Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Výtvarný svet smúti za Miroslavom Cipárom (†86): Zomrel jeden z najlepších slovenských umelcov

Ilustrátor Miroslav Cipár počas vernisáže v Literárnom múzeu Slovenskej národnej knižnice (SNK) v Martine
Ilustrátor Miroslav Cipár počas vernisáže v Literárnom múzeu Slovenskej národnej knižnice (SNK) v Martine (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

BRATISLAVA - Vo veku 86 rokov zomrel v pondelok večer akademický maliar, grafik, ilustrátor a slovenský umelec Miroslav Cipár. Informoval o tom jeho syn Vladimír Cipár.

Miroslav Cipár sa narodil vo Vysokej nad Kysucou. Je pokladaný za jedného z najvšestrannejších slovenských výtvarníkov. Za ilustrátorsku tvorbu získal Cipár množstvo domácich i zahraničných ocenení.

Jeho bohaté portfólio tvoria maľby, sochy, grafiky, vytvoril aj mnohé známe logá. Nepochybne najpopulárnejšie sú však jeho ilustrácie, za ktoré získal viacero významných ocenení.

Na umelca spomína aj prezidentka

Hravosť Miroslava Cipára ostáva živá všade okolo nás aj po jeho smrti. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti v reakcii na jeho pondelkové (8. 11.) úmrtie.

"Ako deti sme listovali v knihách, ktoré ilustroval. Ako dospelí sme každý deň prežili vo svete, ktorý nám označil," napísala hlava štátu. Pripomenula, že jeho jedinečné ilustrácie nás ako deti dostali do sveta rozprávok a dunajských povestí. "Vďaka originálnym logám Miroslava Cipára sme neskôr aj letmým pohľadom vedeli, či čítame knihu z vydavateľstva Mladé letá alebo od Slovenského spisovateľa," skonštatovala prezidentka.

Spomenula aj niektoré iné známe logá, ktoré vytvoril. "Už zďaleka vieme rozoznať Slovenskú národnú galériu a pri pohľade na logo Bratislavských hudobných slávností počujeme tóny otváracieho koncertu," doplnila. Vyzdvihla tiež jeho odvahu a túžbu po slobode, ktorú prejavil počas Nežnej revolúcie.

Viac o téme: úmrtieMaliarMiroslav Cipár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu