Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Európsky prokurátor Novocký: Utorkové rozhodnutie NS SR dokazuje, že obžaloba bola podaná dôvodne

(Zdroj: Topky/ Jano Zemiar)

BRATISLAVA - Utorkové (15. 6.) rozhodnutie senátu Najvyššieho súdu (NS) SR v prípade zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vytvára dostatočný predpoklad na to, aby Špecializovaný trestný sud (ŠTS) po doplnení dokazovania rozhodol vo veci zákonným spôsobom. Uviedol to európsky prokurátor Juraj Novocký, ktorý bol v minulosti jedným z dvoch prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ktorí dozorovali kauzu Kuciaka a Kušnírovej.

"Spravodlivé rozhodnutie vyžaduje, aby pred jeho vydaním boli vykonané všetky zákonne získané dôkazy a tieto boli aj náležitým spôsobom, v súlade so zásadami logiky, aj vyhodnotené. Aj utorkové rozhodnutie NS SR potvrdzuje, že obžaloba na všetkých obžalovaných, vrátane obžalovaných Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej, bola podaná dôvodne, na základe dostatočne zisteného skutkového stavu, a rovnako dôvodné bolo aj odvolanie prokurátora proti prvostupňovému súdu," zdôraznil Novocký.

NS SR v utorok zrušil rozsudok ŠTS zo septembra 2020, ktorým boli v kauze Kuciak spod obžaloby oslobodení Marian Kočner a Alena Zsuzsová. Okrem Novockého, ktorý bol vymenovaný v júli 2020 za jedného z 22 európskych prokurátorov - zástupcu SR v Úrade európskej prokuratúry (EPPO), dozoroval kauzu Kuciaka aj exprokurátor ÚŠP Vladimír Turan. Ten odišiel ku koncu roka do dôchodku.

V utorok na verejnom zasadnutí na pôde NS SR zastupovali ÚŠP prokurátori Michal Šúrek a Bohdan Čeľovský. Novocký už v lete 2020 uviedol, že je v súlade s praxou ÚŠP, že prípad dozorujú a pred súdom obžalobu zastupujú dvaja prokurátori, a to obzvlášť v prípadoch závažnej trestnej činnosti alebo zločineckých skupín. Zároveň zdôraznil, že všetci, čo sa podieľali na vyšetrovaní vraždy Kuciaka a jeho snúbenice Kušnírovej, považovali potrebu zistenia a usvedčenia páchateľov za vec osobnej a profesionálnej cti.

Viac o téme: RozhodnutieSúd Najvyšší súdJán KuciakJuraj Novocký
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu