Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vznikajúca strana Aliancia volá po jednotnom preukaze o imunite voči KORONAVÍRUSU

Ladislav Balódi
Ladislav Balódi (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA – Jednotný preukaz o imunite voči ochoreniu COVID-19 by mohol prispieť k efektívnejšiemu a kontrolovanejšiemu otváraniu prevádzok a kultúrnych či športových podujatí. Na piatkovej tlačovej konferencii to vyhlásili predstavitelia vznikajúcej strany Aliancia – Szövetség.

„Ľudia, ktorí sú zodpovední, musia mať výhodu voči tým, ktorí túto zodpovednosť nemajú,“ skonštatoval predseda SMK-MKP Krisztián Forró. Zavedenie jednotného preukazu by malo byť konzultované aj s okolitými krajinami, aby bol vzájomne uznávaný. Dodal, že zaočkovaní by mohli byť motivovaní napríklad aj poukazmi na cestovanie, ktoré by bolo možné využiť v slovenských ubytovacích zariadeniach.

„Považujeme za podstatné zavedenie imunitného preukazu, kde by mal dotyčný evidenciu o tom, že bol zaočkovaný, kedy bol zaočkovaný, a tiež aby tam bola evidovaná informácia, že v určitom čase prekonal ochorenie COVID-19,“ povedal podpredseda hnutia Összefogás - Spolupatričnosť Gergely Agócs. V súvislosti s bojom proti pandémii nového koronavírusu vyzdvihol aktivity samosprávnych krajov pri otváraní vakcinačných centier aj spustenie mobilných očkovacích tímov.

Predstavitelia sa zhodli na tom, že efektívna očkovacia stratégia a kampaň pomôžu pri dosiahnutí kolektívnej imunity a predchádzaní potenciálnej tretej vlne pandémie. Forró kritizuje, že sa ľudia musia chodiť očkovať ďaleko od svojho bydliska, čo môže byť pre starších ľudí vážny problém. Okresný predseda Mostu-Híd Ladislav Balódi vyzýva vládu na prijatie systémových krokov. Kritizuje dlhodobo zatvorené školy. Poukázal tiež na to, že niektoré športy mohli fungovať a niektoré nie. „Ak 22 ľudí naháňa jednu loptu, pri padnutom góle sa objíma, dostane výnimku, prečo ostatné športy nemôžu fungovať?“ pýta sa.

Viac o téme: PreukazOtváranieKoronavírusAliancia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu