Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tvrdý odkaz analytikov do Prešova a Košíc: Východ bude problém! Hrozivá predpoveď po odchode pápeža

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Ak niekto pochyboval o tom, že s príchodom septembra sa radikálne zvýši počet nakazených, v tieto dni dostal jasnú odpoveď. Čísla infikovaných výrazne rastú každým dňom. Čo je však ešte horšie, plniť sa opäť začali aj nemocnice. Plno je najmä v tých na východe Slovenska. Po návšteve Svätého otca pritom môže byť ešte horšie.

Analytici z projektu Dáta bez pátosu očakávajú, že na konci septembra môžeme čakať 400-500 pacientov v nemocniciach a za september asi 750-1000 príjmov do nemocníc, väčšinu z toho v poslednej dekáde mesiaca. Pacienti sa v nich však majú zdržať kratšie, ako počas druhej vlny.

Aktuálne je situácia zlá najmä na východe. "Polovica pacientov (64) je v nemocniciach na východe Slovenska v krajoch Košice a Prešov. Ostáva veriť, že pápež si nevyberal miesta svojich vystúpení podľa našej hitparády, ale jeho programový tím sa trafil," uviedli. Dá sa pritom čakať, že situácia sa ešte po odchode Svätého otca zhorší. "Myslíme si, že ostáva rizikom a u nás v Dátabezpátosu aj tipom (predikciou), že po jeho návšteve Prešova a Košíc bude v nemocniciach plnšie a na čele hitparády v počte pacientov zostanú," uviedli.

 

Tvrdý odkaz analytikov do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Dáta bez pátosu)

Reč čísel

Analytici poukázali tiež na to, že príjem pacientov za posledných 14 dní je asi trojnásobkom stavu k danému dňu. "Ak je dnes na východe 64 pacientov, tak za posledných 14 dní ich prijali 200, z nich 10 percent zomrie, ostatní idú domov," uviedli.

Dôležitejšie však podľa nich je, že tých 200 predstavuje asi 5 až 10 percent z počtu infikovaných. "O nich nevieme, väčšina nebola detekovaná testami. Možno ich je dokonca viac. Znamená to, že infikovaných bolo v posledných 14 dňoch 2000 až 4000 ľudí. Väčšina v posledných 7 dňoch a nejaký čas vírus šírili. Identifikovaných máme v týchto dvoch krajoch spolu 1000," upozornili.

Na budúci týždeň treba podľa nich čísla ešte zdvojnásobiť. "Vtedy príde pápež. Držíme palce protokolu OTP, ale nebude to stačiť. Východ bude v DELTA vlne oproti Bratislave a Považiu veľký problém. V bratislavskom kraji je stále počet pacientov 7, pri počte zistených 400 pozitívnych v posledných 14 dňoch. Pomer 7/400," uviedli.

Tvrdý odkaz analytikov do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Nie sme ako Briti či Dáni

Pomery a percentá derivovali z Británie, kde delta variant udrel ešte v máji až júni pri zaočkovanosti 35 percent, Británia sa však postupne dostala na dvojnásobok. "Pri takmer 3 miliónoch zistených pozitívnych (masívnym testovaním 1 mil. denne) mali 60-tisíc príjmov do nemocníc (v júni 6 percent, dnes 2 percentá z počtu infikovaných) a z nich 6000 zomrelo (reprezentuje to 10 percent hospitalizovaných a 0,2 percent z infikovaných)," priblížili analytici.

V Dánsku, kde počas leta masívne testovali, objavili denne 1000 infikovaných, čím podľa analytikov zistili takmer všetkých. "Bolo leto. V nemocnici majú 120 pacientov a zomrelo im za celé leto 60 ľudí, čo reprezentuje 0,1 percenta z infikovaných," poukázali.

Tvrdý odkaz analytikov do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Luca Bruno)

"Slovensko s plnou zaočkovanosťou (k 2 dávkam pridajme 75 tisíc Janssenov) na úrovni 43-45 percent sa Dánsku (80 percent) a Británii (70 percent) bohužiaľ nepodobá. Ale sme viac premorení. Sme presvedčení, že to pre Slovensko bude zásadný parameter pre síce razantný nástup, ale nie katastrofický dopad delta vlny," dodali na záver.

Viac o téme: KoronavírusDáta bez pátosuTretia vlnaDelta variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu