Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pokojná práca s Rómami bez násilia a extrémov je cesta k úspechu, tvrdí Eduard Heger

Eduard Heger
Eduard Heger (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BANSKÁ BYSTRICA - Pokojná práca s marginalizovanými skupinami bez násilia a extrémov je cesta k úspechu. Premiér Eduard Heger (OĽANO) to v nedeľu povedal v Banskej Bystrici pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu (2. 8.). Zároveň pripomenul, že politika skrytého holokaustu v nás by sa mala skončiť.

„Nesmieme zabúdať, že pred 77 rokmi nahnali nacisti do plynových komôr v Osvienčime tisíce Rómov. Boli tam muži, ženy, deti i starí ľudia. Vieme, že toto bola len jedna z mnohých strašných udalostí, ktoré sa odohrali počas druhej svetovej vojny,“ spomenul s tým, že títo ľudia boli zbavení práv a boli masovo vyvražďovaní. „Z tejto histórie sa musíme poučiť a nesmieme dovoliť, aby sa niečo takéto opakovalo. Vieme, že začiatkom práve takýchto skutkov, násilia a brutálneho zla sú mnohokrát predsudky, ktoré sú v nás. A tie sú zdrojom vylúčenia a diskriminácie,“ poznamenal. Dodal, že ľudia potrebujú navzájom rešpektovať ľudskú dôstojnosť. Podľa neho aj Pamätný deň rómskeho holokaustu je pripomienkou, ako to môže dopadnúť, ak sa tak nestane.

Eduard Heger: Nesmieme zabúdať, že pred 77 rokmi nahnali nacisti do plynových komôr tisíce Rómov (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Pripomenul tiež, že jeho vláda chce dať šancu každému, aj Rómom, ktorí žijú na okraji spoločnosti v neľudských podmienkach. „Vyčlenili sme časť zdrojov, aby sme investovali do vzdelávania mladých Rómov. Veríme, že práve výchova už v útlom veku prináša šancu do života týchto ľudí na to, aby zo svojich životov urobili úspešný príbeh,“ zdôraznil s tým, že v súčasnosti pozná také prípady, ktoré dostali šancu a svoje životy zmenili. „A to mi dáva istotu, že ak im takúto šancu poskytneme, využijú ju a bude to v prospech celej spoločnosti,“ ukončil Heger.

Eduard Heger: Pokojná práca s marginalizovanými skupinami bez násilia a extrémov je cesta k úspechu (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Pamätný deň rómskeho holokaustu si európska verejnosť pripomína 2. augusta, keď došlo k likvidácii najväčšieho koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. V noci z 2. na 3. augusta 1944 nacisti v plynových komorách zavraždili 2897 rómskych mužov a žien. Celkový počet rómskych obetí druhej svetovej vojny predstavuje 300.000 až 500.000 osôb.

Viac o téme: RómoviaEduard HegerPamätný deň rómskeho holokaustu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu