Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Meteorológovia upozorňujú: Takmer na celom území budú búrky, hrozia i prívalové povodne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Meteorológovia varujú pred búrkami takmer na celom území Slovenska. Vyskytovať sa majú v nedeľu vo večerných hodinách, na východnom Slovensku od pondelkových (23. 8.) ranných hodín. Informuje o tom SHMÚ na svojom webe.

Počas nedele platí výstraha prvého stupňa od 22.00 h na západnom a časti stredného Slovenska. Od polnoci v niektorých okresoch Bratislavského, Banskobystrického, Trenčianskeho, Nitrianskeho, Trnavského a Žilinského kraja vydali meteorológovia výstrahy druhého stupňa pred búrkami. "S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 - 50 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu," uviedli meteorológovia. Na zvyšku územia, okrem troch okresov na východnom Slovensku, platí výstraha prvého stupňa pred búrkami.

Meteorológovia upozorňujú: Takmer na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Meteorológovia vydali aj hydrologické výstrahy pred prívalovými povodňami. Výstraha druhého stupňa platí na západnom Slovensku a hornej Nitre. "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov," tvrdia meteorológovia.

Meteorológovia upozorňujú: Takmer na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Zároveň vydali aj hydrologické výstrahy prvého stupňa pred prívalovými povodňami. Tie platia najmä na Liptove, Považí, Kysuciach, Orave, dolnej Nitre a na juhozápadnom Slovensku. Vývoj hydrologickej situácie budú meteorológovia priebežne aktualizovať.

Viac o téme: PovodnePočasieBúrkySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu