Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico a Sulík sa chytili témy 4-dňového pracovného týždňa: VIDEO Aktivista ich vyškolil, veď to tu už dávno máme!

Zakladateľ združenia Pracujúca chudoba sa vyjadril k téme 4-dňového pracovného týždňa. Zobraziť galériu (2)
Zakladateľ združenia Pracujúca chudoba sa vyjadril k téme 4-dňového pracovného týždňa. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ján Zemiar, Facebook/Pracujúca chudoba)

BRATISLAVA - Minulý týždeň opozičný Smer na čele s expremiérom Robertom Ficom prišiel do politického prostredia s témou 4-dňového pracovného týždňa a okamžite sa toho chytili aj ďalšie strany a začali návrh rozoberať a analyzovať či hodnotiť. Zakladateľ združenia Pracujúca chudoba Milan Kuruc im však všetkým zavrel kohútik nápadov. Podľa neho tu tento systém už dávno je.

Opozičná strana Smer-SD navrhuje štvordňový pracovný týždeň. Má to byť o možnosti dohody odborárov so zamestnávateľom. Skrátenie pracovného týždňa chce navrhnúť v rámci novelizácie Zákonníka práce tam, kde to podmienky umožňujú. Na piatkovej tlačovej konferencii v Prešove o tom informoval predseda strany Robert Fico.

Smer-SD z Prešova o štvordňovom pracovnom týždni (Zdroj: FB/SMER-SD)

"Odbory takisto túto tému otvárajú, a preto chcem povedať, že naša iniciatíva aj medzi ľuďmi nachádza veľmi zaujímavú odozvu. Tam, kde to je možné, chceme navrhnúť, aby mali možnosť zástupcovia zamestnancov, teda odborári, sa dohodnúť so zamestnávateľom na tom, že celková dĺžka pracovného týždňa, ktorá by sa mala skrátiť, by sa mohla rozdeliť nie na päť dní, ale na štyri dni," uviedol Fico.

Podľa neho by možno ľudia boli ochotní v rámci štyroch dní odpracovať o hodinu viac. "Stále by to bolo dohromady menej, ak by bol piatok voľný, ako je dnes päť pracovných dní," vysvetlil Fico. Tvrdí, že by to malo vplyv na produktivitu práce, pretože prvé štyri dni sú najproduktívnejšie. Rovnako na cestovných ruch, keďže ľudia by mohli inak rozmýšľať o trávení predĺženého víkendu, či na kvalitu rodinného života. "Sú krajiny, ktoré už pristúpili k skráteniu pracovného týždňa," pripomenul Fico.

Tí, ktorí si nakradli, nech pracujú len deň týždenne, odkazuje sarkasticky vládna SaS

Na túto tému sa okamžite chytila aj strana SaS na čele s vicepremiérom Richardom Sulíkom. "Strana SaS navrhuje, aby všetci tí, ktorí si dostatočne nakradli, pracovali len jeden deň v týždni a ostatné dni mali voľno. Tí však, ktorí poctivo zarábali na svoje živobytie, aby pracovali len tri dni v týždni a zvyšné dni sa povinne venovali svojim rodinám. A tí, ktorí bývali v podnájme u ľudí typu Bašternák nepracovali vôbec. Toto je odpoveď strany SaS, ktorá ponúka lepší nápad na zmenu pracovných dní oproti strane Smer-SD," prezentovali svoje stanovisko liberáli.

Richard Sulík
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

"Od Roberta Fica som naozaj takéto neľudské správanie nečakal," dodal už len predseda Sulík.

Aktivista perlil, Fico vás obalamutil, veď toto tu už dávno máme

Téma nenechala chladného ani aktivistu a zakladateľa hnutia Pracujúca chudoba Milana Kuruca, ktorý sa často vyjadruje k pracovno-právnym otázkam a aktuálnym témam. Podľa neho je táto téma zbytočne na stole, keďže systém dohodnutia sa zamestnávateľov so zväzmi na 4-dňovom pracovnom týždni tu už dávno je. "Fico obalamutil verejnosť a novinárov svojím 4-dňovým pracovným týždňom a všetci mu na to skočili. Pritom navrhol len niečo, čo už dávno v Zákonníku práce máme a čo sa dávno používa," hovorí Kuruc, ktorý vo videu povedal ešte viac.

 

Hľadáte si novú prácu? Pozrite si pracovné ponuky na pracovnom portáli Kariéra.sk.

Práca v BratislaveTrnaveNitreTrenčíneŽilineBánskej BystriciPrešove Košiciach

Viac o téme: Robert FicoSmer-SDSaSRichard SulíkMilan KurucPracujúca chudoba4 pracovné dni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu