Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Po nekalých kšeftoch ich čakala smrť

Boris Ondák († 25) Zobraziť galériu (2)
Boris Ondák († 25) (Zdroj: Nový Čas)

ŽILINA - Najväčší kriminálny prípad súčasnosti. František Salinger (37), ktorý má podľa polície na svedomí vraždy troch ľudí, je obvinený aj z rozsiahlej ekonomickej trestnej činnosti.

Dve vraždy, ktoré podľa vyšetrovateľa spáchal, boli vyústením pochybných obchodov dvoch žilinských podnikateľov v 90. rokoch. Boris Ondák († 25) a Štefan Gažúr († 27) sa stali Salingerovými bielymi koňmi a to sa im stalo osudným. Aké mali muži medzi sebou vzťahy? Ako fungoval ich biznis?

Boris Ondák a Štefan Gažúr zmizli v roku 1998. Teraz Salinger čelí obvineniu z ich vraždy. Vyšetrovateľ ho začiatkom mesiaca obvinil aj z rozsiahlej ekonomickej trestnej činnosti. „Prípad vyšetrujeme ako podvod a ďaľšie skutky sa týkajú podvodov v štádiu pokusu,“ povedal žilinský policajný riaditeľ František Posluch. Podľa polície Salinger založil skupinu, ktorej členmi boli Gažúr, Ondák a ďalšie osoby. Stali sa z nich biele kone. Salinger dával rôznym ľuďom príkazy na vyhotovovanie fiktívnych faktúr a daňového priznania k DPH. Ak by im daňový úrad poslal peniaze, mali sa rozdeliť.

Kontrola však zistila, že na odpočet DPH nemajú nárok. Spolu 1,9 milióna Sk (57 600 €) vyplatené nakoniec nebolo. V ďalšom prípade bol Gažúr konateľom istej spoločnosti. Podľa vyšetrovateľa ho Salinger naviedol, aby podpísal dodávku alkoholu pre firmu, kde bol sám vedúci skladu. Salinger alkohol predával a peniaze si nechával. Dodávateľovi však Gažúr nezaplatil. Vznikla škoda viac ako 900-tisíc Sk (27-tisíc €).

Boris Ondák zase ako konateľ inej firmy podľa polície na príkaz Salingera uzavrel lízing na kúpu luxusnej limuzíny a ďalšieho auta. Zaplatil však len akontáciu, na ktorú mu dal peniaze Salinger. Ondák ďalej už splátky neplatil a firme vznikla škoda viac ako 2,8 milióna Sk (90-tisíc eur). Salinger vozidlá predal do cudziny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu