Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Väčšina ľudí neverí žiadnej štátnej autorite: Nebudeme štekajúci pes, odkazuje Pellegrini

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Sme v stave, že väčšina ľudí na Slovensku neverí žiadnej štátnej autorite. Jediné, čo sa pre obnovu dôvery v štát dá spraviť, je ľuďom skutočne pomáhať. V diskusnej relácii Sobotné dialógy v RTVS to vyhlásil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

"Ľudia dnes neveria nikomu. Rozumiem im vzhľadom na to, na čo všetko sa musia pozerať. Dôveru narúša to, že politici raz niečo sľúbia, ale urobia nakoniec niečo iné. Rovnako aj to, že majú pocit, že nech sa udejú akékoľvek voľby, nič sa nezmení," skonštatoval minister. Myslí si, že je dôležité nehádať sa o "fleky", ale diskutovať napríklad o pomoci ľuďom v exekúciách.

Nezaradený poslanec Národnej rady SR a líder mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini si myslí, že na Slovensku je situácia veľmi vážna, rastú ceny energií i potravín, je nedostatok niektorých komodít, nastala tretia vlna pandémie nového koronavírusu, ľudia majú strach zo zníženia životného štandardu a vládna koalícia otvára témy, ktoré neriešia reálne problémy ľudí.

"Koalícia rieši úplné bludy. Nie to, čo ľudí reálne trápi. Politici prestali rozprávať o problémoch ľudí," skonštatoval bývalý predseda vlády. Nedôvera v štátne inštitúcie je podľa neho veľká. Pellegrini deklaruje, že Hlas-SD bude konštruktívnou opozíciou. "Nebudeme štekajúci pes," poznamenal.

Väčšina ľudí neverí žiadnej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V prípade práce komisie pre obnovu dôvery v právny štát Krajniak uviedol, že za žiadnej vlády by nemala byť zneužívaná štátna moc a represívne orgány štátu na politický boj a krytie "nejakých" ľudí. "Ak je podozrenie, že sa niekto niečoho dopustil, treba to stíhať zákonným spôsobom," skonštatoval. V tom vidí dôležitosť postavenia generálneho prokurátora a jeho oprávnenia posúdiť, či je niekto stíhaný zákonne alebo nie. "Toto oprávnenie by mal mať aj naďalej," povedal minister.

Pellegrini považuje zriadenie tejto komisie za "figový list". Generálny prokurátor Maroš Žilinka má podľa neho veľkú dôveru naprieč politickým spektrom a považuje ho za spravodlivého človeka. Líder Hlasu-SD nesúhlasí s oddelením Úradu špeciálnej prokuratúry od Generálnej prokuratúry a posilnením pozície špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. V Sme rodina podľa Krajniaka nepodporia, aby postavenie Generálnej prokuratúry bolo spochybňované. Pellegrini zároveň skritizoval, že obvinení vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry sa vracajú späť do práce a neboli postavení mimo službu, dokým sa podozrenia nevyjasnia.

V prípade avizovanej reformy nemocníc sa obaja politici zhodli, že sa má riešiť v prvom rade s tými, ktorých sa to týka. Krajniak zároveň informoval, že pandemická situácia v zariadeniach sociálnych služieb je nateraz stabilizovaná a priebeh ochorení na COVID-19 je aj vďaka vysokej zaočkovanosti miernejší.

Najviac diskriminované na dôchodkoch sú ženy, ktoré vychovali deti, tvrdí Krajniak

Najviac diskriminovanými na dôchodkoch sú ženy, ktoré vychovali deti. Uviedol to v relácii RTVS Sobotné dialógy minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR a podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak v diskusii s nezaradeným poslancom Národnej rady SR a predsedom mimoparlamentnej strany Hlas-SD Petrom Pellegrinim.

"Čím viac detí vychovali, ktoré dnes platia odvody do sociálneho systému a platia dôchodky všetkých, tak o to majú nižší dôchodok. A toto je vec, ktorú treba, keď sa bavíme o dôchodkovej reforme, zohľadniť, aby sme aspoň čiastočne túto diskrimináciu odstránili," zdôraznil k tzv. rodičovskému bonusu minister práce.            

"Už dnes sa nám podarilo nájsť zdroje, že celkovo môže byť dôchodková reforma taká, že prinesie ľuďom vyššie peniaze a vyššie výnosy na dôchodkoch. Prinesie takú vec, aby najmä tí manuálne pracujúci mali istotu, že po 40. odpracovaných rokoch budú môcť odísť na penziu," vyhlásil Krajniak.

Väčšina ľudí neverí žiadnej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pellegrini pripomenul, že sa definitívne ruší strop odchodu do dôchodku. "To pán minister Krajniak dosiahol, hoci pred voľbami za strop v ústavnom zákone hlasoval, tak ho po voľbách navrhol zrušiť a aj ho zrušil," poznamenal. Podľa neho treba ľuďom povedať, že ak by išli po 40. odpracovaných rokoch do dôchodku, čo bude ešte ďaleko od stredného veku dožitia, tak z takého dôchodku môžu akurát tak živoriť. Takýto dôchodok bude podľa Pellegriniho vlastne "o veľa, veľa percent" krátený predčasný dôchodok.

Upozornil, že sa reformou mení aj výpočet dôchodkov. "Ak by ten výpočet dôchodku, ktorý je dnes v zákone, začal platiť, tak v tomto roku bude mať každý dôchodca vymeraný o 32 eur mesačne menší dôchodok, ako ho má dnes," podčiarkol Pellegrini.

Myšlienka rodičovského bonusu by sa podľa šéfa Hlasu-SD negatívne dotkla nielen rodičov, ktorí majú deti v zahraničí, ale aj rodičov ťažko postihnutých detí, ktoré nikdy nepracovali a nikdy pracovať nebudú, lebo nemôžu. "Je aj veľa bezdetných seniorov, ktorí poctivo pracovali pre tento štát, hoci nemohli mať deti, alebo sa aj sami rozhodli ich nemať. Tých dokopy s rodičmi s ťažko postihnutými deťmi je ich skoro 500.000, teda tretina našich seniorov," poznamenal Pellegrini. Z rodičovského bonusu budú podľa neho benefitovať len tí, ktorí majú dobre zarábajúce deti.

Pellegrini upozornil, že dieťa, ktoré bude posielať peniaze svojim rodičom, bude mať po rokoch taký istý dôchodok ako to, čo možno už rodičov nemá a platí "to isté" do Sociálnej poisťovne. "Neviem, kde je tu spravodlivosť," povedal.

Podľa Krajniaka rodičovský bonus nemá zvýhodniť tých, ktorí vychovali deti. "My len chceme, aby boli menej diskriminovaní, ako boli doteraz," doplnil minister práce. Ich pracujúce deti podľa neho platia dane a zabezpečujú funkčnosť štátu a dôchodkového systému. V pláne obnovy sa podľa Pellegriniho ministerstvo práce zaviazalo dôchodkovou reformou ušetriť štátu peniaze na dôchodkoch. "Zaviazali sme sa na najbližších 50 rokov, do roku 2070, stabilizovať dôchodkový systém. Garantujem, čo možno skontrolovať, že každý rok na vyplácanie dôchodkov pôjde viac a viac peňazí," oponoval Krajniak.  

Tlačová konferencia strany Hlas-SD
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Situáciu v gastro sektore vidí Pellegrini "veľmi zle". "Hlas-SD už pre niekoľkými mesiacmi navrhol, aby sa gastru pomohlo dočasným znížením DPH na jeden rok na 5 %, čo koalícia zmietla zo stola. Mám obavy, že pri prijatí všetkých protipandemických opatrení príde k zníženiu počtu zákazníkov a gastro bude krvácať už po druhýkrát," doplnil.

"Od 1. októbra sme spustili pomoc na vytvorenie nových 14.000 pracovných miest, kde sa môžu aj predstavitelia z gastro sektora uchádzať o podporu v troch kategóriách. Vyčlenili sme na to viac ako 52 miliónov eur. Aj pracovné miesta v oblasti gastra môžu byť z tejto pomoci podporené," dodal Krajniak.

Viac o téme: Peter PellegriniMilan KrajniakSme rodinaHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu