Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Čaputová upozornila na dodržiavanie pravidiel i bezpečnostné hrozby

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR - Globsec)

BRATISLAVA - Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v utorok v zdôraznila dôležitosť pravidiel a ich dodržiavanie pri riešení pandémií i v súvislosti s bezpečnostnými hrozbami.

"Krajiny, ktoré pandémiu úspešne zvládali, boli tie, ktoré zaviedli jasné a zrozumiteľné pravidlá, ktorých dodržiavanie bolo následne presadzované," povedala prezidentka na začiatku bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2021 Bratislava Forum, ktorá sa v utorok začala v Bratislave. "Rešpektovanie pravidiel môže doslova zachraňovať životy," dodala.

Pandémia podľa Čaputovej poukázala na dôležitosť prevencie, uvažovania vopred s cieľom predchádzať krízam. V tejto súvislosti zdôraznila očkovanie alebo zlepšenie krízového manažmentu. "Preventívne kroky, podniknuté dnes, nás urobia odolnými voči rizikám zajtrajška," uviedla. Spoločné vnímanie a spoločné ciele sú podľa najvyššej slovenskej predstaviteľky dôležité aj v strategických debatách o budúcnosti Európskej únie a organizácie NATO.

Čaputová upozornila na dodržiavanie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Globsec)

Našu bezpečnosť môžu podľa prezidentkiných slov oslabiť globálna nestabilita, boj o moc či klimatická kríza. Pripomenula aj spoločné hodnoty EÚ – demokraciu, slobodu a právny štát, rovnosť a práva menšín. "Takisto máme pravidlá, ktoré zaručujú, že oslabovanie týchto hodnôt má následky – politické alebo finančné," povedala.

"Kým sa nedohodneme na nových pravidlách, musíme rešpektovať tie súčasné," povedala Čaputová a dodala, že porušovanie medzinárodných pravidiel môže ohroziť každého, nie len tých, ktorých sa to priamo týka. V tejto súvislosti pripomenula situáciu v Gruzínsku, Sýrii, na Ukrajine či v Mjanmarsku.

Čaputová upozornila na dodržiavanie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Globsec)

Poukázala aj na incident so zadržaním bieloruského novinára Ramana Prataseviča na letisku v Minsku po vynútenom presmerovaní lietadla, na palube ktorého boli i občania Európskej únie. "Na ochranu poriadku založeného na pravidlách musíme použiť politické, diplomatické a hospodárske nástroje účinnejšie," uviedla prezidentka. Pre EÚ to podľa nej predstavuje aj úpravu starých pravidiel v oblasti zahraničnej politiky. Čaputová takisto pripomenula dôležitosť pravidiel v on-line priestore a zlepšenie v oblasti vzdelávania. Takisto je podľa nej potrebné pomôcť občanom prispôsobiť sa zmenám v "dobe informácií".

Viac o téme: PravidláZuzana ČaputováBezpečnostné hrozby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu