Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Nemocnice bojujú s pandémiou: V Žiline obmedzia operácie, žiadajú o pomoc

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Kristína Mayerová)

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU - Nemocnica v Bánovciach nad Bebravou neeviduje k utorku pacientov a zamestnancov s ochorením COVID-19. Na tretiu vlnu pandémie má pripravené reprofilizované lôžka i dostatočné zásoby osobných ochranných pomôcok. Informovala o tom riaditeľka nemocnice Mina Bobocká.

"K utorku máme len troch suspektných pacientov, zatiaľ u žiadneho nebol nový koronavírus potvrdený. Rovnako priaznivá je aj situácia v rámci našich zamestnancov. Je to pravdepodobne pozitívny vplyv zaočkovanosti našich zamestnancov, ktorá je na úrovni 84 percent," uviedla Bobocká.

V regióne však podľa nej stúpa počet prípadov, čo dokazujú aj testy, RT-PCR testy v minulom týždni v nemocnici preukázali 22-percentnú pozitivitu testovaných.

Zdravotníci v nemocnici od začiatku vakcinácie podali takmer 23.000 dávok vakcíny, záujem o očkovanie v tejto dobe stúpol len minimálne. "Veríme, že postupné sprísňovanie opatrení bude argumentom, aby možno aj ďalší občania zvážili možnosť dať sa zaočkovať," ozrejmila riaditeľka nemocnice.

V nemocnici očkujú aj deti, vakcínu už dostalo takmer 100 z nich. "V prípade očkovania detí vo veku od 12 do 18 rokov budú musieť rodičia v októbri počítať s podaním druhej dávky mimo nášho zariadenia," dodala v tejto súvislosti Bobocká.

KORONAVÍRUS Nemocnice bojujú s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

V areáli nemocnice v Nitre opäť vyrástol maltézsky zdravotnícky stan

V areáli Fakultnej nemocnice v Nitre opäť vyrástol maltézsky zdravotnícky stan. Na základe požiadavky vedenia nemocnice ho bezodplatne  poskytlo nitrianske centrum Maltézskej pomoci Slovensko. Stan je potrebný pre tých, ktorí sa musia testovať na ochorenie COVID-19, informoval Tibor Ujlacký z Maltézskej pomoci Slovensko – centrum Nitra.

Modulárny nafukovací zdravotnícky stan fungoval v predchádzajúcich dvoch vlnách pandémie ako záchytné miesto pre pacientov postihnutých ochorením COVID-19. „Keď sme ho v júni zbalili, nádejali sme sa, že už ho viac nebude treba. Je október 2021 a fakultná nemocnica nás opäť požiadala o pomoc a zapožičanie nášho stanu, ktorý bude slúžiť, až kým sa táto pandémia neskončí,“ skonštatoval Ujlacký.

V trnavskej nemocnici postupne narastá počet pacientov s COVID-19

Po letnom uvoľnení začal aj vo Fakultnej nemocnici Trnava (FN) v týchto dňoch opäť narastať počet pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19. K utorku je podľa hovorcu Mateja Martoviča hospitalizovaných 17 pacientov, z nich šesť potrebuje podporu umelej pľúcnej ventilácie. Ani jeden zo šestice nie je proti ochoreniu zaočkovaný.

Fakultná nemocnica v Trnave
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

"Najmladší hospitalizovaný pacient s ochorením COVID-19 je vo veku 25 rokov a najstarší vo veku 76 rokov. Od začiatku septembra evidujeme päť úmrtí pacientov s ochorením COVID-19," doplnil hovorca.

Nemocnica mala napríklad v júni iba troch pacientov s ochorením a žiadne úmrtie, v máji vo FN pribudlo spolu 16 hospitalizácií pacientov s ochorením COVID-19 a 11 úmrtí. V priebehu apríla prijali celkovo 103 ľudí s COVID-19, 46 pacientov zomrelo. Za marec má v evidencii 85 úmrtí pacientov na toto ochorenie, za február 158 úmrtí, čo je najvyšší počet. V januári zomrelo na COVID-19 vo FN 134, v decembri 82, v novembri 37 a v októbri 16 pacientov.

Nemocnica v Komárne zatiaľ pandémiu zvláda, hospitalizovaných je 7 ľudí

Nemocnica Agel v Komárne zatiaľ situáciu v regióne zvláda napriek tomu, že nástup tretej vlny pandémie sa začína prejavovať aj v náraste prípadov pozitívnych pacientov v okrese Komárno. Vďaka pomerne veľkej zaočkovanosti ľudí v regióne je ťažkých prípadov ochorenia COVID-19 málo, zdravotníci však vyzývajú ľudí k dodržiavaniu opatrení a osobnej zodpovednosti každého jedného človeka.

K dnešnému dňu eviduje nemocnica sedem hospitalizovaných pacientov s novým koronavírusom. Nikto z nich nemá ťažký priebeh ochorenia a nevyžaduje si napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu. "Ďalší piati pacienti sú suspektní, čakáme na výsledok ich testu na prítomnosť koronavírusu. Máme reprofilizované lôžka pre tri fázy vývoja pandémie, adekvátne personálne aj technické zabezpečenie a samozrejmosťou je dostatok osobných ochranných prostriedkov," povedala Gabriela Filkóová, námestníčka riaditeľa pre liečebno-preventívnu starostlivosť Nemocnice Agel Komárno.  

Nemocnica vzhľadom na aktuálny vývoj pandémie prešla do druhej fázy reprofilizácie. Má vyčlenených 30 lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19 s napojením na kyslík a tri lôžka s napojením na umelú pľúcnu ventiláciu. Aktuálne nemocnica okrem zákazu návštev pacientov nemá žiadne obmedzenia, v riadnom režime sa realizujú aj plánované operácie. Bez obmedzení pokračuje aj mobilné odberové miesto. "Od septembra sa každý týždeň zvyšuje počet záujemcov o testovanie, za posledný týždeň sme otestovali denne zhruba 250 ľudí, pričom pozitivita stúpa. Za posledné štyri dni sme zachytili 22 pozitívnych," zhodnotila Filkóová.

Komárňanská nemocnica ponúka stále možnosť aj dať sa zaočkovať vo vakcinačnom centre, ktoré je otvorené každý pracovný deň od 7.15 do 13.15 h. Klienti nad 18 rokov majú možnosť výberu vakcíny. Môžu sa dať očkovať dvojdávkovou vakcínou od spoločnosti Pfizer/Biontech (pondelok, streda, piatok), alebo jednodávkovou vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson (utorok, štvrtok). 

Žilinská nemocnica žiada o pomoc

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline požiadala nemocnice s infekčným a pľúcnym oddelením, aby jej pomohli riešiť situáciu s umiestnením pacientov s ochorením COVID-19. Na brífingu o tom v utorok informoval medicínsky riaditeľ nemocnice Igor Bízik.

Žilinská FNsP zvolala v pondelok (4. 10.) krízový štáb v súvislosti s kritickým zhoršením situácie a vývojom zdravotného stavu pacientov s ochorením COVID-19. "Keď pacientov nebolo toľko, pomáhali nám aj nemocnice Nové Zámky, Trnava, Banská Bystrica. Ale situácia sa celkovo zhoršuje. A možno budú musieť znova pomôcť aj iné nemocnice a iné kraje. Aktuálne je v covidovom pavilóne hospitalizovaných 38 ľudí a väčšina je vo vážnom stave," podotkol Bízik.

VIDEO Krízový štáb vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline

Krízový štáb vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej začal počet prijatých pacientov s ochorením COVID-19 výraznejšie stúpať počas minulého týždňa. "Od piatka sme prijali 17 nových pacientov. Tri štvrtiny z celkového počtu hospitalizovaných pacientov sú nezaočkované. Najmladší hospitalizovaný pacient má 21 rokov, je nezaočkovaný, bez pridružených diagnóz. Ochoreniu v našej nemocnici podľahlo od začiatku septembra, žiaľ, už sedem ľudí," uviedla Záteková.

V Žilinskom kraji je podľa nej najviac pacientov hospitalizovaných v žilinskej nemocnici a v nemocnici v Čadci. "Pričom obe nemocnice nemajú infekčné ani pľúcne oddelenie. Máme preto veľký problém s personálnym pokrytím covidového oddelenia. V tejto chvíli sme už nútení obmedzovať tímy zdravotníkov na tzv. 'bielych' oddeleniach, keďže nemáme inú možnosť, ako pokryť služby a poskytnúť starostlivosť o ťažko chorých pacientov s ochorením COVID-19," uzavrela hovorkyňa nemocnice. 

V Žiline obmedzia operácie

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline obmedzia plánované operácie. Dôvodom je presun špecializovaných zdravotníkov z takzvaných bielych oddelení, ktorí aktuálne poskytujú akútnu zdravotnú starostlivosť pacientom s ochorením COVID-19. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej ostanú pôrody, akútne a onkologické výkony zachované.

Viac o téme: PandémiaPacientiNemocniceKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu