Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mikulec má do riadnej schôdze pokoj: Odvolávanie opäť presunú, koaličná rada sa teraz sporí s paragrafom 363

Mikulca budú zrejme odvolávať až na riadnej schôdzi. Zobraziť galériu (2)
Mikulca budú zrejme odvolávať až na riadnej schôdzi. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - O odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) by sa nemalo rokovať ani v tomto týždni. Vládna koalícia plánuje presunúť návrh opozície o jeho odvolávaní na riadnu schôdzu, ktorá sa začína 16. septembra. Rovnaký postup zvolila pri posledných dvoch návrhoch opozície v júli a auguste, keď sa pre nedostatok poslancov v pléne nerokovalo o odvolávaní. Na pondelkovej (6. 9.) koaličnej rade partneri diskutovali aj o úprave sporného paragrafu 363 Trestného poriadku.

"Postup bude taký ako minule. Tento bod sa prerokuje na riadnej schôdzi v septembri, tak ako je to naplánované v programe," povedal o návrhu na odvolávanie Mikulca predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. Poslanci SaS neplánujú prísť na schôdzu o odvolávaní, ktorá bude vo štvrtok (9. 9.). Šéfka klubu SaS Anna Zemanová uviedla, že nevidia dôvod na mimoriadnu schôdzu, keď sa má o Mikulcovom odvolávaní rokovať na riadnej schôdzi. Aj najnovší návrh opozície sa podľa nej pravdepodobne presunie na riadnu schôdzu.

VIDEO Mimoriadnu schôdzu sa naposledy nepodarilo ani otvoriť: 

Mikulec tvrdí, že bol na schôdzu o jeho odvolávaní pripravený, no tú napokon ani neotvorili (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V návrhu nevidia nič nové

V návrhu na Mikulcove odvolanie nevidí poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) žiadne nové dôvody. Vníma to ako snahu prekryť nové informácie, napríklad výpoveď bývalého generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára o tom, že bývalý šéf prokurátorov Dobroslav T. mal predsedovi Smeru-SD Robertovi Ficovi púšťať časť z údajnej nahrávky Gorila. Šeliga tiež upozornil na to, že v utorok sa podnikateľ Ladislav B. priznal, že je vinný aj v prípade neoprávnenej daňovej vratky asi za dva milióny eur.

Čaká ich aj úprava neslávne známeho paragrafu 363

O prvom stretnutí pracovnej skupiny, ktorá má pripraviť úpravu paragrafu 363, informovala na koaličnej rade ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). "Ďalšie stretnutia budú dvakrát týždenne. O výsledkoch nás bude informovať na najbližšej koaličnej rade," povedal Šipoš.

Mikulec má do riadnej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V rámci skupiny sa podľa Šeligu uvažuje o tom, aké kompetencie by mali v rámci paragrafu ostať generálnemu prokurátorovi, aby bol zachovaný systém bŕzd a protiváh. "V pondelok sa stretneme znovu na skupine, budú prizvaní aj zástupcovia Úradu špeciálnej prokuratúry a Generálnej prokuratúry SR, ako aj sudcovia z Najvyššieho súdu a Súdnej rady," priblížil.

Šipoš tiež uviedol, že minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) informoval koaličnú radu o pripravovanom projekte železničného prepojenia hlavných miest V4. Mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR, na ktorej chce opozícia odvolávať ministra vnútra, sa začne vo štvrtok o 14.00 h. Schôdzu inicioval Smer-SD. Mikulcovi opozícia vyčíta situáciu v rezorte, podozrenia z poberania úplatkov či politické ovplyvňovanie káuz. Minister v reakcii povedal, že Fico sa prostredníctvom kampane proti jeho osobe snaží zviditeľniť.

Viac o téme: NávrhSchôdzaOdvolávanieRoman Mikulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu