Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hlina je sklamaný z bývalej kolegyne z KDH: Europoslankyňu prirovnal k Uhríkovi a spol, za toto som topánky nedral!

Hlina prirovnal hlasovanie Lexmann k europoslancom ako Uhrík či Radačovský (obaja kandidujúci za ĽSNS). Zobraziť galériu (4)
Hlina prirovnal hlasovanie Lexmann k europoslancom ako Uhrík či Radačovský (obaja kandidujúci za ĽSNS). (Zdroj: TASR - Vladimír Benko, Jakub Kotian, Ján Krošlák, Dušan Hein)

BRATISLAVA/BRUSEL - Exšéf KDH a v súčasnosti bývalý politik na voľnej nohe Alojz Hlina má z aktuálneho diania v jeho bývalej strane hlavu v smútku. O posledné ideály ho vraj pripravila europoslankyňa za kresťanských demokratov Miriam Lexmann, ktorá podľa jeho slov hlasovala podobne ako europoslanci Milan Uhrík či Miroslav Radačovský, ktorí kandidovali za ĽSNS. Lexmann to odmieta a tvrdí, že hlasovala iba na základe svojho svedomia.

archívne video

Hlina v ROZHOVORE definitívne potvrdil odchod z KDH: Záborskú si ako kresťan nevážim, Pellegrini spadne ako Ikaros (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Hlina tvrdí, že za toto nebojoval

Bývalý predseda kresťanských demokratov sa pre dianie v Európskom parlamente rozhodol napísať rozsiahly status o europoslankyni Miriam Lexmann. Je z toho celého sklamaný. Hlasovalo sa tam totiž o prijatí rezolúcie o kríze právneho štátu v Poľsku. V téme hlasovania sa hovorilo hlavne o nadradenosti práv EÚ. "Kvôli tomuto som nedral topánky po celom Slovensku. Kvôli tomuto som neobetoval štyri roky života pre KDH. Neurobili sme z niekoho europoslankyňu preto, aby v Bruseli hlasovala s fašistami, polofašistami, či extrémistami," kritizuje Hlina.

Hlina je sklamaný z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky)

Rezolúcia sa prijala na konci októbra. Táto v princípe podľa Hlinu hovorí o tom, o čom je Európska únia. "Nik nenútil Poľsko byť členom EÚ. Ak tam chceli ísť a sú tam, tak majú rešpektovať základy, na ktorých EÚ vznikla a zákony, ktorými sa EÚ riadi," pokračuje Hlina.

Lexmann hlasovala tak, ako Uhrík a Radačovský

"Zo Slovenska boli proti tejto správe dvaja europoslanci za kotlebovcov - europoslanci Uhrík a Radačovský a okrem nich poslankyňa M. Lexmann za KDH. Za túto správu hlasovalo 502  z 671 všetkých europoslancov. Za správu hlasovali všetci europoslanci z poriadnych strán ako CDU, CSU, OVP, KDU - ČSĽ," popisuje výsledok hlasovania Hlina.

"Netušil som však, že sa dožijem toho, že europoslankyňa strany, ktorej som bol predseda, bude v "jednej partii" s tými ľuďmi a spolu s nimi bude hlasovať proti celej Európe. Z toho som smutný a s tým sa neviem zmieriť," uzavrel.

Europoslankyňa sa bráni, že v tom nebola sama

Lexmann sa po týchto slovách bráni tým, že nebola zďaleka samou, kto hlasoval práve takto. "Je zrejmé, že správu nepodporili aj ďalší poslanci naprieč politickými skupinami Európskeho parlamentu," tvrdí Lexmann.

Europslankyňa Miriam Lexmann
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

"Pri výkone svojho mandátu vždy hlasujem podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. Dlhodobo verejne komunikujem hodnoty, ktorými sa riadim. Príbeh mojej rodiny, ktorá v ohrození života bojovala tak proti fašistickému, ako aj proti komunistickému režimu, je dobre známy. Uvedené spojenie je za čiarou a nemám dôvod sa mu zvlášť venovať," nesúhlasí s Hlinom europoslankyňa Lexmann.

Lexmann svoj spôsob voľby háji tak, že vraj ani toto uznesenie o kríze v Poľsku neobsahovalo konštruktívne hľadanie dialógu, ale vzťahy s Poľskom opäť skôr ideologizovalo a vyhrocovalo. "Treba zdôrazniť, že Poľsko nie je ani prvým, ani jediným štátom, ktorého ústavný súd rozhodol o prednosti národnej ústavy pred právom EÚ," tvrdí europoslankyňa.

Chcela som chrániť európsky projekt

"Hlasovala som na základe úprimnej snahy chrániť európsky projekt, preto som nepodporila tendencie rozširovať právomoci EÚ. Som za to, aby EÚ rešpektovala rozdelenie právomocí medzi členskými štátmi a Európskou úniou, ktoré sú dohodnuté od začiatku. V otázke bezpodmienečnej prednosti práva EÚ pred kolidujúcim vnútroštátnym aj ústavným právom, ktorú spochybňovali ústavné súdy členských štátov, je riešením jedine úprimná, otvorená a konštruktívna debata," pokračuje Lexmann.

Hlina je sklamaný z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

"Odpoveď podľa mňa treba hľadať v nemeckej teórii konštitučného pluralizmu, ktorá predpokladá konštantný dialóg a udomácňovanie medzi úrovňou členských štátov a úrovňou EÚ. Uznesenie však nič z tohto nereflektovalo. Preto som hlasovala proti," uzavrela.

Viac o téme: HlasovaniePoľskoAlojz HlinaMilan UhríkMiroslav RadačovskýMiriam Lexmann
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu