Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na Slovensku platia VÝSTRAHY: Hladina Dunaja môže stúpnuť o viac ako 2 metre! Hrozia silné búrky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozornil, že aj počas nedele hrozia intenzívne búrky na celom území Slovenska. Najpravdepodobnejším nebezpečným javom bude podľa meteorológov opäť prívalový dážď. Informovali o tom na sociálnej sieti.

Ako priblížili, sobotné búrky priniesli vysoké úhrny zrážok aj väčšie krúpy. Najviac podľa SHMÚ napršalo na juhozápade krajiny. Konkrétne na stanici Rohožník spadlo 71 milimetrov a v Gabčíkove 67 milimetrov zrážok. Výstrahy pred búrkami a dažďom platia aj v nedeľu v noci. 

Na Slovensku platia VÝSTRAHY:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Aktualizované 20:16 Búrky v niektorých okresoch Slovenska môžu pretrvať až do noci

Búrky môžu v niektorých okresoch Slovenska pretrvať až do noci, upozornilo SHMÚ. Výstraha prvého stupňa platí pre Banskobystrický, Košický, Prešovský a Žilinský kraj. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Na Slovensku platia VÝSTRAHY:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Meteorológovia dodali, že pri búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov. Pre Senicu, Malacky, Bratislavu, Senec, Dunajskú Stredu, Pezinok, Námestovo a Tvrdošín platí prvý stupeň hydrologickej výstrahy a pre Rožňavu druhý stupeň hydrologickej výstrahy.

Aktualizované 20:10 Hasiči v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou uskutočnili doposiaľ 114 výjazdov. Informovala Katarína Križanová z komunikačného oddelenia Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Priblížila, že najvážnejšia situácia je momentálne v Trnavskom kraji, kde bola ich pomoc potrebná pri 50 udalostiach, z toho až 41-krát zasahovali v okrese Dunajská Streda.

V Banskobystrickom kraji hasičov vyslali k 27 udalostiam, pri ktorých odstraňovali následky prietrže mračien. V Bratislavskom kraji zasahovali 14-krát, v Nitrianskom kraji boli vyslaní k 13 udalostiam a v Žilinskom kraji bola ich pomoc potrebná osemkrát.

"Vo väčšine prípadov odstraňovali popadané stromy z vozidiel, cestných komunikácií a elektrických vedení a odčerpávali vodu zo zatopených ulíc a pivníc. V niekoľkých prípadoch zasahovali pri strhnutých strechách," uviedla. Pri týchto udalostiach zasahovalo doposiaľ takmer 100 príslušníkov HaZZ a viac ako 70 dobrovoľných hasičov. Na mnohých miestach naďalej zasahujú.

Aktualizované 19:17 SHMÚ vydal pre okres Rožňava tretí stupeň výstrahy pred prívalovou povodňou

Tretí stupeň výstrahy pred prívalovou povodňou vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v nedeľu podvečer pre okres Rožňava. Informuje o tom na svojej webovej stránke. „Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov, zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ uviedli meteorológovia s tým, že existuje predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov.

Dôvodom výstrahy, ktorá predbežne platí do 18.30 h, je stacionárna búrka nad obcami Kečovo a Dlhá Ves. SHMÚ varuje pred prívalovými povodňami aj v ďalších častiach regiónu Gemer-Malohont. Pre okres Revúca platí druhý a pre okres Rimavská Sobota prvý stupeň výstrahy.

Aktualizované 19:16 Ako informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici Matúš Kondela, hasiči museli v rámci kraja do 17.30 h zasahovať v súvislosti s poveternostnou situáciou celkom 37-krát. "Celkom zasahovalo 89 príslušníkov HaZZ a bolo nasadených 35 kusov hasičskej techniky," uviedol Kondela s tým, že pri výjazdoch boli súčinní aj členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí.

Aktualizované 19:14 Hasiči momentálne zasahujú na ceste pri jaskyni Domica v okrese Rožňava, kde voda po búrke zaplavila časť cesty. Ako uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, voda zaplavila i jedno vozidlo, posádka z neho stihla ujsť.

Hasiči následne podľa jeho slov evakuovali dvoch dospelých a dve deti od vchodu jaskyne na bezpečné miesto. "Na mieste sú štyria hasiči s jedným kusom techniky. Voda steká z dvoch strán na cestu, musí to odtiecť. Cesta je neprejazdná," povedal operačný dôstojník.

Aktualizované 17:32 Druhý stupeň výstrahy pred prívalovými povodňami vydal aktuálne SHMÚ pre regióny Dolného Hrona, Dolného Považia, Dolnej Nitry, Žitavy a Dunaja na juhozápadnom Slovensku. Platí pre okresy Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky, Galanta, Šaľa, Hlohovec a tiež Nitra, Zlaté Moravce, Levice a Žarnovica, zatiaľ do 18.00 h.

Aktualizované 16:22 Podľa informácií, ktoré na svojom webe uvádza Stella centrum, spadol strom aj na rýchlostnej ceste R1 za výjazdom Žiar nad Hronom – východ v smere do Zvolena. Popadané stromy komplikujú dopravu aj na ceste medzi Podzámčokom a Dobrou Nivou v okrese Zvolen a tiež na trase medzi Žarnovicou a obcou Veľké Pole. Silný dážď spôsobil i zaplavenie vozovky na ceste medzi Slovenskou Ľupčou a Brusnom v okrese Banská Bystrica.

Aktualizované 15:21 Okresmi Žiar nad Hronom, smerom na Žarnovicu a Banskú Štiavnicu aktuálne prechádza veľmi silná búrka s krúpami, sprevádzaná silným vetrom.

Aktualizované 15:15 SHMÚ zvýšil v nedeľu poobede výstrahu pred búrkami v niektorých častiach Slovenska až na druhý stupeň.

Výstraha druhého stupňa pred búrkami platí pre okresy Nitra, Zlaté Moravce, Žarnovica, Banská Štiavnica, Zvolen, Detva, Lučenec, Partizánske, Prievidza, Žiar nad Hronom, Turčianske Teplice, Banská Bystrica a Brezno. Meteorológovia upozornili, že s búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 až 50 milimetrov a nárazmi vetra s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu.

Na Slovensku platia VÝSTRAHY:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

14:45 Pre zvyšok Slovenska platí výstraha prvého stupňa pred dažďom s krúpami. Tie môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Podľa SHMÚ možno počítať s úhrnmi zrážok od 20 do 40 milimetrov a nárazmi vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Na Slovensku platia VÝSTRAHY:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Búrky by mali trvať do 20.00 h. SHMÚ upozornilo, že je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, akými sú stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov. Pre niektoré okresy Banskobystrického, Košického a Prešovského kraja platí výstraha prvého stupňa pred vysokými teplotami. Tie môžu miestami dosiahnuť 33 až 34 stupňov Celzia.

Aktualizované 14:18 "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," upozornili meteorológovia. Sprievodné povodňové javy sa podľa nich môžu vyskytnúť aj mimo tokov.

Aktualizované 14:12 Meteorológovia v nedeľu zvýšili stupeň výstrahy pred prívalovou povodňou v okrese Námestovo z prvého na druhý. Výstraha platí do 15.00 h, pred prívalovou povodňou varuje SHMÚ aj v okrese Tvrdošín, kde platí prvý stupeň takisto do 15:00. 

Aktualizované 13:50 Svidnícki hasiči odstraňujú popadané stromy po búrke

Hasiči v okrese Svidník momentálne odstraňujú na viacerých miestach popadané stromy po búrke. Ako uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, piati hasiči s dvoma kusmi techniky odstraňujú spadnuté stromy vo Svidníku a pri obci Hrabovčík.

Búrky s krúpami

"Včera sa intenzívne búrky vyskytli najmä v Banskobystrickom kraji, v južnej polovici západného Slovenska a v tatranskej oblasti. Výsledkom bolo veľmi nerovnomerné rozloženie zrážok, v ktorom aj susedné obce mali veľmi vysoké rozdiely úhrnov zrážok, aj v desiatkach milimetrov," uviedli.

Na Slovensku platia VÝSTRAHY:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Dodali, že búrky priniesli aj krúpy, ktoré boli väčšinou menšie, okolo 1 centimetra, no výnimočne mali priemer dva až tri centimetre. Objavili sa napríklad pri búrke v Ružinej alebo pri Žiari nad Hronom.

Hladina Dunaja začne stúpať

V predchádzajúcich dňoch sa vyskytli vo viacerých okolitých štátoch intenzívne zrážky. S povodňami katastrofických rozmerov bojujú v Nemecku, povodne sa nevyhli ani Česku či Rakúsku. Intenzívne zrážky v Nemecku a Rakúsku majú vplyv aj na hladinu Dunaja, ktorá už začína stúpať a dosiahne úroveň povodňovej aktivity. Informoval o tom portál imeteo.sk.

Povodňová vlna zasiahne Bratislavu v noci

"Dunaj začne prudko stúpať. Bratislavu čaká povodňová vlna z Nemecka a Rakúska," uviedol portál. Oblasťou strednej Európy sa momentálne šíri povodňová vlna, ktorá postupne putuje ďalšími štátmi. "Veľká voda sa tak z Rakúska šíri po Dunaji a už sa začína prejavovať aj u nás. Ešte o polnoci mala hladina Dunaja v Bratislave bežnú výšku okolo 405 cm, no v nedeľu dopoludnia už hladina stúpla o takmer meter a blíži sa k hranici 5 metrov," upozornil portál. 

Na Slovensku platia VÝSTRAHY:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Vzostup Dunaja bude pokračovať aj v nasledujúcich hodinách. "Už vo večerných hodinách by mal Dunaj v Bratislave prekonať úroveň 1. povodňového stupňa, čo je hranica 650 cm. V noci bude Dunaj ďalej rásť a po polnoci bude atakovať úroveň až 2. povodňového stupňa na hranici 750 cm. Za 24 hodín tak Dunaj v priebehu dnešného dňa stúpne v Bratislave o takmer 2,5 metra," uviedol portál s tým, že miernejšie vzostupy sa očakávajú aj na prítokoch Dunaja, napríklad na Morave, či na Váhu.

Prívalové dažde môžu v okresoch Námestovo a Tvrdošín spôsobiť povodne

Očakávané prívalové dažde môžu v nedeľu spôsobiť na viacerých menších tokoch v okresoch Námestovo a Tvrdošín povodne. Upozornil na to SHMÚ, ktorý pre tieto dva okresy na severnej Orave vydal výstrahu prvého stupňa pred prívalovou povodňou. Tá predbežne platí do 14.00 h.

Na Slovensku platia VÝSTRAHY:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

"Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," upozornili meteorológovia s tým, že sprievodné povodňové javy sa môžu vyskytnúť aj mimo tokov.

Viac o téme: PovodneVýstrahySlovenskoDunaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu