Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Sputnik odchádza zo Slovenska: Rusko kúpilo 160-tisíc dávok vakcíny

(Zdroj: SITA/Zoltan Mathe/MTI via AP)

BRATISLAVA – Ruská federácia kúpila od Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR 160.000 dávok nevyužitej vakcíny Sputnik V. Potvrdila to hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Igor Matovič sa prihlásil na očkovanie vakcínou Sputnik V

Igor Matovič sa prihlásil na očkovanie vakcínou Sputnik V (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Informovala, že ruská strana ich kúpila za identickú cenu, za ktorú ich nakupovalo Slovensko - 9,95 dolára za dávku. "V zmysle zmluvy je dohodnutá splatnosť kúpnej ceny v lehote 20 pracovných dní odo dňa dodania," dodala.

Predané vakcíny sú už mimo Slovenska. "Zostali nám tie, ktoré sú určené občanom prihláseným na očkovanie,“ dodala Eliášová. Vakcínou Sputnik V je podľa jej informácií zaočkovaných prvou dávkou približne 10.500 ľudí. "Na očkovanie je zaregistrovaných v čakárni cirka 8000 ľudí, termín na očkovanie už má približne 1500," dodala hovorkyňa.

Slovensko nakúpilo vakcíny Sputnik V v marci, pôvodne sa mal kontrakt týkať využitia dvoch miliónov dávok. Nákup a dovoz neregistrovanej vakcíny v EÚ vyvolal vládnu krízu. Z prvých 200.000 dávok, ktoré dostali povolenie, sa začalo očkovať 7. júna, záujem však nepotvrdil predchádzajúce odhady, aj preto vláda rozhodla o predaji či darovaní nevyužitých vakcín. Pôvodne sa hovorilo najmä o záujme krajín západného Balkánu.

Viac o téme: VakcínaRuskoSputnik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu