosti s poskytnutím lôžok, kde si pacientov stav vyžaduje podporu umelej pľúcnej ventilácie. 

KRITICKÝ stav na východe:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

"Všetky zdravotnícke zariadenia v regióne sme požiadali, aby maximalizovali svoje kapacity pre pacientov s ochorením COVID- 19 nad kapacity uvedené v III. fáze reprofilizácie. Pripravujeme zapojenie aj mimorezortných zdravotníckych zariadení," povedal Lengvarský. Ministerstvo zdravotníctva v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom vyzýva ľudí, aby sa neodkladne zaočkovali. Očkovanie chráni pred vážnym priebehom ochorenia COVID-19, čím eliminuje počet pacientov v nemocniciach. Pomôžte aj Vy už veľmi vyčerpaným zdravotníkom.

Vážna situácia aj v košickej nemocnici

Situácia v druhej najväčšej nemocnici na Slovensku je takisto veľmi vážna. COVID lôžka sú v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach obsadené takmer na 90 %. Denne prijímame na hospitalizáciu od  20 – 40 nových pacientov. "Ďalšej reprofilizácii a reorganizácii pracovísk na Rastislavovej ulici sa nevyhneme. Kapacity covidových lôžok však nemôžeme navyšovať do nekonečna, pokiaľ chceme naďalej zabezpečovať aj tzv. bielu medicínu pre necovidových pacientov," konštatuje generálny riaditeľ UNLP Košice Ján Slávik.

KRITICKÝ stav na východe:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka, File)

"Momentálne máme hospitalizovaných 232 pacientov s ochorením COVID-19, voľných lôžok ostáva len pár. Výrazne sa však zhoršuje situácia s kritickými pacientami, ktorých je štvrtina. Na umelej pľúcnej ventilácii je 13 pacientov, ďalších 26 potrebuje vysokoprietokový kyslík," uviedol Slávik. 

Musíme rozhodovať, kto sa dostane na prístroje

High flow kyslíkových prístrojov ostáva v UNLP už len niekoľko voľných k dispozícii pre vážne chorých pacientov. "Je to naozaj vážne - rozhodovať, kto sa dostane na prístroje. Sme opäť v situácii, že musíme zvažovať okolnosti a zdravotný stav pacienta," dodal generálny riaditeľ. 

Pribúdajú mladšie ročníky

Vekový priemer pacientov s covidom je u žien 62 rokov, u mužov 58 rokov. "Čoraz viac však pribúdajú aj mladšie ročníky, zaznamenávame úmrtia pacientov a mimoriadne ťažké stavy u ľudí tesne nad 50 rokov," konštatuje výkonný riaditeľ UNLP Ľuboslav Beňa. Vo väčšine prípadov ide o nezaočkovaných pacientov. Pomer neočkovaných a očkovaných pacientov je k dnešnému dňu v UNLP 80 % neočkovaní a 20 % očkovaní. "Po prvýkrát sme na umelej pľúcnej ventilácii zaznamenali plne zaočkovaného pacienta, absolvoval očkovanie dvomi dávkami vakcíny Astra Zeneca. Všetci ostatní pacienti, ktorí sú na ÚPV v UNLP, sú neočkovaní," upresnil Beňa.  

Viac než 110 zdravotníkov v karanténe alebo COVID PN

Situáciu zhoršuje aj stúpajúci počet zdravotníkov, ktorí sú v karanténnej práce neschopnosti. "Tieto počty rastú zo dňa na deň, od septembra máme už takmer 90 zamestnancov v karanténe. Len za uplynulé dva novembrové týždne stúpol tento počet o viac než 50 zdravotníkov. A z druhej vlny máme stále práceneschopných viac než 20 zamestnancov, ktorí majú post kovidové následky, a preto si ich zdravotný stav vyžaduje ďalšiu liečbu. Nie je jednoduché organizačne zabezpečiť prácu či už kovidových alebo nekovidových pracovísk. Personál všade chýba aj bez kovidu," uzatvoril generálny riaditeľ.  

Viac o téme: NemocnicePrešovKoronavírusCovidAktuálna covid situácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu