Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Majetkové priznania politikov: Koľko zarobili súčasní ministri? Niekto veľa, niekto nič

Richard Sulík, Milan Krajniak a Veronika Remišová
Richard Sulík, Milan Krajniak a Veronika Remišová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Súčasní ministri zarobili za rok 2019 každý okolo 37.000 eur. Vyplýva to z majetkových priznaní verejných funkcionárov zverejnených na webe Národnej rady (NR) SR. Priznania podávali aj členovia vlády, ktorí v roku 2019 nepôsobili vo verejnej funkcii. Viacerí súčasní ministri boli v tom roku poslancami NR SR.

Najviac zarobil ako poslanec Milan Krajniak (Sme rodina), ktorý nedávno odišiel z postu ministra práce a má sa tam vrátiť. Príjem z verejnej funkcie mal 37.712 eur. Priznal byt v bratislavskom Starom Meste, ornú pôdu v Eliášovciach, medzi hnuteľným majetkom uviedol vybavenie bytov a umelecké predmety zberateľskej hodnoty. Priznal tiež auto. V položke "vlastníctvo majetkového práva alebo inej majetkovej hodnoty" uviedol autorské práva, peniaze, vklady v bankách, investičné zlato či obchodné podiely v s. r. o.

O niečo menej (37.601 eur) zarobila Veronika Remišová, súčasná vicepremiérka a šéfka Za ľudí. Okrem poslaneckého platu priznala príjem vo výške 8513 eur, vlastníctvo bytu v bratislavskom Starom Meste a Devínskej Novej Vsi, byt v Belgickom Etterbeeku, chatu v Pribyline a auto. Uviedla i peniaze na účtoch, akcie spoločností obchodovaných na burze cenných papierov, podiel v s. r. o. či hypotéku.

Šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS) okrem poslaneckého platu (37.464 eur za rok 2019) uviedol iný príjem 2473 eur. Zastával aj funkciu poradcu predsedu Bratislavského samosprávneho kraja. Priznal byt v bratislavskom Starom Meste, finančné prostriedky z predaja podielu v s. r. o. a úspory.

Exminister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) tiež priznal aj iný príjem okrem platu za výkon verejnej funkcie (37.002 eur za rok 2019), a to 7250 eur. V priznaní uviedol podiel na dome v bratislavskej Rači, byty v Rači, Novom Meste a Ružinove, ale aj ornú pôdu. V položke "vlastníctvo majetkového práva alebo inej majetkovej hodnoty" vypísal zlato a peňažné prostriedky.

Najmenej ako poslanec zarobil šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO), a to 36.468 eur. Priznal iný príjem 4032 eur. Zastával aj funkciu poslanca mestského zastupiteľstva hlavného mesta Bratislava. Priznal byt v Starom Meste, dom v bratislavskej Rači, chalupu v obci Uhliská či podiel v s. r. o.

Členovia vlády, ktorí v roku 2019 nepôsobili vo verejných funkciách, príjmy neuviedli, priznali však nehnuteľnosti a iný majetok. Šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) priznala byt a pozemok v bratislavskom Starom Meste, podiel na rekreačnom dome s pozemkom v Ľubietovej či podiely v s. r. o. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) vlastní dom, pozemok a garáž v Devínskej Novej Vsi. Priznal i financie na účte, motorku, výbavu domu či podielové fondy a hypotéku. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) zas priznal rodinný dom s pozemkom v Hrubej Borši, byt v Rimavskej Sobote aj Banskej Štiavnici, auto aj hypotéku.

Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽANO) priznal viaceré záhrady, zastavané plochy, ornú pôdu a lesné pozemky v Môťovej či Slovenskej Ľupči, ale aj byt vo Zvolene, podiely na trávnatých porastoch, ornej pôde, záhrade i na dome v Mýte pod Ďumbierom a v Humennom. Uviedol aj dve autá a úspory.

Príjmy neuviedol ani šéf SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. Priznal však byty v bratislavskom Starom Meste a Novom Meste, podiel na dome v Zlatých Moriavciach, auto, obchodný podiel v spoločnosti aj úver.

Viac o téme: PoliticiMajetokMinistriPríjemMajetkové priznania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu