Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Marian Kočner požiadal o zasadnutie v kauze motákov v jeho neprítomnosti

Marian Kočner Zobraziť galériu (3)
Marian Kočner (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Senát Okresného súdu (OS) Bratislava I začal v stredu popoludní konať na verejnom zasadnutí v kauze tzv. motákov obžalovaného podnikateľa Mariana Kočnera. Po približne pol hodine súd aj vytýčil termín hlavného pojednávania na termíny 9. až 11. augusta.

Marian Kočner sa na zasadnutie nenechal eskortovať z výkonu trestu odňatia slobody a dal svojmu obhajcovi súhlas na konanie v neprítomnosti. Prítomný je aj prokurátor Krajskej prokuratúry v Trenčíne. Súd mal predbežne na zasadnutí prejednať obžalobu. Obhajca obžalovaného na úvod zasadnutia požiadal trestné stíhanie zastaviť. Predseda senátu OS Bratislava I napokon rozhodol, že sa bude posudzovať obžaloba ako zločin krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu prípravy. Pôvodne prokuratúra navrhovala prijať obžalobu zo zločinu marenia spravodlivosti v štádiu pokusu. Obžaloba bola podaná 21. apríla 2021.

Právny zástupca Mariana Kočnera
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Na hlavnom pojednávaní by mal vypovedať Peter Tóth, advokát Andrej Šabík, obhajca Marek Para, znalci a iní svedkovia. Obhajoba navrhuje preskúmať duševný stav Tótha. Obhajoba ešte zváži, či bude trvať na svedkoch ako nitriansky podnikateľ Norbert B. či expremiér Robert Fico. Marian Kočner mal posielať z väzby motáky cez Petra Tótha. Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby to uviedol vlani v jednej zo svedeckých výpovedí na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka. Motáky odovzdal orgánom činným v trestnom konaní na jeseň 2018. Malo ísť o minimálne 20 kusov. Cez takúto korešpondenciu sa mal snažiť Marian K. ovplyvňovať viaceré osoby, aby bol prepustený z väzby a zmenila sa výpoveď v kauze televíznych zmeniek TV Markíza.

Právny zástupca Mariana Kočnera
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Marian Kočner je od začiatku tohto roka právoplatne odsúdený na 19 rokov odňatia slobody za falšovanie zmeniek TV Markíza spolu s exriaditeľom televízie Pavlom Ruskom. V kauze vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej ho ŠTS v Pezinku spoločne s Alenou Zsuzsovou pôvodne oslobodil v septembri 2020 spod obžaloby. Verdikt však nebol právoplatný, vo veci rozhodoval 15. júna Najvyšší súd (NS) SR. Ten napokon rozhodol, že vecou Mariana Kočnera, Aleny Zsuzsovej a Tomáša Szabóa sa bude opätovne zaoberať ŠTS v Pezinku.

Viac o téme: ZasadnutieNeprítomnosťMotákyMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu