Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rezort školstva bije na poplach: Už teraz sa hovorí o zatváraní tried, ohrozené sú najmä TIETO okresy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Škola sa pomaly začína, avšak už teraz je podľa ministerstva školstva jasné, že niektoré okresy krátko po začatí školského roka prejdú na dištančné vzdelávanie. Rezort si totiž dal vypracovať špeciálnu prognózu týkajúcu sa možného zatvárania škôl. Ktoré okresy sú najohrozenejšie?

Je pravdepodobné, že v okresoch s nižšou zaočkovanosťou bude vyšší výskyt ohnísk nákazy ochorenia COVID-19 a aj vyššia pravdepodobnosť dištančného vzdelávania. Vyplýva to z prognózy vývoja epidemiologickej situácie na školách, ktorú si dal rezort školstva vypracovať od skupiny odborníkov, epidemiológov a matematikov. Tí vypracovali koeficient rizikovosti škôl po jednotlivých okresoch. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva. 

Archívne VIDEO Gröhling vyzýva k očkovaniu študentov: V týchto okresoch je najmenej zaočkovaných

Gröhling vyzýva k očkovaniu študentov: V týchto okresoch je najmenej zaočkovaných (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V prípade základných škôl ide o rizikové okresy Námestovo, Veľký Krtíš, Poltár, Rimavská Sobota či Gelnica, kde je výraznejší predpoklad, že budú uzatvorené jednotlivé triedy a prechod na dištančné vzdelávanie. Rezort školstva konkretizoval, že to závisí od zaočkovanosti učiteľov, žiakov starších ako 12 rokov aj celkovej populácie. 

Rezort školstva bije na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ministerstvo školstva SR)

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) poznamenal, že zaočkovanosť žiakov vo vekovej kategórií od 12 do 17 rokov sa zvýšila za posledný mesiac z 19 na 22 percent. Doplnil, že aj v prípade stredných škôl patria k rizikovejším okresom Poltár, Rimavská Sobota, Námestovo, Gelnica, ale aj Košice-okolie, kde je predpoklad, že koncom septembra respektíve začiatkom októbra budú niektoré triedy prechádzať do dištančného vzdelávania. "Tento dokument je živý dokument a bude sa prispôsobovať každý týždeň na základe vstupných dát, ktoré analytici majú," vysvetlil minister. 

Rezort školstva bije na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ministerstvo školstva SR)

Rezort školstva rokuje s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nom. OĽANO) a hlavným hygienikom SR Jánom Mikasom o troch moduloch karantény, a to konkrétne o možnosti skrátenia karantény, využití PCR testov po piatich dňoch a o zavedení individuálnej karantény pri stanovených podmienkach. 

Rezort školstva bije na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ministerstvo školstva SR)

 

Gröhling: Kompletné zatváranie škôl už nemôžeme dovoliť!

Už nemôže prísť k tomu, že by sme mali kompletne zatvorené všetky školy v krajine. Pri príležitosti začiatku nového školského roka 2021/2022 v porovnaní s tým predchádzajúcim rokom to v rozhovore pre TASR uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). "Veľmi dôležitá zmena, ktorá sa podarila oproti predchádzajúcej vlne, je, že bol upravený COVID automat. Nastavený je tak, že všetky školy, všetky deti a okresy budú stále otvorené, a takéto uvoľnenie máme len v školstve," povedal minister školstva. Zároveň je veľmi rád, že zo strany vlády, ministerstva zdravotníctva aj epidemiológov si uvedomujú, že už nemôže prísť k tomu, aby boli zatvorené školy kompletne. 

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Minister školstva poznamenal, že v rámci pozitivity žiakov sa budú zatvárať len jednotlivé triedy, nie celé školy. "Som veľmi rád, že sme dokázali vyčleniť finančné prostriedky na pomoc školám. V predchádzajúcom období sme distribuovali rúška a iné pomocné materiály a mali sme spätnú väzbu, že nie všetky školy potrebovali tieto veci," priblížil Gröhling s tým, že preto sa rozhodli radšej poslať školám finančné prostriedky. Následne ich školy môžu využiť na to, čo chcú. 

Rozdiel oproti septembru 2020 a septembru 2021 vidí minister aj v možnosti očkovania. "Máme za sebou výraznú kampaň Za otvorené školy, kde sme sa stretávali s jednotlivými zriaďovateľmi, mali sme spoločné výzvy s predstaviteľmi cirkví či mládežníkov," povedal. Ako dodal, na rezorte školstva fungovalo aj call centrum, aby podporili váhajúcich či nerozhodných ľudí v rámci očkovania. Minister poznamenal, že v septembri navštívi ešte Banskobystrický kraj, kde plánujú spustiť očkovanie priamo na školách.

Viac o téme: Ministerstvo školstvaPrognózaBranislav GröhlingZatváranie škôl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu