Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šéfa gangu sýkorovcov Róberta Lališa uznal súd za vinného: Trest mu neuložili

Martin Bihári, ktorý ako jediný prišiel v stredu na súd Zobraziť galériu (4)
Martin Bihári, ktorý ako jediný prišiel v stredu na súd (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Šéfa zločineckého gangu sýkorovcov Róberta Lališa, prezývaného Kýbel, uznal v stredu Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica za vinného, trest mu však neuložil, keďže si už za iné skutky odpykáva doživotie.

Šéfa zločineckého gangu sýkorovcov Róberta Lališa, prezývaného Kýbel, uznal v stredu Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica za vinného, trest mu však neuložil, keďže si už za iné skutky odpykáva doživotie. Od septembra 2019 čelil spolu so šiestimi komplicmi obžalobe zo starých vrážd, vrátane vraždy východoslovenského bosa Róberta Holuba, pokusu o vraždu, všeobecného ohrozenia a nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami ako aj členstva v zločineckej skupine. Rozsudok nie je právoplatný, jeho obhajca podal odvolanie priamo v súdnej sieni.

Šéfa gangu sýkorovcov Róberta
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Róbert Lališ na vyhlásenie rozsudku neprišiel a ani jeho komplici Ivan C. a Alojz K., ktorí sú takisto ako on odsúdení na doživotie za staré mafiánske vraždy z rokov 1998 a 1999, takže aj u nich súd upustil od uloženia trestu. Rovnako rozhodol aj v prípade Jozefa R., ktorý už má doživotie a je vo väzení v Maďarsku. Trest Juraja H., ktorý je vo väzení za iné trestné činy, je aktuálne 24 rokov, prokurátor navrhoval o rok viac.

Šéfa gangu sýkorovcov Róberta
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Martina Biháriho, ktorý ako jediný prišiel v stredu na súd, senát ŠTS oslobodil spod obžaloby a rovnako aj obžalovaného Ladislava Bališa. Ako reagoval predseda senátu ŠTS, ich vinu sa nepodarilo preukázať, zostali pochybnosti. Obaja sú však vo väzení za iné skutky. Podľa obžaloby jedným z deviatich skutkov členov „sýkoriek“, za ktoré sa zodpovedali pred senátom ŠTS, bola vražda východoslovenského bosa Róberta Holuba. Najprv na neho strieľali na pumpe v Košiciach 22. septembra 1997, následne to urobili v bratislavskom hoteli koncom septembra, napokon ho zastrelili v nemocnici na Kramároch 5. októbra 1997.

Šéfa gangu sýkorovcov Róberta
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Medzi ďalšie patrila i vražda Maxima Malkartiho, ktorá sa odohrala v roku 1998 v Bratislave, likvidácia člena skupiny Tibora Bugára, ktorá sa stala v roku 1999 či vražda Jozefa Hamalu v lete 1999 v Českej republike. Pozostatky sa našli až v roku 2013 v okolí Brna.

Viac o téme: SýkorovciSúd ŠTSRóbert Lališ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu