Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Oddnes máme už 10 červených okresov: Opatrenia sa sprísnia! Situácia sa zhoršuje, vznikajú ohniská

Zobraziť galériu (14)
(Zdroj: Gettyimages.com, MZ SR)

BRATISLAVA - Situácia na Slovensku sa v posledných týždňoch zhoršuje, denne pribúda okolo 300 nových prípadov. Odborníci očakávajú vrchol tretej vlny už o pár týždňov. Mimoriadne zlá situácia je v Rožňave a od pondelka tak bude v červenej fáze desať okresov, ktoré si budú musieť zvyknúť na prísnejšie opatrenia. Takmer celé Slovensko je už oranžové.

Najhoršia situácia je momentálne v Rožňave. Okres žiadal o preradenie do červenej fázy ihneď. Od pondelka sčervená ďalších deväť okresov. Opatrenia sa v nich sprísnia, na hromadných podujatiach budú potrebné rúška, obmedzia sa kapacity na rôznych iných podujatiach a podniky a reštaurácie si budú musieť vybrať z troch režimov, pri ktorých budú kapacity značne obmedzené.

VIDEO Situácia na Slovensku sa zhoršuje: Okres Rožňava je na tom mimoriadne zle, prvé skupiny dostanú tretiu dávku

Situácia na Slovensku sa zhoršuje: Okres Rožňava je na tom mimoriadne zle, prvé skupiny dostanú tretiu dávku (Zdroj: Topky/Maarty)


Vrchol TRETEJ vlny príde čoskoro: Regionálne rozdiely budú obrovské! Rozhodnú tieto faktory


Červených bude 10 okresov, takmer celé Slovensko je oranžové

Od štvrtka (9. 9.) je okres Rožňava zaradený v prvom stupni ohrozenia, teda v červenej fáze. Od pondelka (13. 9.) bude podľa COVID automatu v prvom stupni ohrozenia ďalších deväť okresov. V stupni ostražitosti (oranžová fáza) bude 47 okresov, zvyšok bude v stupni monitoringu. 

Oddnes máme už 10
Zobraziť galériu (14)

Monitoring (zelená fáza): okresy Bratislava I., Bratislava II., Bratislava III., Bratislava IV. Bratislava V., Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Humenné, Komárno, Malacky, Medzilaborce, Námestovo, Nové Zámky, Pezinok, Poltár, Púchov, Ružomberok, Senec, Stropkov, Trnava a okres Zlaté Moravce.

Oddnes máme už 10
Zobraziť galériu (14)

Ostražitosť (oranžová fáza): okresy Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Brezno, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Gelnica, Ilava, Kežmarok, Košice-okolie, Kysucké Nové Mesto, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Martin, Michalovce, Myjava, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Piešťany, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Revúca, Rimavská Sobota, Sabinov, Šaľa, Senica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina a okres Zvolen.

1. stupeň ohrozenia (červená fáza): okresy Bytča, Košice I., Košice II., Košice III, Košice IV., Krupina, Poprad, Skalica, Trenčín a okres Rožňava.

Galéria: Situácia k 8. septembru

V červených okresoch platia prísnejšie pravidlá

V okresoch prvého stupňa ohrozenia, čiže v červených okresoch, musia ľudia počítať s povinným respirátorom v interiéri a nosením rúška v exteriéri na hromadných podujatiach pri vzdialenosti do dvoch metrov. Pre vybrané skupiny naďalej platí výnimka z ich nosenia. Ľudia sa v okrese môžu pohybovať bez obmedzení. Vyplýva to z platného COVID automatu.

Oddnes máme už 10
Zobraziť galériu (14)

Hromadné podujatia pre kompletne zaočkovaných sú bez limitu. Pre režim OTP platí na hromadných podujatiach obmedzenie kapacity na maximálne 25 percent. Pokiaľ nie je určiteľná kapacita, v tomto režime platí na hromadnom podujatí maximálne do 150 osôb. Pri základnom režime platí, že na hromadných podujatiach môže byť maximálne desať osôb. Obmedzenia budú platiť podľa príslušného semafora. Pre všetky tri typy hromadných podujatí platí, že organizátor musí mať zoznam účastníkov.

Oddnes máme už 10
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Keďže svadby, kary, oslavy, večierky, ale aj hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania zaradili v COVID automate medzi vysokorizikovú aktivitu, pre kompletne zaočkovaných platí, že v interiéri môže byť maximálne 50 osôb a 80 v exteriéri, respektíve podľa príslušného semafora. Pre režim OTP platí, že v interiéri môže byť maximálne 25 osôb a 40 v exteriéri, respektíve podľa príslušného semafora.

Oddnes máme už 10
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Kompletne zaočkovaní môžu na bohoslužby chodiť bezlimitne. V režime OTP platí, že obsadená môže byť maximálne štvrtina kapacity. Pokiaľ nie je určiteľná kapacita, platí maximálne do 150 osôb. Pre bohoslužby v režime základ platí, že na 15 štvorcových metrov môže byť maximálne jedna osoba. Vo všetkých troch režimoch taktiež platí povinnosť mať zoznam účastníkov.

Návštevy v nemocniciach, prípadne vo väzniciach, sú v červených okresoch pre kompletne zaočkovaných či v režime OTP povolené po súhlase zriaďovateľa alebo riaditeľa. Pre kompletne zaočkovaných športovcov platí limit na športových súťažiach bez obmedzení. V režime OTP môže byť maximálne 75 športovcov v interiéri a 150 v exteriéri. Pre základný režim sú súťaže zakázané.

Pre základný režim v červených okresoch platia obmedzenia pre fitness centrá, plavárne, wellness, akvapark či kúpele, ak nevyplývajú zo zdravotnej indikácie.

Oddnes máme už 10
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Oddnes máme už 10
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Situácia sa zhoršuje

Slovensko patrí medzi krajiny s najrýchlejším rastom prípadov. Oproti minulému týždňu sa počet prípadov viac ako zdvojnásobil, informoval riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz ministerstva zdravotníctva Matej Mišík. Do nemocníc prijali v súvislosti s diagnózou COVID-19 77 pacientov oproti minulotýždňovým 50. Nárast prípadov sa prejavil aj v počte výjazdov záchrannej služby.

Oddnes máme už 10
Zobraziť galériu (14)

Denne prijmú nemocnice asi 11 pacientov, čo predstavuje asi sedem až osem percent identifikovaných prípadov. Medzi nezaočkovanými pozitívnymi ide asi o deväť percent, zo zaočkovaných končia v nemocnici menej ako tri percentá pozitívnych.

Oddnes máme už 10
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Facebook/Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

Zo 108 hospitalizovaných je najviac ľudí, 41, hospitalizovaných v Košickom kraji. Pri plne zaočkovaných pacientoch je vek hospitalizovaných výrazne vyšší.

Oddnes máme už 10
Zobraziť galériu (14)

Zaočkovaná je viac ako polovica populácie, pre ktorú sú dostupné vakcíny. Pribúda asi 1700 osôb denne. 

Najhoršia situácia je v Rožňave

V uplynulých dvoch týždňoch zaznamenal Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Rožňave výraznejší nárast nových prípadov ochorenia COVID-19. V rámci okresu evidujú dve ohniská, ochorenie sa však šíri aj komunitne, uviedol regionálny hygienik Jozef Varga s tým, že protiepidemická komisia jednohlasne navrhla, aby bol okres Rožňava zaradený do červenej farby COVID automatu.

Oddnes máme už 10
Zobraziť galériu (14)

"V okrese Rožňava sme zaznamenali na konci 34. týždňa zvýšený počet prípadov ochorenia COVID-19. Z dôvodu mierne zvýšeného počtu pozitivity sme sa rozhodli masívne zvýšiť testovanie metódou PCR. Zároveň sme identifikovali ako možné riziko návrat ľudí z dovoleniek a začiatok školského roka," vysvetlil Varga. Ako dodal, zvýšený počet pozitívnych prípadov zaznamenávali v okrese aj počas 35. týždňa, a to vďaka dohľadávaniu kontaktov.

Dve ohniská nákazy

V rámci okresu hygienici aktuálne evidujú dve ohniská nákazy. Ochorenie sa rozšírilo medzi pracovníkmi kuchyne rožňavskej nemocnice aj medzi pedagógmi Strednej odbornej školy technickej v Rožňave. Vydávanie stravy v nemocnici zabezpečuje náhradný personál, stredná škola prešla na dištančnú formu vzdelávania.

Oddnes máme už 10
Zobraziť galériu (14)

"Z počtu 67 pozitívnych prípadov v okrese Rožňava za 35. kalendárny týždeň evidujeme 16 prípadov v súvislosti s ohniskom nákazy v nemocnici a 11 prípadov na strednej škole. Ostatné prípady predstavujú skôr sporadický alebo rodinný výskyt a podporili nás v rozhodnutí dať návrh na mimoriadne sprísnenie COVID automatu, pretože už nejde o ohraničené alebo importované nákazy, ale svedčia o komunitnom prenose," uviedol regionálny hygienik.

Väčšina nových prípadov sú nezaočkovaní ľudia

Zo štatistík RÚVZ vyplýva, že väčšinu nových prípadov ochorenia COVID-19 tvoria nezaočkovaní pacienti, podiel očkovaných na nových prípadoch predstavuje približne 33 percenta. "Treba poukázať na to, že na základe epidemiologického vyšetrovania sme zistili, že očkovaní ľudia sú často bezpríznakoví alebo s miernymi príznakmi, pričom pri neočkovaných zaznamenávame vo zvýšenej miere príznaky aj ťažší priebeh," doplnil Varga.

Oddnes máme už 10
Zobraziť galériu (14)

Podľa regionálneho hygienika sú v okrese na nárast prípadov lepšie pripravení ako pri prvej či druhej vlne pandémie nového koronavírusu. RÚVZ napriek tomu navrhuje zaradiť okres do červenej farby COVID automatu, neodporúča organizovať žiadne hromadné podujatia a vyzýva rodičov, aby využili možnosť samotestovania detí v školách.

"V prípade, ako je tento, ak sa situácia rapídne zhoršuje, si nemôžeme dovoliť čakať niekoľko dní. Je dôležité, aby obyvatelia pochopili, že prísnejšie opatrenia neprijímame z toho dôvodu, aby sme ich cielene obmedzovali, ale pre to, aby sme ochránili ich zdravie a hlavne zdravie najrizikovejších skupín," uzavrel Varga.

Viac o téme: OkresySlovenskoRožňavaKoronavírusVladimír Lengvarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu