Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rezort zdravotníctva podáva sťažnosť na kontroverzného lekára: Šíri klamstvá! Porušil aj opatrenia

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Ministerstvu zdravotníctva na čele s ministrom Petrom Lengvarským (nominant OĽANO) došla trpezlivosť. Rezort sa rozhodol zakročiť proti kontroverznému lekárovi Petrovi Liptákovi a podal sťažnosť Slovenskej lekárskej komore. Dôvodom sú jeho postoje súvisiace s koronavírusom.

Lipták, ktorý je tiež členom komory, podľa ministerstva opakovane šíri nepravdivé a zavádzajúce informácie o chorobe Covid–19, bagatelizuje závažnosť tohto ochorenia, nabáda k nenoseniu rúšok, k nedodržiavaniu platných opatrení a pravidelne šíri dezinformácie o očkovaní.

Ministerstvo argumentuje okrem toho tým, že Lipták od očkovania odrádzal aj seniorov v domove seniorov Archa, ktorí patria medzi skupiny najviac ohrozené koronavírusom. Poukázali tiež na to, že vystupoval bez rúška na verejných zhromaždeniach v čase, kedy tým porušoval aktuálne platné nariadenia. "Slovenská lekárska komora môže posúdiť konanie a verejné účinkovanie svojich členov a v prípade porušenia Etického kódexu má právo vyvodiť voči svojmu členovi zodpovednosť," uviedli.

Peter Lipták aktuálne čelí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Ministerstvo zdôraznilo, že povolanie lekára si právom zasluhuje vysokú mieru spoločenského uznania a rešpektu. "Zároveň povolanie lekára so sebou nesie aj veľkú mieru zodpovednosti nielen v ambulancii, ale aj vo verejnom živote. Slovo lekára má prirodzene veľký vplyv na verejnosť. Preto je nebezpečné, ak lekár spochybňuje vedecky dokázané fakty, nabáda na porušovanie právnych predpisov a zľahčuje vážnosť a priebeh ochorenia," uviedli.

Od jeho vyjadrení sa pred niekoľkými dňami dištancoval aj Zväz ambulantných poskytovateľov. Vysvetlili to tým, že ich považujú za neetické a neprofesionálne.

Protest pred úradom vlády (Zdroj: Topky.sk/ Vlado Anjel)

"Známa firma"

Lipták sa aktívne zúčastnil viacerých protestných akcií namierených proti opatreniam súvisiacim s koronavírusom, kde aj verejne vystupoval.

V minulosti tiež verejne hovoril o úplatkoch, ktoré nazýval darmi, za čo čelil aj trestnému oznámeniu, stíhanie však bolo nakoniec zastavené.

Okrem toho je mediálne známy aj z ostro sledovanej kauzy zmenky, keď jednému z obžalovaných a dnes právoplatne odsúdenému Pavlovi Ruskovi vystavil PN-ku, pre ktorú sa nemohol zúčastniť pojednávania.

Komora zatiaľ oficiálne sťažnosť nemá

Ako v reakcii uviedla manažérka pre komunikáciu a médiá Slovenskej lekárskej komory Nancy Závodská, konkrétnu sťažnosť ministerstva na doktora Liptáka zatiaľ oficiálne nedostali. Vysvetlila, že len čo sťažnosť komore doručia, jej kontrolný výbor po oboznámení sa s podnetom ho zašle lekárovi na vyjadrenie. Následne sa komora rozhodne, či podá návrh na začatie disciplinárneho konania svojej disciplinárnej komisii. Tá môže udeliť lekárovi napomenutie alebo pokutu až do výšky 1659 eur. Pri opakovanom porušení môže byť lekár z komory vylúčený.

"Vzhľadom na množiace sa podnety plánuje SLK v najbližšom období iniciovať pracovné stretnutie s ministrom zdravotníctva SR, na ktorom chceme hovoriť o širších kompetenciách a právomociach SLK," uzavrela Závodská.

Rezort zdravotníctva podáva sťažnosť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gerald Herbert)

Lipták o sťažnosti nevedel

Ako povedal Lipták, o sťažnosti ministerstva voči jeho osobe doposiaľ nevedel. Zdôraznil, že je za očkovanie, ale aktuálne používané vakcíny proti ochoreniu COVID-19 na území Slovenska s výnimkou očkovacej látky Sputnik V bezpečné nie sú.

Tiež poukázal na to, že z ochorenia COVID-19 vyliečil desiatky pacientov. Očkovanie detí proti koronavírusu nepovažuje za správne. Trvá na tom, že nosenie rúšok prináša zdravotné komplikácie. Dodal, že je ochotný diskutovať o tom, ako pomôcť pri riešení pandémie. Myslí si, že liečba by sa mala posilniť najmä v ambulanciách.
 

Viac o téme: LekárMinisterstvo zdravotníctvaSťažnosťKoronavírusSlovenská lekárska komoraPeter Lipták
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu