Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

ODPORNÉ Kotlebovci prekrúcajú fakty: Líder ĽSNS spojil smrť Žbirku s očkovaním! Zneužili aj ďalší HOAX

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Presne v tomto duchu sa niesla rétorika kotlebovcov počas rozpravy k novým opatreniam, ktoré sa vláda rozhodla zaviesť. Práve opoziční politici zvyknú burcovať ľudí, aby sa opatreniam postavili a spochybňujú aj očkovanie. Líder ĽSNS Marian Kotleba tentokrát dosiahol ďalšie dno. Smrť speváka Mekyho Žbirku spojil s očkovaním.

Žbirka však nie je jediný, koho v jednej zo svojich faktických poznámok použil ako pseudoargument. Zneužil aj smrť mladého 33-ročného muža z Banskej Bystrice. Nielen, že zavádzal v príčine úmrtia, ale zavádzal aj v tom, kedy bol očkovaný. 

ODPORNÉ Kotlebovci prekrúcajú fakty: Líder ĽSNS spojil smrť Žbirku s očkovaním! Zneužili aj ďalší HOAX (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Nezodpovednosť a prekrúcanie faktov

Drzosť, nezodpovednosť a prekrúcanie faktov. Aj takúto rétoriku opäť zvolili opoziční poslanci za ĽSNS a za mimoparlamentnú stranu Republika. Okrem toho nerešpektovali pravidlá nosenia respirátorov a vysmievali sa z nich. Klamali aj o tom, že nikoho nechránia. Dnes si respirátory poniektorí dali, ale aj tak ich nosili pod nosom, čo nemá žiadnu účinnosť. 

Poslanec ĽSNS Medvecký si dal na tvár plynovú masku a vysmieval sa z pravidiel.
Zobraziť galériu (5)
Poslanec ĽSNS Medvecký si dal na tvár plynovú masku a vysmieval sa z pravidiel.  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Predseda parlamentu už v tejto súvislosti avizoval, že keď budú podobné obštrukcie pokračovať, nemá zmysel ich zakaždým vykazovať z rokovacej sály. Zvažuje preto zavedenie parlamentnej stráže, ako to majú napríklad v Českej republike. Zdôraznil, že práve poslanci majú byť prví v dodržiavaní pravidiel.

ODPORNÉ Kotlebovci prekrúcajú fakty:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kotleba využil aj Žbirkovu smrť

Najemotívnejšie vystupoval Milan Mazurek, normálny hlas preto vystriedal krik. Niekoľkokrát nazval uznávaných odborníkov v oblast medicíny "fašistami". Na jeho invektívy reagovala aj ministerka Mária Kolíková, ktorá mu to slovne vrátila. Po jeho vystúpení sa s faktickou poznámkou prezentoval Marina Kotleba. "Problém tejto vlády nie je, že nevie liečiť ľudí, nevie ich chrániť pred kovidom, problém tejto vlády je, že nechce týchto ľudí liečiť, pretože tejto vláde vyhovuje, keď bude situácia čo najhoršia," začal.

ODPORNÉ Kotlebovci prekrúcajú fakty:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"A pritom stále ľudia zomierajú v nemocniciach zomierajú na choroby, proti ktorým vláda nič nerobí a v čoraz väčšej miere a čoraz mladší ľudia zomierajú po očkovaní. Vieme veľmi dobre, že, žiaľ, zomrel aj Miro Žbirka, všetkým nám to bolo ľúto... Prečo sa nehovorí o tom, kedy bol očkovaný?" konšpiroval Kotleba. 

Spevák zomrel na zápal pľúc

Žbirka mal zdravotné problémy už dlho a kvôli ochoreniu skončil aj v nemocnici. Na sociálnej sieti informoval, že má neprijemný bacil. Jeho manželka Katka potvrdila, že zomrel potom, čo prekonal opakovaný a ťažký zápal pľúc. Ochorenie ho sprevádzalo dlho a kvôli tomu mal aj slabú imunitu. Napriek tomu je aj jeho úmrtie zneužívané na antivakcinačnú kampaň. 

Zneužil aj smrť mladého muža

To však nebolo všetko. Ďalšou nepravdou, ktorou vo svojom vystúpení zavádzal, bolo úmrtie mladého muža z Banskej Bystrice. "Prečo sa nehovorí o prípade z Banskej Bystrice, kde 33-ročný mladý muž v plnom zdraví zomrel počas nedeľného obedu len preto, že v piatok bol na očkovaní? Prečo sa o týchto veciach nehovorí?" povedal. 

Túto informáciu však vyvrátila polícia na svojej facebookovej stránky Hoaxy a podvody. "Hoaxeri nemajú žiadne zábrany. Účet pod názvom "Eva Mrázik" a ďalšie účty šíra informáciu, podľa ktorej zomrel istý Tomáš Fulier. K smrti malo dôjsť hneď po očkovaní v čakárni. Na záver nechýba prídavok o tom, ako je očkovanie nebezpečné," napísali v úvode policajti. 

Na tento status ich upozorňovali mnohí ľudia. Ozvali sa však aj jeho známi a práve vďaka nim sa spojili s Tomášovom rodinou, aby zistili informácie. "Uvedená osoba zomrela dňa 10. 11. v nemocnici, deň potom, čo došlo k infarktu a krvácaniu do mozgu (mŕtvici). Napriek snahe lekárov sa kritický stav nezmenil a došlo k úmrtiu. Osoba bola podľa svojich príbuzných očkovaná na jar, test v sanitke ukázal negatívny výsledok. Úmrtie osoby nemalo nič spoločné s očkovaním," uviedli. 

Pozostali sú nahnevaní

Pozostalých nahnevalo, že sa na antivakcinačnú kampaň zneužíva meno ich príbuzného. "Hoaxeri nemajú žiadnu úctu k ľudskému životu. Je to absolútne morálne dno, keď rodina okrem nevyhnutností ohľadom poslednej rozlúčky musí riešiť komentáre na internete... Rodine sme odporučili podať trestné oznámenie, aby Polícia Slovenskej republiky mohla oficiálne preveriť, či išlo alebo nešlo o trestný čin," dodali policajti. 

Na Slovensku evidujeme oficiálne 7 úmrtí po očkovaní

Šéf ĽSNS sa už predtým v rozprave hovoril o tom, že ľudí nútia do očkovania a že po podaní vakcíny zomierajú na Slovensku desiatky mladých ľudí. Rovnako šíril aj dezinformácie o tom, že vakcína je nebezpečnejšia ako prekonanie koronavírusu a že z ochorenia sa človek dostane jednoduchšie, ako keď sa očkuje. 

Všetky vakcíny, ktorými sa na Slovensku očkuje, sú schválené a Európskou liekovou agentúrou vyhodnotené ako bezpečné. Na Slovensku zomrelo na COVID viac ako 13-tisíc ľudí, čo sa týka úmrtí, ktorých príčinou bolo očkovanie, Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) eviduje oficiálne 7 prípadov.

ODPORNÉ Kotlebovci prekrúcajú fakty:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Ku dnešnému dňu evidujeme spolu sedem úmrtí v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho pri štyroch prípadoch bol súvis stanovený ako možný (po vakcínach Comirnaty, Spikevax a Vaxzevria) a v troch ako pravdepodobný (po vakcínach Vaxzevria a Comirnaty). Pri iných uzavretých prípadoch vrátane niektorých medializovaných bol súvis vylúčený. Aj ak súvis nebol potvrdený, ale úmrtie bolo štátnemu ústavu nahlásené, hlásenie zasielame spolu s jeho popisom do európskej databázy nežiaducich účinkov (EudraVigilance)," uviedol ústav v týždennej štatistike. 

ŠÚKL informuje verejnosť iba o uzavretých prípadoch úmrtí v kauzálnej súvislosti s očkovaním. V prípade, že v časovej súvislosti po očkovaní nastane úmrtie, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nariadi vykonanie pitvy, výsledky ktorej poskytujú primárne dôkazy o príčine úmrtia. Štátny ústav teda v prípade hlásených úmrtí úzko spolupracuje so Sekciou súdneho lekárstva a patologickej anatómie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Kotlebovci aj poslanci za mimoparlamentnú stranu Republika pravidelne spochybňujú nosenie a účinnosti rúšok a respirátorov, zavedené opatrenia, hovoria o potláčaní slobody, spochybňujú očkovanie, nabádajú na protesty. V hlavnom meste vyzvali kotlebovci na ďalší protest, ktorý by sa podľa ich lídra mal konať 17. novembra. 

Viac o téme: úmrtieOčkovanieMarian KotlebaMiroslav ŽbirkaParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu