Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

František Salinger: Koľko ľudí zabil?!

František Salinger sedí v ilavskej cele. Súd mu väzbu predĺžil do konca mája. Zobraziť galériu (4)
František Salinger sedí v ilavskej cele. Súd mu väzbu predĺžil do konca mája.

ŽILINA - Žilinské "biele kone". Niektorí z nich podnikali koncom 90. rokov, iní boli nepohodlnými svedkami rôznych nezákonných aktivít. Zrazu zmizli. Ich mŕtve telá kriminalisti nachádzajú postupne až teraz. Podľa polície všetci mali niečo spoločné s Františkom Salingerom (37).

Žilinčan čelí obvineniu z troch vrážd. Polícia predpokladá, že obetí je viac. Číslo sa môže vyšplhať až na trinásť! Žilinskí vyšetrovatelia riešia prípad väčší ako kauzy Černák či kyselinári. Nový Čas isťoval, kto je František Salinger a koľko ľudí má na svedomí!

Muži zákona si na Františka Salingera počkali vlani v júli v žilinskej nemocnici, kde bol na ošetrení po autonehode. Obvinili ho z dvoch vrážd a skončil vo väzbe v Ilave. Na Silvestra mu do cely doručili ďalšie obvinenie za vraždu. „Vyšetrovanie je iba na začiatku. Na prípade pracuje osem ľudí s vysokým pracovným nasadením, nie sme však oficiálne žiadna pracovná skupina ani vyšetrovací tím,“ uviedol krajský žilinský policajný riaditeľ František Posluch.

Polícia predpokladá, že obetí je spolu 13. V Žilinskom kraji je momentálne 55 nezvestných dospelých osôb. Podľa našich zistení najmenej 7 z nich podnikalo.

Kto je vlastne František Salinger? Prvýkrát sa za mreže dostal už v roku 2001. Vtedy však nie pre obvinenie z vraždy, ale pre ekonomickú trestnú činnosť. V kauze je obvinená aj jeho dnes už exmanželka Miriam (33), s ktorou v tom čase žil v luxusnom dome v Brodne. Podnikal, mal autoservis. Choval tigre, chodil na výlety do Afriky a dom mal plný poľovníckych trofejí. Ekonomická kauza je momentálne na žilinskom krajskom súde. Podľa informácií Nového Času v spise sa nachádzajú rozmočené faktúry, ktoré chceli Salinger a Miriam pred príchodom polície zničiť a splachovali ich do záchoda. Salingera na slobodu pustili v roku 2004. Dom v Brodne predali. Rozviedli sa.

Podľa obchodného registra si Salinger v roku 2006 spolu s jedným z bratov založili firmu. Salingerovi rodičia sa rozviedli a matka sa znova vydala. „Ako chlapec rád chodil na ryby a vesloval, vždy bol miláčik rodiny. Podvody sú jedna vec, ale že by niekomu ublížil, tomu nemôžem uveriť,“ povedala Salingerova matka, ktorá synovi za mreže pravidelne píše. Na návštevu nemá odvahu. Do basy za ním chodia iní príbuzní aj súčasná priateľka. „Verím súdom, pravda sa ukáže,“ povedal jeho otčim.

Doteraz známe obete

František Salinger: Koľko ľudí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Nový Čas)
Milan Daníšek († 29)
Nezvestný od: apríl - máj 1999
Hľadanie tela: júl - august 2007
Miesto: Vodné dielo Žilina


František Salinger spolu s Františkom Kolibáčom (42) čelí obvineniu z vraždy bývalého policajta Milana Daníška († 29). Podľa polície Salinger a František Kolibáč (42) chceli zabrániť Daníškovej svedeckej výpovedi na Krajskom súde v Banskej Bystrici. Salinger bol obvinený z lúpeže. Podľa obžaloby práve s Daníškom vykrádal kamióny. V máji 1999 Daníšek neprišiel na pojednávanie, kde mal vypovedať. Na súde vtedy chýbal aj ďalší svedok a je predpoklad, že bol tiež zlikvidovaný. Práve na základe listu tohto svedka súd lúpež prekvalifikoval na krádež.

Vyšetrovatelia zistili, že muži Daníška priviedli na jar 1999 do chaty v Divinke-Lalinku. V pivnici mu zviazali ruky a nohy, ústa mu prelepili páskou a neskôr ho zastrelili. „O tom, že v dome niekoho držali, sme sa dozvedeli, až keď to tam prehľadávali policajti, predtým sa tu síce často točili autá, ale nenapadlo nám, že by to mohlo niečo znamenať,“ povedali miestni obyvatelia. Nehybné Daníškovo telo uložili do vykopanej jamy pri Vodnom diele Žilina. Vlani v lete kriminalisti na tomto mieste kopali. Práce boli náročné. Miesto je na hrádzi a mohla by sa narušiť statika priehrady. Kriminalisti zaistili štyri kosti, expertíza pozostatkov ešte pokračuje. Aj keď sa Daníškovo telo zatiaľ nenašlo, vyšetrovatelia majú aj iné dôkazy o tom, že bol zlikvidovaný.

František Salinger: Koľko ľudí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Nový Čas)
Štefan Gažúr († 27)
Vydaný zatykač: január 1998
Nález tela: november 2007
Miesto: Strečno, pri rieke Váh


Na ďalšom ohavnom čine sa podľa vyšetrovateľa okrem Salingera mali podieľať aj iní. Štefan Gažúr († 27) bol nepohodlným svedkom, mal vypovedať na polícii pri stotožňovaní páchateľov podvodu. Pre ekonomickú trestnú činnosť súd na neho vydal zatykač. Podľa polície páchatelia na jeseň 1997 Gažúra vylákali na benzínku v Ružomberku, Salinger mu do piva dal uspávací prostriedok a spoločne nastúpili do auta. V Strečne, niekoľko metrov pred závorou na parkovisku Pltisko, ho z auta vytiahli a Salinger ho zastrelil. Potom ho preniesli už do vykopanej jamy pri Váhu.

František Salinger: Koľko ľudí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Nový Čas)
Boris Ondák († 25)
Nezvestný od: leto 1998
Nález tela: nebolo vykopané
Pravdepodobné miesto:
okolie penziónu Chalupa (okr. Třinec),
Česká republika


Podľa polície má Salinger na svedomí aj Borisa Ondáka († 25). Na vražde sa mali podieľať aj ďalšie, zatiaľ neznáme osoby. „Vo februári pred desiatimi rokmi sa oženil. Ešte po svadbe sme ho videli, potom sa ozval až v lete 1998,“ povedal otec nebohého. Práve vtedy sa mu narodilo dieťa. Odvtedy o ňom viac nepočuli. „To, do čoho sa zaplietol, sa ukázalo až neskôr,“ dodal.

ĎALŠIE MŔTVOLY V OKOLÍ ŽILINY

* V júni 1997 v lesnom poraste Neďeza kriminalisti vykopali telo neznámeho muža. Zomrel 3-4 mesiace pred nálezom. Nedávno polícia zistila, že nebohý bol Július Varga († 27), ktorý bol od roku 1997 nezvestný.

* V októbri 2007 v obci Hôrka vykopali ďalšieho muža, jeho totožnosť sa polícii zatiaľ nepodarilo zistiť.

* V januári 2008 v Divinke vykopali telá Jána Ráčkoviča († 28) a Branislava Nováčika († 24), ležali v spoločnom hrobe. Zomreli v roku 1999. Z vraždy je obvinený Rastislav Šiita (35), odsúdený na doživotie v kauze kyselinári. Šiitta sa so Salingerom dobre poznal a polícia nevylučuje, že mali aj spoločné aktivity.

V zajtrajšom Novom Čase si prečítate, ako fungovali Salingerove biele kone.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu