Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ďalší minister, ktorého chce Smer odvolávať: Tvrdé slová na adresu Sulíka!

Richard Sulík Zobraziť galériu (3)
Richard Sulík (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Smer-SD chce iniciovať odvolávanie ministra hospodárstva SR Richarda Sulíka (SaS). Podľa lídra strany Roberta Fica nie je Sulík pripravený na svoju funkciu a nezvláda ju. Návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR chce strana podať čo najskôr.

Bol by blázon, keby odstúpil, povedal Fico na situáciu ohľadom Petra Kažimíra (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Predseda parlamentu musí následne podľa rokovacieho poriadku schôdzu zvolať do siedmich dní od podania návrhu. "Predovšetkým nevidíme žiadne vecné riešenia pokiaľ ide o rast cien energií a tie idú hore. Naviac sa nám zdá, že sa každému vysmieva. Hovorí to, že trh všetko vyrieši, že nebude treba nič regulovať. Vysmieva sa ľuďom, ktorí prišli o prácu, keď hovorí, že treba zrušiť úrady práce," uviedol Fico. Pokračoval, že Sulík sa ukázal ako arogantný človek. V stredu chce Fico osloviť nezaradených poslancov okolo Tomáša Tarabu. "Pokiaľ sa dohodneme na spoločnom postupe, tak podáme tento návrh v expresne krátkom čase," dodal Fico.

Tlačová konferencia strany Smer-SD
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zároveň sa vyjadril k štvrtkovej (14. 10.) mimoriadnej schôdzi, ktorá sa má venovať ochrane poľnohospodárskeho a lesného pôdneho fondu na Slovensku. Deklaroval, že s poslancami na nej stále trvajú. "V našej ústave máme ustanovenie, ktoré hovorí, že je možné pristúpiť k obmedzeniu vlastníckeho práva, ak ide o potravinovú bezpečnosť štátu. Hovoríme o pôde, o lesoch. To sa nepochybne dotýka potravinovej bezpečnosti štátu. Preto máme veľký dôvod trvať na tom, aby zajtra schôdza NR SR bola, a budeme žiadať vládu, aby predložila na rokovanie ústavnoprávnu ochranu poľnohospodárskeho a lesného pôdneho fondu," konštatoval Fico.

Reagovala aj Remišová

Koaličná strana Za ľudí odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) z iniciatívy Smeru-SD nepodporí. Novinárom to povedala predsedníčka strany a ministerka pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) počas rokovania tripartity k rozpočtu. "Samozrejme, že odvolanie Sulíka nepodporíme, my sme už jasne deklarovali, že nepodporíme odvolanie žiadneho ministra tejto vlády, keď bude iniciované opozíciou, či už Robertom Ficom (Smer-SD) alebo Petrom Pellegrinim (nezaradený)," povedala ministerka.

Ďalší minister, ktorého chce
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Skritizovala, že jedinou náplňou súčasnej opozície je len niekoho odvolávať, pretože podľa nej nič konštruktívne robiť nedokáže. "Celkovo, ak mám zhodnotiť pôsobenie opozície - a to ja som bola tiež v opozícii -, tak keď sa pozrieme na jej predložené návrhy, konštruktívnych je minimum," poznamenala ministerka. Zdôraznila, že nepozná krajinu, kde by sa dvaja bývalí premiéri riadili heslom "čím horšie, tým lepšie", čím narážala napríklad na postoj k očkovaniu proti ochoreniu COVID-19.

Viac o téme: OdvolávanieSmer-SDRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu