Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Pacientov s KORONAVÍRUSOM možno liečiť aj kombinovaním monoklonálnych protilátok

Tlačová konferencia na pôde ministerstva zdravotníctva Zobraziť galériu (3)
Tlačová konferencia na pôde ministerstva zdravotníctva (Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA - Pacientov s ochorením COVID-19 možno od minulého týždňa na Slovensku liečiť aj podávaním kombinovaných monoklonálnych protilátok. Od stredy (10. 11.) by mala liečba fungovať už v 36 centrách po celom Slovensku. V utorok o tom na pôde Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR informoval štátny tajomník rezortu Kamil Száz.

Pacientov s koronavírusom možno liečiť aj kombinovaním monoklonálnych protilátok (Zdroj: Topky/Maarty)

Vysvetlil, že kombinácia monoklonálnych látok zmierňuje príznaky a ťažký priebeh ochorenia. Cieľovou skupinou sú rizikoví pacienti najmä vo veku nad 65 rokov či osoby so závažnými chronickými ochoreniami.

Infektologička a primárka oddelenia dospelých na Klinike infektológie a geografickej medicíny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského, Slovenskej zdravotníckej univerzity a Univerzitnej nemocnice v Bratislave Alena Košťálová doplnila, že nebude rozhodovať, či je pacient zaočkovaný alebo nezaočkovaný. Je určená pre pacientov do desiatich dní od nástupu príznakov ochorenia COVID-19.

Pacientov s KORONAVÍRUSOM možno
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Pacient s pozitívnym PCR alebo LAMP testom podľa jej slov dostane správu o tom, že je vhodným na takúto liečbu, následne kontaktuje svojho lekára alebo pacient kontaktuje priamo centrum, kde mu bude podaná táto látka prostredníctvom infúzie. Cena infúzie sa pohybuje okolo 1100 eur.

Pacientov s KORONAVÍRUSOM možno
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Száz doplnil, že situácia na Slovensku je kritická, nemocnice sú reprofilizované a plnia sa pacientmi s novým koronavírusom. Väčšina z nich je podľa štátneho tajomníka neočkovaná. Viac ako 80 percent neočkovaných končí na umelej pľúcnej ventilácii.

Viac o téme: LiečbaPacientiProtilátkyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu