Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Posledná misia Krčméryho: Zanechala na mne následky! Odumrela mi polovica mozgu, no ja sa nesťažujem

Vladimír Krčméry Zobraziť galériu (3)
Vladimír Krčméry (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Meno Vladimíra Krčméryho je Slovákom dobre známe. V začiatkoch pandémie bol členom krízového štábu, no neskôr sa tejto funkcie vzdal. Okrem toho sa venuje charitatívnej činnosti a zúčastnil sa niekoľkých misií. Na poslednej sa však znova nakazil maláriou a s misiami musel skončiť.

Profesor Krčméry bol prvým zaočkovaným človekom na Slovensku. Podieľal sa na celoplošnom testovaní a pomáha aj pri očkovaniach. Okrem toho sa venoval misijnej práci. Navštívil Kambodžu, Sudán, Keňu, Haiti a ďalšie krajiny. To si časom vyžiadalo na profesorovi svoju daň. 

VIDEO Krčméry uvítal nového ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského

Lengvarský je vďačný, že mu bola prejavená dôvera a Krčméry popísal, aká je aktuálna situácia (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Posledná misia na ňom zanechala následky

Jednou z prvých krajín, ktoré v rámci misií navštívil, bol Sudán. "Ten Sudán bol ďaleko najťažší, vtedy bola občianska vojna, takže tam nič nebolo," povedal v relácii Markízy Reflex. "V Sudáne sú všetci chudobní, tam si nikto nezávidí, tam sa nedalo ani osprchovať, ani umyť, ani nič," opísal Krčméry. "Keď som sa vrátil zo Sudánu, tak som si kľakol pred záchodovú misu a poďakoval som, že pán Boh stvoril záchodovú misu, lebo sme ju nevideli veľmi dlho," povedal.

Vladimír Krčméry
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Po poslednej misii v Kambodži, kde bol pred rokom dostal piatykrát maláriu, ktorá na ňom zanechala následky. "Ja keď som dostal cerebrálnu maláriu, tak potom som už mimo Európy necestoval. Pol mozgu mi odumrelo," povedal Krčméry. "Ja idem len na polovičný výkon mozgu, štvrtinový výkon pamäte a polovičný výkon zraku. Tá malária zanechala stopy, no ja sa nesťažujem. Dokonca si myslím, že už som mal byť na druhom svete," uviedol Krčméry s tým, že aj do dôchodku aj na druhý svet sa chystá s radosťou. 

Bohatý život

Profesor Vladimír Krčméry sa narodil v Bratislave v rodine vedca a lekárky. Absolvoval Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Postgraduálne vzdelanie získal na Slovensku a na univerzitách v zahraničí a získal aj dva čestné doktoráty. V roku 2002 založil neziskovú organizáciu a súkromnú Vysokú školu zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave, ktorá má viaceré detašované pracoviská – ústavy po celom Slovensku a vzdeláva študentov okrem Slovenska aj v Česku, Rumunsku, Rakúsku, Srbsku, v Afrike a ďalších krajinách v oblasti zdravotníctva, sociálnej práce a zároveň pomáha svojimi rozvojovými projektami v krajinách tretieho sveta.

Posledná misia Krčméryho: Zanechala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Úspešný liečebno-charitatívny projekt v Kambodži – House of family – detské domovy pre deti z ulice, liečené slovenskými lekármi na HIV, založil profesor Krčméry už pod hlavičkou súkromnej VŠZaSP sv. Alžbety. Za 12 rokov má už 101 projektov. V roku 2006 sa syn vtedajšieho predsedu SNS Jána Slotu, Ján Slota mladší vrátil z afrického Beninu nakazený maláriou a ležal v nemocnici v ohrození života. Na profesora Krčméryho sa obrátili ako na odborníka na tropickú medicínu s prosbou o pomoc, následne priniesol zo zahraničia špeciálne lieky na maláriu, ktoré na Slovensku neboli dostupné a ktoré Jánovi Slotovi mladšiemu zachránili život.

Je ženatý a s manželkou Teréziou, ktorá je tiež lekárka, má štyri deti a hovorí piatimi cudzími jazykmi. Je veriaci človek, dlhodobo sa verejne angažuje za práva nenarodených detí. Počas komunistického režimu aktívne pôsobil v cirkevných mládežníckych hnutiach, tajne prevážal biblie a zúčastňoval sa na cirkevnom živote. Vladimír Krčméry nikdy nebol členom žiadnej politickej strany počas svojho života a ani v súčasnosti nie je členom žiadnej politickej strany.

Viac o téme: MisieMaláriaKoronavírusVladimír Krčméry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu