Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Súdna rada uviedla, že je neprípustné, ak sudca prejavuje názor o neúčinnosti nosenia rúšok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Je neprípustné, ak sudca napriek stanoviskám odborníkov a relevantných autorít verejne prejavuje názor o neúčinnosti prekrytia horných dýchacích ciest, ako opatrenia proti šíreniu ochorenia COVID-19. Súdna rada to uviedla v stanovisku k medializovaným informáciám, že niektorí sudcovia nerešpektujú vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR, ktoré obsahujú niektoré opatrenia proti šíreniu ochorenia COVID-19, pretože podľa nich nie sú právne platné a účinné.

"Nerešpektovanie všeobecne záväzných právnych predpisov je u sudcu neprípustné. Bez ohľadu na to, či k nemu dochádza pri rozhodovacej činnosti alebo v občianskom živote," sprostredkoval predseda Súdnej rady Ján Mazák jej stanovisko s tým, že v oboch týchto oblastiach musí mať sudca na mysli, že platí prezumpcia ústavnosti všeobecne záväzných právnych predpisov a ich zrušenie z dôvodu protiústavnosti možno dosiahnuť len v predpísanom konaní.

"Na posudzovanie účinnosti takéhoto opatrenia sudca nielenže nemá potrebnú odbornosť, ale takéto názory môžu výrazne oslabovať efektivitu práce tých orgánov verejnej moci, ktoré zvádzajú denný boj s pandémiou a jej následkami, riskujúc pritom svoje životy a zdravie," dodal. Zdôrazňuje, že takéto názory zneisťujú širokú verejnosť.

V tejto súvislosti Súdna rada SR plne podporuje predsedov súdov pri plnení ich povinností riadne a v celom rozsahu implementovať na ich pracoviskách všetky platné a účinné protiepidemické opatrenia, tiež pri dôslednom vyvodzovaní zodpovednosti z ich porušovania. "Nedôvera verejnosti v súdnictvo môže byť o to výraznejšia, že štát od občanov nekompromisne vyžaduje rešpektovanie protiepidemických opatrení a ich nedodržanie aj sankcionuje. Pričom jeho čelní predstavitelia, vrátane sudcov, sa stavajú nielen proti ich uvádzaniu do života, ale odrádzajú aj ostatných od dodržiavania práva a záväzných pokynov na jeho vykonávanie," upozorňuje.

Členovia Súdnej rady SR na jej štvrtkovom zasadnutí diskutovali aj o otázkach preverovania majetkových priznaní sudcov SR. V tejto diskusii majú pokračovať aj na ďalšom zasadnutí.

Viac o téme: ZodpovednosťSudcoviaRúškaKoronavírusSúdna rada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu