Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalší spor v koalícii vyvoláva Kolíkovej súdna mapa: VIDEO Kollár ju kritizuje, reaguje aj SaS

Boris Kollár (Sme rodina) počas brífingu na Krajskom súde v Banskej Bystrici
Boris Kollár (Sme rodina) počas brífingu na Krajskom súde v Banskej Bystrici (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Poslanecký klub SaS sa už stretol s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou k tretej verzii návrhu súdnej mapy. Za ideou reformy strana stojí, o detailoch by mala rozhodnúť utorková koaličná rada. Uviedol to hovorca SaS Ondrej Šprlák.

"Stojíme za ideou tejto reformy a podporujeme ju s tým, že o detailoch, napríklad v oblasti sídiel, rozhodne utorková koaličná rada. Považujeme za kľúčové, aby reformy, ku ktorým sme sa zaviazali v pláne obnovy, prešli v parlamente a neboli predmetom populistického vytĺkania politického kapitálu," zdôraznil Šprlák.

Tretia verzia súdnej mapy počíta so zrušením štyroch okresných súdov. Pôvodne sa ich počet mal znížiť z 54 na 30. Naďalej sa počíta so vznikom mestských súdov v Košiciach a Bratislave. Zostávajúce súdy ostanú ako pracoviská alebo sídla. Zrušiť by sa mali okresné súdy v mestách Partizánske, Skalica, Bánovce nad Bebravou a Kežmarok.

Zmena by sa mala týkať aj krajských súdov. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková plánuje ponechať všetkých osem pracovísk, pričom majú vzniknúť len tri obvody. Sídlom krajských súdov by tak mala byť Trnava pre západoslovenský obvod, Žilina pre stredoslovenský obvod a Prešov pre východoslovenský obvod. Zmena by mala nastať k 1. januáru 2023.

Kollár má opačný názor

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) považuje návrh novej súdnej mapy, ktorý počíta so zrušením Krajského súdu (KS) v Banskej Bystrici, za „nepripravený, veľmi zlý a nezmyselný“. Konštatoval to po utorkovom stretnutí s vedením súdu. Zdôraznil, že hnutie Sme rodina ho v parlamentne nepodporí. Podľa jeho slov sa tak chystajú urobiť aj ďalší koaliční poslanci.

Súdna mapa nepripravená a je to veľmi zlé, myslí si predseda NR SR Boris Kollár (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

„Návrh by ministerka mala stiahnuť, lebo v tejto forme je veľká pravdepodobnosť, že v parlamente neprejde. To nie je reforma, to je chaos, nezmysel, a treba to zrušiť a urobiť nanovo,“ zdôraznil šéf parlamentu. Podľa Kollára by bolo treba súdy posilniť novou technikou, mali by mať viac vyšších súdnych úradníkov alebo asistentov.

KS v Banskej Bystrici patrí k súdom s najväčším obvodom a druhým najväčším aj z hľadiska personálneho obsadenia. Od roku 2011 je komplexne zrekonštruovaný za 7,5 milióna eur. „Zatiaľ čo na KS v Banskej Bystrici pracuje 52 vysoko erudovaných sudcov a celkovo 120 zamestnancov, v Žiline 42 sudcov a 94 zamestnancov,“ pripomína šéf banskobystrického KS Ján Auxt. KS v Banskej Bystrici funguje 123 rokov.

V kuloároch sa hovorí, že Krajský súd v Banskej Bystrici by mal fungovať dva roky, tvrdí jeho predseda (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Hlas-SD súdnu mapu nepodporí

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková o stretnutie s poslancami mimoparlamentnej strany Hlas-SD neprejavila záujem. Poslanci strany súdnu reformu nepodporia. Uviedol to Martin Dorčák z tlačového odboru strany Hlas-SD.

"Sme presvedčení, že o takejto reforme treba oveľa viac komunikovať s tými, ktorých sa týka, a nie ju pripravovať od ministerského stola v Bratislave, a navyše každú chvíľu zásadne meniť jej parametre," poukázal Dorčák. Pripomenul, že strana nezaznamenala žiadne relevantné podporné vyjadrenia od sudcov, že po prijatí tejto reformy sa im bude pracovať lepšie a efektívnejšie. "Hlas-SD trvá na tom, že vládna koalícia musí urgentne riešiť kľúčové problémy – drastický rast cien energií, potravín či boj s pandémiou – a rušenie súdov medzi ne určite nepatrí," dodal.

Viac o téme: ReformaSaSRichard SulíkBoris KollárSme rodinaSúdna mapa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu