Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Róbert Fico chce navrhnúť odvolávanie ministra vnútra

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico navrhne predsedníctvu strany zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR na odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Verejnosti chce na nej vysvetľovať, čoho je schopná vládna koalícia. Vo štvrtok tak reagoval na zadržanie riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Szabóa.

Fico hovorí v súvislosti so zadržaním Szabóa o snahe umlčať inšpekciu ministerstva vnútra, ktorá vyšetruje podozrenia vyplývajúce zo správy Slovenskej informačnej služby (SIS). Vidí v ňom postupy organizovaného zločinu proti opozícii a ľuďom. Pýta sa, kto bude ďalší.

Ostro protestuje proti tomu, že zatvorili človeka, "ktorý chcel hovoriť pravdu o obludnom zneužívaní trestného práva". "Toto je zastrašovanie najhrubšieho zrna," zhodnotil. Po návrate do Bratislavy plánuje zvolať vedenie strany a navrhnúť mimoriadnu schôdzu na odvolávanie ministra vnútra.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) vo štvrtok zadržala riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Szabóa. Dôvodom sú obvinenia z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupcie.

Smer chce dať Múzeu SNP status verejnoprávnej inštitúcie

Smer-SD predloží na schôdzu Národnej rady SR návrh zákona, ktorý by z Múzea SNP v Banskej Bystrici urobil verejnoprávnu inštitúciu. Smer to avizuje na svojom webe i na sociálnej sieti. Podpredseda poslaneckého klubu Smeru-SD a podpredseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek potvrdil, že návrh sa bude týkať kreovania samostatného zákona s tým, že zriaďovateľská pôsobnosť prejde pod Národnú radu SR. "Chceme to urobiť podľa vzoru zákona o Ústave pamäti národa,“ uviedol o legislatívnom zámere, ktorý je podľa neho na 90 percent hotový. "Vzhľadom na termíny rokovaní parlamentu v júni a júli to podľa všetkého predložíme na septembrovú schôdzu," povedal poslanec.

Potvrdil, že pre zákon budú hľadať podporu u kolegov z iných strán vrátane tých v koalícii. Je presvedčený že návrh nového samostatného zákona nájde v pléne oveľa väčšie pochopenie ako súčasný zámer ministerstva obrany a kultúry meniť zriaďovateľskú pôsobnosť múzea a zaradiť ho pod Vojenský historický ústav. "Navyše, ak aj chcú toto urobiť, musí sa zmeniť nielen zákon o múzeách a galériách, ale aj kompetenčný zákon," upozornil poslanec zdôrazňujúc, že takýmto zmenám by mal predchádzať štandardný pripomienkovací proces.

So súčasnou snahou o zmenu zriaďovateľskej pôsobnosti múzea a jeho delimitáciu z ministerstva kultúry pod ministerstvo obrany Smer nesúhlasí, upozorňuje na fakt, že ak by sa múzeum stalo súčasťou Vojenského historického ústavu (VHÚ), znamenalo by to degradáciu jeho poslania a významu. Návrh zmeniť status štátnej príspevkovej organizácie na verejnoprávnu inštitúciu s podobným postavením ako Ústav pamäti národa, vysvetľuje Smer záberom činnosti, ktoré Múzeum SNP má. „Medzi svojimi úlohami má aj aktivity, ktoré vysoko prekračujú zameranie kultúrne (hoci patrí pod ministerstvo kultúry) i vojenské (ak by patrilo pod ministerstvo obrany). Má totiž okrem iného aj dokumentovať povojnové súdne procesy či rehabilitácie povstalcov,“ upozorňuje Smer.

"Nesmie sa totiž zabúdať a mal by sa zdôrazňovať aj národnoštátny rozmer povstania, pretože na SNP nadväzoval Košický vládny program, v ktorom bolo uznané právo Slovákov na to, aby boli pánmi na svojom území,“ dodáva.

Vznikla aj petícia

Proklamovanú zmenu, s ktorou na začiatku mája prišli bez predchádzajúcej diskusie ministri za OĽANO vníma opozičná strana ako prejav nekultúrnosti voči slovenskej histórii, rovnako tak deklarované vágne vysvetlenia o benefitoch pre múzeum po zmene zriaďovateľa označuje za faloš a zástierku.

Zámerom delimitácie Múzea SNP sa v utorok (1. 6.) zaoberali členovia parlamentného kultúrneho výboru. Výbor napokon neprijal návrh exministerky kultúry Ľubice Laššákovej (Hlas-SD), aby odmietol postup zmeny zriaďovateľa Múzea SNP, naopak, prijal alternatívny návrh uznesenia, ktorý hovorí o tom, že na základe prednesených argumentov na rokovaní súhlasí výbor s postupom delimitácie, žiada zároveň zachovať archívne, vedecké a edukačné poslanie múzea.

Proti zámeru vznikla petícia, ktorú v priebehu dvoch týždňov podpísalo vyše 5000 ľudí. Časť odbornej verejnosti upozornila, že zámer je v rozpore s kompetenčným zákonom, keďže "múzeum presúva do zriaďovateľskej pôsobnosti rezortu, ktorý má fakultatívnu možnosť starať sa o pamiatky a pamäťové inštitúcie z gescie ministerstva, ktorému takúto úlohu kompetenčný zákon ukladá ako povinnosť".

Viac o téme: Minister obranyOdvolávanieRóbert FicoRoman Mikulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu