Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

KORONAVÍRUS Revolúcia v boji s pandémiou: Návrh nového covid automatu, vláda dnešnú podobu odobrila!

Lengvarský informuje o vládou schválenom novom covid automate. Zobraziť galériu (9)
Lengvarský informuje o vládou schválenom novom covid automate. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Pandémia mení svoju tvár hlavne v podobe hrozby nového delta variantu koronavírusu a navyše sa Slovensko borí s problémom nízkej zaočkovanosti. Blíži sa pritom jeseň a pracovníci z ministerstva zdravotníctva mali aj počas horúcich, letných mesiacov plné ruky práce. Ide totiž o nový covid automat, ktorým sa bude riadiť celá krajina. Jeho podrobnosti sa rozhodli dopoludnia odhaliť, vláda nakoniec novú verziu schválila! Tu sú najväčšie zmeny.

VIDEO Minister Vladimír Lengvarský po rokovaní vlády o covid automate:

Vláda poriadne prekvapila, po nezhodách na novom covid automate ho prijala jednohlasne! (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 19:19

Od pondelka (16. 8.) bude podľa COVID automatu v stupni ostražitosti deväť okresov. Všetky ostatné okresy sú v stupni monitoringu.

V stupni monitoring budú okresy Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I.-V., Brezno, Bytča, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Humenné, Ilava, Kežmarok, Komárno, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Myjava, Námestovo, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Poltár, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Šaľa, Senec, Senica, Skalica, Snina, Sobrance, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Trenčín, Trnava, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina, Zlaté Moravce a Zvolen.

KORONAVÍRUS Revolúcia v boji
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: MZ SR)

V stupni ostražitosť budú okresy Gelnica, Košice I.-IV., Košice-okolie, Poprad, Spišská Nová Ves a Stará Ľubovňa.

KORONAVÍRUS Revolúcia v boji
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prevádzky sa po novom budú sami rozhodovať, či budú púšťať iba zaočkovaných, alebo zaočkovaných, testovaných a ľudí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, alebo všetkých vrátane neočkovaných a netestovaných. Podľa toho sa potom budú odvíjať aj ďalšie opatrenia. Ide napríklad o to, koľko ľudí môže byť v prevádzke, pričom platí, že v prípade očkovaných to bude bez obmedzenia počtu, a to až do čiernej farby okresu.

Lengvarský tiež avizoval aplikáciu, ktorá umožní obchodníkom kontrolovať tzv. COVID pasy. V prípade, že si človek vyberie test, bude potrebovať antigénový, nie starší ako 24 hodín, alebo PCR test, nie starší ako 72 hodín.

Aktualizované 19:00

Vláda počas dnešného večera o novom covid automate rokovala online formou. Závery prináša minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský vo večerných hodinách na svojom brífingu. "Covid automat bol prijatý jednohlasne s minimálnymi technickými úpravami, ktoré sa teraz dolaďujú, čiže to znenie dostanete v krátkej dobe," adresoval svoje slová verejnosti a novinárom minister Lengvarský.

KORONAVÍRUS Revolúcia v boji
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Nevnímal by som to tak, že hnutie Sme rodina by bolo proti návrhu, tieto veci sme si vysvetľovali, niekoľkokrát zasadli pracovné skupiny," odpovedal Lengvarský na otázku, ako je možné, že bol po čiastočnom koaličnom odpore odrazu nový covid automat schválený jednohlasne.

Práve kabinet premiéra Eduarda Hegera dnes bude mať mimoriadne pracovný, augustový večer, keďže o 17:00 majú rozhodnúť aj o predloženom pláne a spôsobe aplikácie nového covid automatu. Vláda bude ale zasadať len online formou s tým, že ďalšie detaily objasní minister zdravotníctva. Detaily predkladanej novej verzie covid automatu predstavil na pôde rezortu šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík.

Mení sa počet farieb

Prvou a zásadnou zmenou, ktorú si všimne skutočne každý je fakt, že počet farieb sa oproti pôvodnej verzii covid automatu zmenšil zo siedmich na päť stupňov. Sú to fázy monitoring (zelená), ostražitosť (oranžová), 1. stupeň varovania (červená), 2. stupeň varovania (bordová) a posledný 3. stupeň varovania (čierna). Dôvod zjednodušenej verzie je podľa ministerstva prostý - nechcú už uplatňovať pravidlá plošne, ale pre jednotlivé okresy zvlášť, pričom sa budú riadiť práve týmto semaforom. Už z prvotnej tabuľky je evidentné, že zaočkovaní ľudia budú prechovávať najväčšie výhody, no to ešte nie je všetko.

KORONAVÍRUS Revolúcia v boji
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/msz)


Fázy incidencie predpokladajú nasledovné zmeny pri 7-dňovej analýze (po jednom týždni):

1. Monitoring: rast 0 až 10 prípadov, pokles 0 až 20 prípadov

2. Ostražitosť: rast 10 až 50 prípadov, pokles 20 až 150 prípadov

3. I. stupeň varovania: rast 50 až 150 prípadov, pokles 150 až 300 prípadov

4. II. stupeň varovania: rast 150 až 200 prípadov, pokles 300 až 500 prípadov

5. III. stupeň varovania: rast o viac alebo rovných 250 prípadov, pokles o viac ako 500 prípadov


Varovný prst a zmenu covid automatu si pýtala aj vážna situácia, keďže podľa Mišíka vedci v sekvenovaných vzorkách už evidujú takmer 100-percentný výskyt delta variantu koronavírusu, ktorý sa šíri ešte rýchlejšie. Hodnoty incidencie sa pritom vyskytujú na augustových hodnotách spred roka. 

Tri nové protokoly riadenia situácie

Nutné je tiež vysvetliť ďalšie novinky v covid automate, a tými sú tri nové protokoly, podľa ktorých sa bude riadiť situácia v jednotlivých regiónoch a prevádzkach. Ak diskutujeme prakticky, tak organizátor akcie či podniku by si mohli teoreticky vybrať, pre akú skupinu ľudí by fungovali. Sú to tieto tri protokoly skupín ľudí:

1.Takzvaný Základ (riadenie sa doterajšími pravidlami pre bežný ľud bez prítomnosti vakcín, obmedzená kapacita, odstupy...)

2. Rakúsky model OTP (Očkovaní, Testovaní, Prekonaní s protilátkami), vychádza z nemeckých pomenovaní v Rakúsku 3G (Geimpft, Getestet, Genessen). Testovaní budú musieť mať PCR test nie starší ako 72 hodín od odberu alebo antigénový test nie starší ako 48 hodín. Tento protokol teda v súčte spočíta najväčšiu skupinu ľudí: plne očkovaných, testovaných a aj tých, ktorí prekonali ochorenie.

3. Kompletne zaočkovaní

Tu je však ministerstvo ešte zdržanlivé v tom, ako bude prebiehať označovanie podnikov z hľadiska, ktorý protokol si dané zariadenie vyberie. Detaily boli preto otázkou schvaľovania na vláde, ktoré prebehlo dnes podvečer. Vláda covid automat vraj schválila s minimálnymi zmenami.

Zaočkovanie seniorov je dobrý základ okresu

Ministerstvo v prípade prechodu z jednej fázy do druhej uvádza aj spôsob, akým k tomu dôjde. V princípe sa dá povedať, že ministerstvo apeluje najmä na zaočkovanosť ročníkov nad 50 rokov, ktorých ak bude v danom okrese viac ako 68 percent, má daný okres pozitívny efekt a posun "k dobru". Mišík uviedol aj názorný príklad. 

KORONAVÍRUS Revolúcia v boji
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/msz)

Rastová a poklesová fáza

O posune daného okresu nahor by zároveň rozhodoval daný orgán Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ). V tomto kontexte prišlo ministerstvo opäť s novinkou, a síce s definovaním čo bude rastová a poklesová fáza prípadov.

Definícia rastovej fázy je taká, že rast incidencie je aspoň o 10 percent z týždňa na týždeň v aspoň dvoch po sebe nasledujúcich týždňoch na celonárodnej úrovni.

Definícia poklesovej fázy znie tak, že pokles incidencie je aspoň o 10 percent z týždňa na týždeň v aspoň dvoch po sebe nasledujúcich týždňoch na celonárodnej úrovni.

Ak je zraniteľná populácia (50 rokov a viac) plne zaočkovaná, ďalšie opatrenia strácajú zmysel, lebo nové prípady už nespôsobujú zaťaž pre nemocnice. Týmto chce rezort spustiť aj akúsi motiváciu rezidentov pre ostatné okresy.

Nový faktor zaočkovanosti rizikovej populácie

Ministerstvo si rovnako pripravilo analýzu toho, ktoré okresy majú už zaočkovanosť skupiny 50+ najvyššiu. Predstavilo tým nový faktor v covid automate - zaočkovanosť rizikovej populácie (nad 50 rokov). Z prvotných čísel to vyzerá tak, že za povestnou "vodou" sú okresy Bratislava I až V a Dunajská streda, ktorých zaočkovanosť ľudí vo veku 50+ je priemerne 70 percent, čo im v covid automate zaručuje automaticky posun o jeden stupeň nižšie. Teoreticky by sa teda dalo povedať, že bratislavské okresy a okresy, ktoré zvládnu zaočkovať týchto ľudí nad 68 percent by sa už nemali dostať do najnebezpečnejšej fázy.

KORONAVÍRUS Revolúcia v boji
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/msz)

Následne bol predstavený aj grafický nákres mapy zaočkovanosti ľudí nad 50 rokov. Už na prvý pohľad sa dá povedať, že v tomto prípade vedie západné Slovensko. Ministerstvo sa venuje výhradne tejto skupine ľudí aj preto, lebo až 98% úmrtí či hospitalizácii za posledné obdobie tvorila práve táto skupina obyvateľstva.

KORONAVÍRUS Revolúcia v boji
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/msz)

Rezort ešte v závere dodáva, že pod kompletne zaočkovanou osobou sa myslí osoba 14 dní po druhej dávke dvojdávkovej vakcíny, 21 dní po dávke jednodávkovej vakcíny, 14 dní po akejkoľvek inej dávke vakcíny ak osoba prekonala ochorenie covid-19 v 180 dňoch pred 1 dávnou vakcíny. 

Viac o téme: PrípravaMinisterstvo zdravotníctvaCovid automat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu