Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Polícia začala trestne stíhať Brízu aj Osuskú

Branislav Bríza
Branislav Bríza (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Polícia v utorok v súvislosti s kauzou sporných reštitúcií na Slovenskom pozemkovom fonde začala stíhať bývalého námestníka generálneho riaditeľa fondu Branislava Brízu, ktorý mal stáť za prevodom pôdy firme blízkej Mečiarovej strane.

V spravodajskej relácii Televízne noviny o tom informovala TV Markíza. Polícia podľa nej obvinila Brízu zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a z vydierania. Šéfov regionálnych kancelárií fondu vraj nútil podieľať sa na nezákonných reštitúciách. Údajne sa im vyhrážal výpoveďou, ak nepripravia potrebné dokumenty.

Spolu s Brízom obvinila polícia aj jeho nástupkyňu vo funkcii Helenu Osuskú, že ako úradníčka fondu pomáhala Brízovi pri reštitúciách, informovala TV Markíza. Podľa hovorkyne strany Smer-SD Kataríny Kližanovej Rýsovej premiér Robert Fico ministerke pôdohospodárstva Zdenke Kramplovej odporučil, aby do rozhodnutia o vine respektíve o nevine námestníčky "postavil Osuskú mimo funkciu".

Bríza podľa obvinenia schválil reštitúcie v apríli minulého roka, hoci už na to nemal oprávnenie. Polícia má podozrenie, že sfalšoval dátumy na zmluvách. Exnámestník to však od začiatku popiera. Nominant ĽS-HZDS odstúpil z funkcie pred tromi mesiacmi po tom, čo na prípad upozornil denník SME. Premiér Fico pre neobjasnené reštitúcie odvolal vtedajšieho ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu, na čo HZDS odpovedalo hrozbou, že odíde z vlády. Koalícia napokon vyriešila spor odvolaním celého vedenia pozemkového fondu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu