Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fico sa pustil do prezidentky kvôli referendu: Jasná reakcia Čaputovej! Šeliga vracia úder

Robert Fico a Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (5)
Robert Fico a Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Maarty)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová chcela pomôcť vládnej koalícii, keď sa pre referendovú otázku o predčasných voľbách obrátila na Ústavný súd (ÚS) SR. Uviedol to predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico na nedeľnej tlačovej konferencii. Zároveň nespochybnil právo hlavy štátu, aby sa obrátila na ÚS.

VIDEO Veľký protest odborárov v Bratislave: TOTO sú ich požiadavky! Ostré slová Roberta Fica

"Očakávame každým dňom rozhodnutie ÚS," hovorí Fico. V prípade, že ÚS zhodnotí, že je referendová otázka v poriadku, tak sa referendum bude konať pravdepodobne v septembri. Ak sa referendum nebude konať, plnú politickú zodpovednosť za to bude niesť Čaputová, povedal. Pokiaľ sa potom ľudia rozhodnú zákonne urobiť protesty a demonštrácie, Smer-SD ich bude podporovať. Je tiež podľa Fica pripravený znova zozbierať podpisy na vyhlásenie ďalšieho referenda.

Archívne video

Do Prezidentského paláca priniesli podpísané petičné hárky ohľadom referenda o predčasných voľbách (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Fico vníma vo vyjadreniach Čaputovej schizofréniu. Hlava štátu podľa neho povedala, že ako občianka je v prospech konania referenda. Zároveň sa však obrátila na Ústavný súd s argumentmi proti konaniu sa referenda. Pripomenul, že v minulosti už boli dve referendá vo veci konania sa predčasných volieb.

Fico sa pustil do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Referendová petičná aktivita bola v súlade so zákonom a splnila všetky formálne predpoklady. Toto konštatovala aj prezidentka SR. Má na stole petičnú akciu s obrovským množstvom podpisov a táto akcia jej umožnila ihneď vyhlásiť referendum," skonštatoval Fico.

Petíciu za referendum o predčasných voľbách podporilo vyše 585.000 ľudí. Zástupcovia petičného výboru odovzdali hárky s podpismi v Prezidentskom paláci 3. mája. Občanov sa chcú v referende pýtať, či súhlasia s tým, aby sa skrátilo ôsme volebné obdobie Národnej rady SR tak, aby sa parlamentné voľby vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov referenda.

Petíciu iniciovali opozičný Smer-SD a mimoparlamentný Hlas-SD, pridali sa aj SNS, Socialisti.sk a ďalšie organizácie. Strany deklarujú, že má ísť o apolitické občianske referendum. Iniciatívu podporila aj Konfederácia odborových zväzov SR. Viacerí predstavitelia koalície spochybnili ústavnosť navrhovanej referendovej otázky.

Fico sa pustil do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Reakcia prezidentky

Smer-SD by nemal mať dôvod na obavy z výkladu Ústavného súdu (ÚS) SR, ak je presvedčený, že referendová otázka o konaní sa predčasných volieb je v súlade s ústavou. Uviedol to  v mene hlavy štátu jej hovorca Martin Strižinec. "Ak je strana Smer-SD presvedčená, že referendum s takto položenou otázkou je v súlade s ústavou, tak nemá dôvod obávať sa výkladu Ústavného súdu a ani dôvod útočiť na prezidentku," povedal Strižinec.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Juraj Šeliga zo Za ľudí hovorí o hlúpom útoku

"Robert Fico spoločne so stranou Smer dnes s prepáčením za výraz naozaj hlúpym spôsobom zaútočil na pani prezidentku Čaputovú a to len preto, že pani prezidentka sa obratila na Ústavný súd s právnou (nie politickou!) otázkou ohľadne konania referenda. Normálni a dospelí politici rešpektujú ústavu a Ústavný súd. Politici ako Fico, ktorí sa boja, že Brheľ a spol. budú vypovedať, tí nie…," napísal politik vo svojom stuse na sociálnej sieti a pridal niekoľko poznámok na upresnenie.

"Antisystémový Fico, ktorý sa snaží sabotovať očkovanie, však začal vykrikovať, že pani prezidentka ide proti vôli občanov. Hlúposť, klamstvo a zavádzanie. Prezidentka len dbá na to, aby bol zabezpečený riadny chod ústavných orgánov a všetko bolo v súlade s ústavou. To sa však pánovi Ficovi do jeho príbehu spasiteľa Slovenska nehodí. On je predsa ten, kto musí robiť všetko preto, aby pomohol svojim kumpánom vo väzbe musí spochybniť všetko a všetkých útočí na každého naokolo. A to len preto, aby bol “na obraze”, aby vyslal signál do Ilavy a Leopodlova, že majú mlčať, nevypovedať. No dnes už hovorí Suchoba a hovorí o Brheľovi, Ficovim veľkom spojencovi a preto má Róbert Fico strach. Ak začne rozprávať Brheľ, Imrecze a ďalší... To nebudú dobré správy pre poslanca Fica, ktorý bol politickým patrónom týchto dnes obvinených ľudí," adresoval Robertovi Ficovi tvrdé slová Šeliga.

Viac o téme: ReferendumKoalíciaRobert FicoÚstavný súdZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu