Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kauza Glance House opäť ožíva! NAKA začala trestné stíhanie: V pozadí je opäť Kočner a Trnka

Marian Kočner a Dobroslav Trnka Zobraziť galériu (3)
Marian Kočner a Dobroslav Trnka (Zdroj: TASR/Martin Baumann, Pavel Neubauer; Facebook/Polícia SR)

BERNOLÁKOVO - Národná kriminálna agentúra začala trestné stíhanie v kauze Glance House. Prípad bol obnovený na pokyn nového generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

Archívne video - Kúpele Korytnica, ktoré chátrajú aj vďaka Kočnerovi

Slovensko prichádza o ďalší skvost! Z historických kúpeľov je mesto duchov: Môže za to aj Kočner (Zdroj: Maarty)

Prípad neslávne známej bytovky Glance House opäť ožíva. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal trestné stíhanie vo veci pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa spáchaného z osobitného motívu na objednávku. Informovala o tom Televízia Markíza v Televíznych novinách. Kauza bola obnovená na pokyn generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

Žilinka dal opätovne preskúmať konanie Trnku v prípade Glance House

Žilinka po preskúmaní trestnej veci, ktorej predmetom bolo konanie bývalého generálneho prokurátora SR Dobroslava Trnku, dospel k záveru, že rozhodnutie o postúpení veci na prejednanie skutku v disciplinárnom konaní vydané v roku 2013 v pôvodne vedenom trestnom stíhaní nebolo v súlade so zákonom. Preto uložil, aby sa vo veci znovu konalo, opätovne viedlo trestné stíhanie za obzvlášť závažný zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a rozhodlo.

Žilinka dal opätovne preskúmať konanie Dobroslava Trnku začiatkom januára 2021. Bývalý generálny prokurátor v máji 2012 súhlasil s prevodom bytového domu v Bernolákove na londýnsku schránkovú spoločnosť CDI, hoci nehnuteľnosti boli zaistené prokurátorom v trestnom konaní v pôsobnosti Úradu špeciálnej prokuratúry. Zároveň bolo zakázané s nimi nakladať.

Marian Kočner
Zobraziť galériu (3)
Marian Kočner  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kauza v prípade bytovky Glance House spočívala v spore bývalých spoločníkov developerskej firmy o vlastníctve bytového domu v Bernolákove. Nehnuteľnosť na katastri blokoval ÚŠP. Šéf katastra mal aj napriek tomu prevod bytovky povoliť, a to na základe údajného listu Dobroslava Trnku, ktorým sa malo zaistenie majetku zrušiť.

Budovu následne previedli na ďalšiu firmu, ktorá bola v konkurze. V októbri 2018 Krajský súd v Bratislave rozhodol, že developer z kauzy bytovky je nevinný. Podľa medializovaných informácií sa podnikateľ Róbert Číž snažil, aby budova nepripadla ľudom okolo podnikateľa Mariana Kočnera.

Dobroslav Trnka
Zobraziť galériu (3)
Dobroslav Trnka  (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Viac o téme: Zneužitie právomocíDobroslav TrnkaNAKAGlance houseMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu