Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tvrdé slová ministra zahraničných vecí: Bielorusko vysiela migrantov do EÚ, uviedol Korčok

Ivan Korčok
Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

TALINN - Bieloruský režim nielenže bojuje proti vlastným občanom, ale evidentne chce konfrontáciu aj so susedmi z EÚ, povedal v stredu minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok počas pracovnej návštevy Estónska. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ SR).

Korčok sa v estónskom Tallinne stretol s rezortnými partnermi z východného krídla NATO v rámci stretnutia Bukureštskej deviatky (B9).

Šéf slovenskej diplomacie vyjadril "silnú podporu" pre Poľsko, Litvu a Lotyšsko v súvislosti s migrantmi prichádzajúcimi z Bieloruska, za ktorých rastúce počty je podľa ministra "zodpovedný režim (bieloruského prezidenta Alexandra) Lukašenka".

"Bieloruský režim zváža migrantov z krajín Blízkeho východu a dopravuje ich na hranicu baltských štátov, aby sa tadiaľ presúvali ďalej do Európy. A. Lukašenko tak ukazuje, že nielenže bojuje s vlastnými občanmi, ktorých v tisíckach zatvára do basy len za prejavenie názoru. Neštíti sa ani ohrozovania životov civilných pasažierov, keď nedávno prinútil lietadlo s nimi pristáť v Bielorusku. A neštíti sa ani takej zvrátenej myšlienky, ako je zneužívať migrantov a zarábať na nich, keď si sami musia u neho zaplatiť za dopravu do Európy," priblížil Korčok.

Toto nám nemôže byť jedno

"Láka týchto chudákov z Iraku a ďalších krajín a klame ich, že pre nich zabezpečí cestu na Západ. Dúfam, že aspoň teraz sa už otvárajú oči, a to aj mnohým u nás doma, ktorí tento režim stále obdivujú, ospevujú jeho stabilitu a mňa kritizujú za to, keď hovorím, že je našou povinnosťou zastať sa Bielorusov túžiacich po slobode. Je to treba, lebo vidíme, že režimu v Minsku už nestačí konfrontácia doma, ale chce ju aj so svojimi susedmi v EÚ. Toto nám nemôže byť jedno," vyhlásil minister zahraničných vecí.

Lukašenko koncom mája avizoval, že Minsk už nebude migrantom brániť v ceste do EÚ cez bieloruské územie, čím reagoval na sprísnené západné sankcie. Odvtedy prichádzajú správy o tisícoch pokusov o nelegálne prekročenie vonkajších hraníc EÚ s Bieloruskom i nemecko-poľskej hranice. EÚ sa domnieva, že Lukašenkov režim migrantov na tieto hranice zámerne vysiela, aby tak spôsobil chaos a spory v Únii.

Viac o téme: MigrantiBieloruskoEstónskoIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu