Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Správa o trestnej činnosti: Inšpekcia vlani obvinila 114 osôb, vrátane policajtov a ľudí z FS

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Prešovský kraj)

BRATISLAVA - V roku 2020 obvinil Úrad inšpekčnej služby celkovo 114 osôb. Išlo o 99 policajtov, sedem príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) a osem zamestnancov finančnej správy (FS). Vyplýva to zo správy o trestnej činnosti za minulý rok, ktorú vláda zobrala v stredu na vedomie.

Zo 173 skutkov spáchaných policajtmi tvorili väčšinu trestné činy proti poriadku vo verejných veciach, bolo ich 96. Išlo najmä o zneužívanie právomoci verejného činiteľa, napríklad pri prejednávaní priestupkov proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, korupciu a snahu o marenie vyšetrovania.

Policajti mali spáchať tiež 18 trestných činov proti životu a zdraviu, spojené boli hlavne s účasťou na dopravných nehodách. K väčšine nehôd došlo mimo služby. Inšpekcia zaznamenala tiež štyri prípady ublíženia na zdraví, jeden počas výkonu služby, keď policajt použil voči predvedenému neprimerané násilie. Riešili sa aj prípady súvisiace s výrobou a predajom drog.

Z 13 trestných činov proti majetku dominovali podvody. "V týchto prípadoch podvodov obvinení policajti uviedli do omylu tretie osoby s cieľom získania finančného prospechu," približuje správa. Inšpekcia evidovala tiež prípad krádeže, sprenevery, falšovania a pozmeňovania identifikačných údajov motorového vozidla, poisťovací podvod či legalizáciu príjmu z trestnej činnosti.

Dôvodom obvinení policajtov boli aj neoprávnené lustrácie v informačných systémoch ministerstva, ktoré následne poskytovali neoprávneným osobám či ľuďom z kriminálneho prostredia. Objavili sa tiež prípady, keď policajti šoférovali pod vplyvom alkoholu mimo služby, ale aj trestný čin vydierania.

Osem trestných činov spáchali príslušníci ZVJS. V súvislosti s výkonom služobnej činnosti došlo k zneužívaniu právomoci verejného činiteľa. Ostatné trestné činy príslušníkov ZVJS boli zaznamenané v čase mimo výkonu služby.

U zamestnancov finančnej správy zaznamenali 15 trestných činov. K väčšine došlo počas služby. Išlo napríklad o dopravnú nehodu, pri ktorej došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví, o obmedzovanie osobnej slobody či vydieranie. Zaznamenaný bol aj trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Úrad inšpekčnej služby evidoval na úseku trestného konania vlani celkovo 1959 trestných vecí, z toho 1478, teda 75 percent, ukončil do konca roka. Z celkového počtu 172 podaní zadržaných, zaistených a obvinených osôb na zranenia, ktoré im podľa ich vyjadrenia boli spôsobené policajtmi, príslušníkmi ZVJS a príslušníkmi FS, sa v 128 prípadoch neprimerané násilie nepotvrdilo.

Viac o téme: InšpekciaPolicajtiObvinenie Finančná správaZVJS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu