Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Posledné rokovanie vlády pred letnou prestávkou: Matovič s Vlčanom predstavili gigantickú pomoc agrosektoru

Dnes rokuje vláda poslednýkrát pred letnou prestávkou. Zobraziť galériu (3)
Dnes rokuje vláda poslednýkrát pred letnou prestávkou. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Počas dnešnej stredy sa ministri aktuálnej vlády schádzajú na poslednom rokovaní pred letnými prázdninami a niekoľkotýždňovou prestávkou. Kým sa vládna garnitúra odoberie na dovolenky, musia ešte prerokovať trojicu zákonov z dielne školstva a debata prebehne aj pri skracovaní volebného moratória.

VIDEO Milan Krajniak po rokovaní vlády:

Šéf rezortu práce Krajniak vysvetľuje, prečo sa niektoré zákony odložili až na augustové rokovanie vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 13:50

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) tvrdí, že niektoré zákony museli byť presunuté na augustové rokovanie vlády preto, aby sa stihli odstrániť všetky nejasnosti a neriešil isa až v parlamentných druhých čítaniach.

Aktualizácia 13:05

Matovič kritizuje prístup našich úradov v prípade Sputnika V a porovnáva situáciu s Maďarskom, kde sa podľa jeho slov "bez problémov" vyočkovalo milión Sputnikov. "My nie sme také odlišné krajiny," kritizuje Matovič.

Matovič kritizuje postup v prípade vakcíny Sputnik, pričom porovnáva situáciu s Maďarskom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 12:19

Agrosektor dostane cez tzv. 2. pilier najbližších päť rokov 285 miliónov eur navyše. V súčasnosti je spolufinancovanie na úrovni 25,7 %, od roku 2023 by malo byť na úrovni 36,9 %. Informoval o tom po rokovaní vlády minister financií Igor Matovič (OĽANO), za účasti ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nominant OĽANO).

VIDEO Ministri Vlčan a Matovič oznamujú finančnú pomoc agrosektoru:

Na agrosektor smeruje obrovská finančná injekcia, jej výšku oznámili ministri Matovič s Vlčanom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 11:29

Remišová na tlačovej konferencii po rokovaní vlády otvára tému konfliktu v strane Za ľudí. Hovorí o tom, že Kolíková si z politiky urobila jednoduchú šachovnicu. "Ja si nepamätám situáciu v histórii slovenskej politiky, aby sa vylievali takéto kýble špiny," povedala Remišová aj v kontexte možného konca Viery Leščákovej a možno aj Jany Žitňanskej v klube Za ľudí. "Snažila som sa riešiť túto situáciu kompromisne, ale ukazuje sa, že slušnosť v politike skôr slabosť. Vyzývam Kolíkovej frakciu, aby prestali škodiť strane, a keď chcú v tomto pokračuvať, nech sa radšej rozlúčia," vyhlásila rázne Remišová.

Remišová je vytočená po tom, ako bol odvolaný Michal Luciak z postu štátneho tajomníka a vytlačí Leščákovú z parlamentu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Remišová toto vyhlásenie poskytla po tom, ako ministerka spravodlivosti odvolala štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti Michala Luciaka. Luciak sa teraz vráti do parlamentu, odkiaľ teda bude musieť odísť poslankyňa Leščáková. Tá je v blízkosti Remišovej. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) medzitým z rokovania vlády odišiel. 

Hlavný program dňa

Trojica noviel zákonov zo školstva či návrh tvorby pohotovostných zásob na roky 2021 – 2022 z dielne Správy štátnych hmotných rezerv SR zamestnajú vládny kabinet na poslednom avizovanom zasadnutí pred letnou prestávkou. V programe stredajšieho rokovania vlády je zaradený aj návrh opatrení k efektívnemu fungovaniu obchodného registra.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR návrhom novely zákona o výchove a vzdelávaní (školský zákon) chce zefektívniť proces prijímacieho konania na vzdelávanie v stredných školách, nastať má aj komplexná zmena systému poradenstva a prevencie. Okrem spojenej školy sa umožní aj vznik združenia škôl a školských zariadení ako takzvaný školský klaster.

Zákony od Gröhlinga zrejme preložia

Trojicu noviel zákonov zo školstva, ktoré boli zaradené na stredajšie rokovanie vlády, zrejme preložia až rokovanie vlády po letnej prestávke. Pred stredajším rokovaním vlády to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS).

Posledné rokovanie vlády pred
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

"Nám sa v rámci školských zákonov udiala taká nepríjemnosť legislatívno-právna, budeme sa musieť dohodnúť s kolegami, či prerokujeme školské zákony alebo pôjdu na vládu až 18. augusta," povedal šéf rezortu školstva. Keďže všetky tri zákony sú prepojené, tak podľa ministra školstva sa to nemôžeme nechať tak, pretože by sa museli opravovať všetky tri.

Moratórium a jeho skrátenie

Predvolebné prieskumy by mohli byť zverejňované aj tri dni pred voľbami. Skrátenie takzvaného volebného moratória na 48 hodín pred dňom hlasovania vyplýva z návrhu novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Legislatívne úpravy, ktoré predložilo Ministerstvo vnútra SR, reagujú na podmienky, ktoré nastanú v roku 2022 pri spojení termínu volieb do orgánov samosprávnych krajov i miest a obcí, rovnako tak do návrhov zmien implementujú poznatky z aplikačnej praxe.

Heger s Krajniakom tvrdia, že trh práce sa napriek druhej vlne pandémie pomaly ozdravuje (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prepojenie mýtnych systémov

Elektronické mýtne systémy v rámci EÚ by sa mali navzájom prepojiť. Platenie mýta v Únii sa tak má uľahčiť. Počíta s tým  novela zákona o výbere mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných  komunikácií z dielne Ministerstva dopravy a výstavby SR. Vláda bude rokovať aj o tom, že v rámci rozpočtu pre Kanceláriu prezidenta SR sa majú presunúť finančné prostriedky vo výške 60.000 eur. Využiť sa majú na modernizáciu a rekonštrukciu objektov v správe Kancelárie prezidenta SR.

Viac o téme: VládaRokovanie Milan KrajniakEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu