Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vysoké školy sa pripravujú na nový akademický rok: Musia sa ale prispôsobiť COVID opatreniam

Na snímke zľava znovuvymenovaný rektor Technickej univerzity vo Zvolene Rudolf Kropil a novovymenovaný rektor Akadémie umení v Banskej Bystrici Michal Murin Zobraziť galériu (2)
Na snímke zľava znovuvymenovaný rektor Technickej univerzity vo Zvolene Rudolf Kropil a novovymenovaný rektor Akadémie umení v Banskej Bystrici Michal Murin (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA – Slovenské vysoké školy sa pripravujú na otvorenie nového akademického roka 2021/2022 a na zaručenie bezpečného priebehu výučby a ďalších tvorivých činností. Vedenia vysokých škôl budú v spolupráci s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva stanovovať podmienky pre plynulú výučbu. Dokážu totiž najobjektívnejšie posúdiť možnosti prezenčnej, dištančnej a kombinovanej výučby s ohľadom na stupeň, odbor a ďalšie špecifiká a na podmienky stanovené COVID automatom. Uzniesli sa na tom rektori počas zasadnutia Slovenskej rektorskej konferencie (SRK). informovala o tom za SRK Mária Čikešová.

SRK podporuje zachovanie prezenčnej výučby v akademickom roku 2021/2022 v maximálne možnej miere so zohľadnením aktuálnych podmienok na príslušnej vysokej škole a fakulte. S jeho blížiacim sa otvorením apeluje na študentov a zamestnancov vysokých škôl, aby sa dali zaočkovať čím skôr, ak im to umožňuje ich zdravotný stav. Prezident SRK Rudolf Kropil prosí zamestnancov a študentov vysokých škôl, aby boli zodpovední.

"Našou snahou je realizovať výučbu na vysokých školách čo najdlhšie prezenčnou formou. Aj keď technologický vývoj pokročil a dištančné formy vzdelávania sú adekvátnou náhradou prezenčných, pričom vysoké školy musia garantovať kvalitu takého vzdelávania, domnievam sa, že osobný kontakt študentov s učiteľmi je nenahraditeľný," uviedol Kropil.

Rudolf Kropil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Členovia SRK sa na zasadnutí 24. augusta stretli so zástupcami Úradu verejného zdravotníctva SR a odborníkmi na infektológiu, aby diskutovali o podmienkach pre prezenčné fungovanie vysokých škôl. Odporúčajú Ministerstvu zdravotníctva SR zriadiť spoločne s vysokými školami, ktoré majú zdravotnícke a lekárske študijné odbory, antigénové mobilné odberové miesta (MOM) v ich areáloch.

Žiadajú tiež Správu štátnych hmotných rezerv poskytnúť vysokým školám, ktoré majú vlastnú kapacitu na antigénové testovanie, bezplatné testy. Rektori chcú, aby študenti a zamestnanci vysokých škôl, ktoré nemajú potrebnú odbornú kapacitu a nemôžu využívať MOM inej vysokej školy, mohli využívať testovanie v dohodnutých dňoch v okresných nemocniciach. Úrad verejného zdravotníctva SR tiež žiadajú vydať usmernenie, ktoré by umožňovalo na vysokých školách kontrolu odporúčanú COVID automatom.

Členovia SRK vítajú poskytnutie finančnej kompenzácie z Ministerstva financií SR verejným vysokým školám na eliminovanie negatívnych ekonomických dopadov pandémie k máju. Zároveň upriamujú pozornosť na problémy súvisiace s negatívnymi ekonomickými dosahmi v dôsledku pandémie aj na štátnych a súkromných vysokých školách, ktoré je potrebné riešiť.

Viac o téme: OpatreniaVysoké školyAkademický rok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu