Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Stíhanie Jozefa Brhela je podľa Maroša Žilinku dôvodné: Nevyhovel jeho návrhu

Maroš Žilinka
Maroš Žilinka (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Stíhanie podnikateľa Jozefa Brhela, obvineného v rámci januárovej akcie Mýtnik, je dôvodné. Rozhodol o tom v piatok generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý nevyhovel návrhu obvineného. Jozef Brhel sa domáhal zrušenia uznesenia vyšetrovateľa o vznesení obvinenia. Informoval o tom hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

"Generálny prokurátor Slovenskej republiky Maroš Žilinka  13. augusta nevyhovel návrhu obvineného Jozefa Brhela, ktorým sa domáhal zrušenia uznesenia vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru o vznesení obvinenia zo dňa 29. januára 2021 a naň nadväzujúceho uznesenia prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR o zamietnutí sťažnosti z 19. apríla 2021," objasnil Skladan.

Žilinka po preskúmaní veci nezistil dôvody na zrušenie napadnutých právoplatných rozhodnutí v prípravnom konaní. "Dospel k záveru, že v aktuálnom štádiu trestného konania zistené skutočnosti dostatočne odôvodňujú záver o dôvodnosti trestného stíhania obvineného Jozefa Brhela pre pokračovací obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku spáchaný organizovanou skupinou a pre zločin prijímania úplatku v súvislosti so zákazkami realizovanými na Finančnej správe SR," dodal hovorca.

Jozef Brhel je právoplatne vo väzbe od 1. marca. Naposledy na začiatku júna Najvyšší súd (NS) SR rozhodol, že obvinený bude vo väzbe len z dôvodu útekovej väzby. Odvolací súd vypustil dôvod kolúznej väzby, o ktorom rozhodol predtým Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku.

ŠTS a následne aj NS SR v rámci akcie Mýtnik poslali okrem Jozefa Brhela do väzby štyroch obvinených. Konkrétne jeho brata Petra B., exšéfa finančnej správy Františka Imreczeho, Janu Rovčaninovú a tiež bývalého šéfa IT sekcie finančnej správy Milana Grega Obvinenia sa podľa polície týkajú trestnej činnosti súvisiacej s machináciami pri verejnom obstarávaní a korupciou.

Petra Brhela prepustili na začiatku apríla na príkaz prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) z väzby na slobodu, keďže pominuli jej dôvody. Rovnako 30. júla z väzby prepustili aj Františka Imreczeho, keď o tom rozhodol špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Viac o téme: Maroš ŽilinkaJozef BrhelMýtnik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu