Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Seniori sú najviac ohrození koronavírusom: Riziko sa dá znížiť, aj táto služba ich môže ochrániť

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Getty Images)

Je to neúprosný fakt. Seniori sú v prípade infikovania sa novým koronavírusom oveľa viac ohrození na živote ako zvyšok populácie. Preto potrebujú zostať chránení pred nebezpečím šíriacim sa v uzavretých prevádzkach či vozidlách MHD. Existuje spôsob, ako riziko nákazy úplne zmenšiť? Ako sme zistili, v Bratislave našťastie áno.

Štatistiky, ktoré zverejnilo ministerstvo zdravotníctva, hovoria jasnou rečou. S narastajúcim vekom prudko rastie riziko, že pri ochorení Covid-19 skončíte v nemocnici či nebodaj zomriete. Podľa štatistík z prvých dvoch vĺn a začiatku tretej vlny pandémie na Slovensku to vyzerá nasledovne: Zo 46-tisíc infikovaných vo veku 60-70 rokov skončilo v nemocnici takmer 7.400 ľudí. Z týchto hospitalizovaných až 19 percent, teda každý piaty, ochoreniu podľahlo. Ešte horšie dopadli sedemdesiatnici, v nemocnici skončila viac ako tretina infikovaných (8.392 z 22.315 infikovaných) a z nich takmer tretina (28%) zomrela. U osemdesiatnikov sú už tabuľky alarmujúce. Z 11.212 infikovaných viac ako polovica (5.689) skončila v nemocnici, pričom z hospitalizovaných osemdesiatnikov ochoreniu podľahlo až 39 percent, teda výrazne viac ako tretina ľudí.

Seniori sú najviac ohrození
Zobraziť galériu (5)

Aktuálne Slovensko zaznamenáva takmer 5.000 nových prípadov koronavírusu denne, covid-19 sa teda môže už nachádzať  hocikde. V uliciach, prevádzkach stravovania, obchodoch či nákupných centrách. Aj tejto situácii však seniori potrebujú jesť a majú právo na dôstojný život, k čomu  nepochybne patrí aj dostupná kvalitná strava. Ako sa však k nej dostať bezpečne? Jednou z možností je využiť služby dlhodobej donášky a práve tú v Bratislave už druhý rok ponúka služba Obedy pre seniorov. Stravu, ktorú si mnohí pochvaľujú, si môže dovoliť a objednať naozaj každý. Pozreli sme sa na to, ako to presne funguje.

Seniori sú najviac ohrození
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: obedypreseniorov.sk)

Plnohodnotný obed, teda polievku (0,24l), hlavné jedlo (250g) a dezert (do 70g), ktorý si môžu bratislavskí seniori objednať až v 12 zo 17 mestských častí, je naozaj cenovo dostupný. Vyjde iba na 3,50 eura, pričom cena je konečná a zahŕňa aj dopravu. Objednať si ho môžete priamo na stránke obedypreseniorov.sk. Tejto službe môže teda cenovo konkurovať naozaj iba obed pripravený doma, na ten si však potrebujete ísť nakúpiť potraviny a stojí vás čas i energiu.

Seniori sú najviac ohrození
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: obedypreseniorov.sk)

Pri službe Obedy pre seniorov jedlo kuchári každé ráno pripravia a starostlivo zabalia dbajúc na prísne hygienické normy. Práve ich dodržanie a ochrana zdravia  je jeden z dôvodov, prečo ho distribuujú chladené. V týchto rizikových časoch senior nemusí so šoférom vôbec prísť do kontaktu pretože ten jednoducho môže po dohode obed doručiť na dohodnuté miesto, kde si ho následne senior vyzdvihne. Samozrejme, pri imobilných zákazníkoch je možná dohoda aj na prevzatí priamo pri dverách bytu. Rozvoz sa realizuje medzi 9:00 a 14:00 h, pričom vodič zákazníkovi vždy zavolá pár minút pred svojím príchodom.

Seniori sú najviac ohrození
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: obedypreseniorov.sk)

 „Jedlo je možné si objednať na celý mesiac v dvoch variantoch. Buď na celý mesiac iba v pracovné dni, alebo na celý mesiac vrátane víkendov,“ vysvetľuje Pavol Benčík zo spoločnosti NAJEME SA s.r.o., ktorá stravu pre seniorov pripravuje. Na výber ponúkajú, pokiaľ ide o hlavné jedlo, každý deň dva druhy menu -  mäsité a bezmäsité. V spoločnosti však mysleli  aj na to, že starší ľudia môžu nejaký čas tráviť v nemocnici, kúpeľoch či jednoducho na dovolenke. V takom prípade sa môžu z obedov aj odhlásiť, minimálne však na týždeň.

A ako sa senior k týmto obedom dostane? Úplne jednoducho. Buď vyplní objednávkový formulár na stránke obedypreseniorov.sk , alebo si ich objedná mailom či telefonicky.

Platiť je možné  prostredníctvom internet bankingu, vkladu na účet alebo šekom, no je možné platiť aj v hotovosti.

Advertoriál pripravený spoločne so spoločnosťou Najeme sa.

Viac o téme: Obedy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu