Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

AKTUÁLNE Na Slovensku máme ďalšie prípady delta variantu: Jedna z osôb nebola v zahraničí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na Slovensku identifikovali ďalšie prípady delta variantu. Celkovo ich máme na Slovensku 14, od posledných výsledkov pribudlo osem prípadov. Delta variant identifikovali u troch zaočkovaných, ale aj u človeka, ktorý v zahraničí nebol.

Na Slovensku rutinným sekvenovaním doteraz celkovo potvrdili 14 prípadov delta variantu koronavírusu. Traja z nich boli zaočkovaní. Od posledného sekvenovania tak pribudlo osem nových prípadov.

Na Slovensku máme ďalšie prípady delta variantu: Jedna z osôb nebola v zahraničí (Zdroj: Topky, ÚVZ SR)

Delta variant zistili aj u človeka, ktorý nebol v zahraničí

Zväčša ide o osoby, ktoré prišli zo zahraničia a ich úzke kontakty. "Delta variant bol však identifikovaný aj u osoby, ktorá v zahraničí nebola," uviedla hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková. Jedenásť osôb bolo nezaočkovaných a tri zaočkované. "Zaočkované osoby majú podľa očakávaní ľahký priebeh ochorenia a neboli hospitalizované. Hospitalizáciu si však vyžiadal ťažký priebeh ochorenia jednej neočkovanej osoby," povedala.

AKTUÁLNE Na Slovensku máme
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Situácia je pod kontrolou

Všetky protiepidemické opatrenia boli príslušnými regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva zabezpečené a hygienici majú situáciu pod kontrolou. Laboratóriá na žiadosť hlavného hygienika Ján Mikasa vykonávajú sekvenáciu všetkých pozitívnych vzoriek na koronavírus s dostatočne vysokou vírusovou náložou. "Zároveň pri úspešnej spolupráci všetkých zapojených laboratórií sa v niektorých prípadoch výrazne podarilo skrátiť aj čas medzi odobratím vzorky od pacienta až po výsledok sekvenácie -  už na štyri dni. Takto si dokážeme udržiavať aktuálny prehľad o šírení jednotlivých variantov v populácii a adekvátne na to reagovať," povedala laboratórna diagnostička a molekulárna biologička na Úrade verejného zdravotníctva SR Anna Kaliňáková.

AKTUÁLNE Na Slovensku máme
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB / Bratislavský kraj)

Delta variant koronavírusu už začína dominovať vo viacerých európskych krajinách. "Je omnoho infekčnejší ako alfa variant, ktorý sa presadil na našom území. Jedine očkovanie nás ochráni pred vážnymi stavmi ohrozujúcimi zdravie. So všetkou pokorou vyzývame spoluobčanov, aby rešpektovali pandemické opatrenia, najmä po príchode zo zahraničia," pripomína ÚVZ SR. 

Pozitívne vzorky na SARS-CoV-2 sekvenujú na Slovensku Úrad verejného zdravotníctva SR, Biomedicínske centrum SAV a Vedecký park Univerzity Komenského v Bratislave. K 30. 06. 2021 sa zaznamenalo 6 953 prípadov pozitivity (0,35 %) u osôb po prvej dávke očkovania proti COVID-19 a 1 919 prípadov pozitivity (0,12 %) po druhej dávke očkovania proti COVID-19. Tieto výsledky sú v súlade s očakávaniami deklarovanej účinnosti vakcín.

Viac o téme: MutáciaSlovenskoKoronavírusDelta variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu