Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hrôzostrašné FOTO Z NEMOCNICE v Bratislave: Špina, bordel a sťažnosti na prístup k pacientom

Nemocnica sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici v Bratislave Zobraziť galériu (5)
Nemocnica sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici v Bratislave (Zdroj: Facebook/Nekŕmte nás odpadom)

BRATISLAVA – Znečistená posteľ, špinavé WC a sťažnosti na správanie sa personálu. Bratislavská Nemocnica sv. Cyrila a Metoda, ktorú Bratislavčania poznajú skôr pod názvom “Antolská“, sa stala predmetom ostrej diskusie. Dôvodom sú anonymne zverejnené zábery z oddelenia psychiatrie, ktoré majú zachytávať nielen zlý stav priestorov, ale aj nedostatočnú staroslivosť o pacientov.

Na fotkách publikovaných na facebookovej stránke Nekŕmte nás odpadom je vidieť tekutinu rozliatu na dlážke či špinavé a rozhádzané priestory sociálneho zariadenia. Najviac šokujúco však pôsobí fotografia, na ktorej je pacient ležiaci na posteli prikrytý špinavou prikrývkou.

Nemocnica sv. Cyrila a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Nekŕmte nás odpadom)

Anonym, ktorý fotky zverejnil, zároveň opísal aj skúsenosť, ktorú s oddelením má. „Kolegyňa tam mala mamu, o ktorú sa musela chodiť starať sama, pretože nikto nemal záujem. Každý deň ju osprchovala, dala čisté veci a na druhý deň prišla a mama holá a nikto nevie, kde mala veci a keď sa ozvala, tak čo sa stará, oni majú aj iné povinnosti, ako sa starať o pacientov,“ píše.

TASR / Pavel Neubauer
Zobraziť galériu (5)
TASR / Pavel Neubauer  (Zdroj: TASR / Pavel Neubauer)

Diskusia, ktorá sa pod zverejnenými zábermi strhla, rozdelila ľudí na dva tábory. Zatiaľ, čo jedna skupina sa pohoršovala nad personálom psychiatrického oddelenia, druhá časť sa postavila na ich stranu a poukazovala na často nízky počet zdravotných sestier či ťažkú prácu s v tomto prípade psychicky chorými pacientmi. 

Nemocnica sv. Cyrila a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Nekŕmte nás odpadom)

Samotná nemocnica však hovorí o prekrúcaní reality a zverejnenie fotografií kritizuje. „Zdravotnícky personál a rovnako aj vedenie Oddelenia psychiatrie v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda sú otrasení neetickým spôsobom prezentovania fotografií, ktoré skresľujú realitu a navyše nepravdivo opisujú náročnú prácu zdravotníkov na psychiatrickom oddelení,“ uviedla Eva Kliská, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave, pod ktorú spadá aj tá na Antolskej ulici v Petržalke. Tiež zdôraznila, že každodenná starostlivosť o psychiatricky chorých pacientov je nesmierne náročná a vyžaduje si citlivý prístup.

Nemocnica sv. Cyrila a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Nekŕmte nás odpadom)

Na otázku, či mali sťažnosti na prácu sestier a lekárov na danom oddelení, však nemocnica neodpovedala. Neuviedla, ani či je štandardné, že rodinní príbuzní chodia na oddelenie starať sa o pacientov a sprchovať ich. Nevyjadrili sa ani k počtu personálu ani k tomu, koľko pacientov pripadá na jednu zdravotnú sestru.

Viac o téme: NemocnicaPsychiatriaFoto Antolská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu