Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Ministerstvo zdravotníctva plní sľub z tohto týždňa: Očkovanie sa DNES naozaj otvára vo veľkom!

Očkovanie je otvorené pre ľudí nad 16 rokov. Zobraziť galériu (2)
Očkovanie je otvorené pre ľudí nad 16 rokov. (Zdroj: TASR/Sandor Ujvari/MTI via AP, korona.gov.sk)

BRATISLAVA - Súčasná pandémia koronavírusu trvá už vyše roka. Nepríjemné časy sme zažili hlavne počas druhej vlny, kedy sa Slovensko nelichotivo dostalo na prvé priečky v úmrtnosti. Teraz sú tieto chvíle preč a krajina sa sústredí na očkovanie. To sa teraz po sľube ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO) naozaj otvára vo veľkom štýle, a to už aj pre starších ako 16 rokov.

Môže za to aj vynovená čakáreň na portáli korona.gov.sk. De facto to znamená, že na Slovensku sa už môžu očkovať takmer všetky vekové skupiny, aj tie menej rizikové

Minister Lengvarský prisľúbil, že zmluva na Sputniky bude zverejnená v registri ešte dnes (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Po registrácii treba byť trpezlivý

Aj keď ministerstvo oznámilo túto pozitívnu a optimistickú správu, jedným dychom dodáva, že termíny sa nebudú prideľovať okamžite. Je potrebné počkať. "Po registrácii vás prosíme o trpezlivosť, termín vám nepríde hneď,  budú sa prideľovať postupne, podľa veku a platnej vyhlášky," píše ministerstvo, ktoré prostredníctvom Lengvarského už včera avizovalo, že termíny budú podľa nového algorytmu webu prideľovať aj na základe zdravotných problémov či obmedzení konkrétnych osôb. Tie by mali dostať prednosť pred zdravými jedincami.

Študentská rada vyzýva vysokoškolákov, aby využili čakáreň

Pri tejto príležitosti sa ozvala aj Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ), ktorá apeluje na aktuálnych študentov, aby čakáreň využili. "Vysokoškoláci tvoria významnú časť spoločnosti a bez ich zapojenia nie je možné docieliť kolektívnu imunitu spoločnosti. Od 28.4.2021 sa spustila Čakáreň a sprístupňuje sa očkovanie všetkým, ktorí majú záujem. Študentská rada vysokých škôl preto vyzýva študentov vysokých škôl, aby spravili krok smerom k normálu, ktorým je prezenčná výučba. Je nevyhnutné, aby mladí ľudia využili možnosť sa zaočkovať a tým chránili seba, svojich blízkych a celú spoločnosť. Je to aj na nás," píše sa v štvrtkovej tlačovej správe ŠRVŠ.

Prvú dávku už má približne 20 percent ľudí

Aktuálne je zaočkovaných prvou dávkou vakcíny približne 19 percent občanov Slovenska. Efekt očkovania na vývoj situácie sa podľa jeho slov prejavuje s určitým oneskorením.

Riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Róbert Suja informoval o tom, že po novom si každý občan, ktorý sa bude registrovať, vyberie okres, kde sa bude chcieť dať očkovať, nevyberie si však vakcinačné miesto.

Vladimír Lengvarský
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa jeho slov ostala veľká skupina ľudí, ktorí si zvolili len jedno vakcinačné miesto. Vakcíny budú prideľované automaticky, a to na základe algoritmu alebo veku. Od štvrtka budú do tohto algoritmu zapracovaní aj chronicky chorí pacienti.

Viac o téme: RegistráciaOčkovanieMinisterstvo zdravotníctvaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu