Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ťažká situácia na Kysuciach: Dúfame, že VRCHOL sa blíži! Pacienti sú na tom horšie, lekári unavení

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ČADCA - Spočiatku sa očakávalo, že situácia na severe Slovenska nebude až taká kritická ako v druhej vlne. Očakávalo sa, že väčšina obyvateľstva je premorená. Bohužiaľ, opak je pravdou. Situácia je zlá, nemocnica takmer plná a personál je unavený.

Premorenosť zrejme na Kysuciach nepomohla a regiónu nepomáha ani nízka zaočkovanosť. V okresoch Čadca a Kysucké Nové Mesto je zaočkovaných len necelých 37 percent obyvateľov. Práve tu sa v tretej vlne ako prvá pandémia opäť ukázala v plnej sile. V nemocnici už fungujú na hranici svojich možností. 

VIDEO Naliehavá VÝZVA lekárov: Dajte sa očkovať! Zomierajú mladší, najhoršie nás  ešte len čaká

Naliehavá VÝZVA lekárov: Dajte sa očkovať! Zomierajú mladší, najhoršie nás ešte len čaká (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)


Takmer celé Slovensko je ČIERNE: Odborníci navrhli balík prísnych opatrení! Zatvorenie škôl či obmedzenie pohybu


Pacientov musíme prevážať do iných regiónov

Riaditeľ nemocnice Martin Šenfeld pre Topky uviedol, že aktuálne majú hospitalizovaných okolo 70 pacientov, pričom celková kapacita je 86 lôžok. "Situácia je kritická najme pri pacientoch, ktorí vyžadujú umelú pľúcnu ventiláciu, kde sme prekročili naše kapacity a pacientov musíme prevážať do iných regiónov," uviedol.

Ťažká situácia na Kysuciach:
Zobraziť galériu (4)

"Máme plné OAIM oddelenie aj JIS - v súčasnosti ventilujeme 14 pacientov," povedal. Kysucká nemocnica s poliklinikou Čadca poskytuje starostlivosť pre obyvateľov spádového územia okresov Čadca a Kysucké Nové Mesto, ale aj ďalším pacientom, ktorí potrebujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť. 

Dúfame, že sme blízko vrcholu

Nemocnica je aktuálne v poslednej, teda tretej fáze reprofilizácie. "Museli sme obmedziť plánované operačné výkony. V súčasnosti robíme len akútne operácie, operácie, ktoré neznesú odklad a onkologické operácie," informoval riaditeľ. Zo všetkých pacientov je až 75 percent nezaočkovaných. Okresy Čadca a Kysuce sú v čiernej fáze už od 19. októbra. 

Ťažká situácia na Kysuciach:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Zoltan Balogh/MTI via AP, file)

"Situácia je veľmi zlá. Náš región bol zasiahnutý ako jeden z prvých, pozitivita je stále vysoká, dúfame, že sme blízko vrcholu. Naši zamestnanci sú preťažení, už by sme potrebovali vidieť klesajúci trend hospitalizácií," povedal Šenfeld. Čo sa týka pacientov, situácia je veľmi podobná. "V tretej vlne dochádza k rýchlejšej progresii ochorenia a veľmi veľa pacientov končí na umelej pľúcnej ventilácii," dodal. 

Kapacity sú takmer obsadené

Oba okresy sú v Žilinskom kraji, kde je situácia v nemocniciach vážna, obsadenosť lôžok pacientmi s ochorením COVID-19 stále narastá. Kraj o tom informoval ešte vo štvrtok na sociálnej sieti s tým, že najťažšia situácia je v Čadci a Martine. Najvyšší počet hospitalizovaných tvoria nezaočkovaní pacienti.

Ako ďalej konkretizoval odbor zdravotníctva Úradu ŽSK, obsadenosť reprofilizovaných lôžok v Žilinskom kraji dosiahla v stredu 3. novembra až 77 percent. Obsadenosť lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou vyhradených pre pacientov s ochorením COVID-19 dosiahla 97 percent. Ochorenie si za posledných 24 hodín vyžiadalo tri obete. Prvú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 dostalo v Žilinskom kraji 292 676 obyvateľov. Druhou dávkou je zaočkovaných 277 571 ľudí.

Viac o téme: NemocnicaHospitalizovaníČadcaKysuceKysucké Nové MestoKoronavírusCOVID
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu