Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sexuálne zneužívanie a odporné týranie v Čistom dni! Súd definitívne rozhodol: Kuchár Jakub ide za mreže

Kuchár Jakub Zobraziť galériu (5)
Kuchár Jakub (Zdroj: Peter Pčolinský/FB)

BRATISLAVA - Kauza čistý deň patrí k tým najhorším kauzám, ktorým samostatné Slovensko čelilo. Po niekoľkých rokoch sa aktuálne zrejme vyrieši aspoň jedna časť problému. Kuchár Jakub, ktorý zneužíval 14 ročnú chovankyňu Natáliu, pôjde za mreže.

Rozsudok je právoplatný. Hoci sa kuchár Jakub Filo, ktorý čelil obvineniu zo sexuálneho zneužívanie štrnásťročnej chovankyne resocializačného centra Čistý deň, odvolal, je jasné, že pôjde za mreže. Informoval o tom portál Tvnoviny.sk

Bol to práve tento prípad, ktorý otvoril celú kauzu okolo resocializačného centra v Galante, ktorá otriasla spoločnosťou. Kuchára Jakuba uznal krajský súd vinným zo zločinu sexuálneho zneužívania. Potvrdil tak pôvodný rozsudok a nevyhovel tak odvolaniu Jakubovho advokáta. 

„Zavolal ma na cigu, že nech si idem zapáliť a vlastne potom prišiel za mnou na izbu a vyspala som sa s ním. Povedal, že tam budem mať nejaké výhody," hovorila Natália. „Tak on mi povedal, presne si to pamätám, že bude chodiť Ježiško, keď budem dobrá," pokračovala.

Kauza Čistý deň spôsobila hádky a krik v parlamente

Finále?

Blog pod názvom Requiem pre znásilnené dievčatá zverejnila na blogu vtedajšia poslankyňa Národnej rady Natália Blahová a je plný odporných detailov, ale aj neľudského zaobchádzania s so zverenými dievčatami. Od toho momentu uplynulo 4,5 roka. Na potvrdenie súdu reagovala aj exposlankyňa Blahová.  "Toto sa tu dialo. A všeličo iné. Pod krídlami hlúpych politikov a arogantných úradníkov. Skutok sa stal. A ja nepriložím fotku ergoterapeuta, ktorý si to právom odsedí. Lebo v tomto prípade nie je jediný zodpovedný," napísala vo svojom príspevku na sociálnej sieti. 

"Chce sa mi zvracať z toho, že štátny aparát s plným vedomím a úmyselne dokázal kamuflovať sexuálne zneužívanie detí. Je mi smutno z toho, ako sa my spoločnosť staviame k obetiam trestných činov. Spravodlivosti potom trvá roky, kým nájde vinníkov, lebo my sme boli slepí k utrpeniu. Už takí nebuďme. Aby sa to viac nemohlo zopakovať," dodala na záver. 

Natália Blahová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Reagovala však aj novinárka Xénia Makarová, ktorá verí, že ešte nie je koniec.  

"Dúfam, že OČTK sa zaoberajú aj otázkami, prečo vedenie Čistého dňa kuchára predstavovalo ako ergoterapeuta. Otrasný je na tomto prípade toitiž ešte ďalší fakt. Že maloletú zveril Čistému dňu do starostlivosti štát (!), aby jej zariadenie pomohlo od drogovej závislosti. Žiadny rodič by takúto ,,starostlivosť" asi pre svoje dieťa nechcel," napísala na sociálnej sieti s tým, že nečinní v tomto prípade bol aj exminister za Smer-SD Ján Richter.  

Sexuálne zneužívanie a odporné
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

"Vtedajší minister práce Ján Richter (Smer) napriek odporúčaniu akreditačnej komisie zariadeniu povolenie pre činnosť (a tým pádom aj verejné peniaze) odobrať nechcel. Za zariadenie sa vtedy postavila aj detská komisárka Viera Tomanová, ktorú okrem toho v čase priebehu kauzy 2x navštívil v jej úrade Kočner," dodala k záveru. 

 

Viac o téme: Čistý deňSexuálne zneužívanieKuchár Jakub
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu