Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Veľké otváranie Slovenska pokračuje! Kiná aj koncerty sa čoskoro opäť vrátia: Nový COVID automat pre kultúru

Natália Milanová Zobraziť galériu (3)
Natália Milanová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vláda dnes schválila kultúrny COVID automat. Ministerka kultúry Natália Milanová uviedla, že kiná ešte budú zatvorené, ak však bude v lete dobrá situácia, mohli by sa uskutočniť podujatia do tisíc ľudí aj na státie.

Kultúrny semafor je rozdelený do tých istých fáz ako COVID automat. Má teda tri stupne varovania, dva stupne ostražitosti a monitoring. Prislúchajú im aj rovnaké farby. "Dnes sme schválili očakávaný kultúrny semafor. Táto verzia je definitívna," uviedla po rokovaní vlády Milanová. 


Uvoľňuje sa všade, no v kultúre nie: Rezort chystá COVID automat! Ministerka prezradila prvé DETAILY


Kultúrny COVID semafor

Semafor upravuje organizáciu kultúrnych podujatí - koncerty, divadlá, kiná atď. Neupravujú tanečné zábavy, plesy či jarmoky, tie naďalej spadajú pod hromadné podujatia, ktorých podmienky upravuje COVID automat. "Organizátori budú vedieť, v ktorej fáze môžu aké podujatia organizovať, v akom počte. V interiéri zatiaľ 150 ľudí, 200 v exteriéri. V ružovej fáze maximálne 500 ľudí v exteriéri, 250 v interiéri," povedala ministerka.

VIDEO Ministerka kultúry informuje o kultúrnom COVID automate

Vláda schválila kultúrny SEMAFOR: Do kín sa tak skoro nedostaneme, budú potrebné aj testy (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V najhorších fázach (čiernej a bordovej) sú zakázané všetky kultúrne podujatia. V červenej fáze sú už povolené divadlá či koncerty, obmedzený je však počet návštevníkov v interiéri a exteriéri. Semafor tiež určuje v ktorej fáze sú povinné respirátory, dezinfekcie či antigénové testy.

Koncerty už v lete?

"Ak bude v lete situácia dobrá, tak je možné, že budú podujatia do tisíc divákov aj na státie," povedala ministerka. Státie obecenstva je však zakázané v každej fáze okrem zelenej, teda najlepšej. Organizátori sú tiež povinní evidovať zoznamy návštevníkov s ich kontaktnými údajmi.

Veľké otváranie Slovenska pokračuje!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kiná sa tak skoro zrejme neotvoria

Kiná môžu otvoriť až vtedy, ak bude Slovensko v oranžovej fáze, teda v 2. stupni ostražitosti. "Kiná sú v prvom a druhom stupni varovania ešte zatovrené. Je to výsledok kompromisu a diskusie s distribútormi a kinármi," uviedla ministerka. Pokiaľ je COVID automat nastavený na národnú úroveň, interiérové kiná budú zatvorené, exteriérové môžu byť otvorené. Ak sa prepneme do regionálneho automatu, kiná sa budú riadiť tým, ako akékoľvek iné kultúrne podujatie. 

Veľké otváranie Slovenska pokračuje!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Semafor tiež určuje, aké opatrenia musia dodržiavať zamestnaci podujatí. Negatívny test budú potrebovať návštevníci, zamestnanci aj účinkujúci. Presné pravidlá antigénových testov určuje COVID automat. Kultúrny COVID automat je predmetom vlastného materiálu v rámci schváleného uznesenia.

Viac o téme: KoronavírusNatália MilanováCOVID automatKultúrny semafor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu