Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Program prevencie banských skládok prispel k zníženiu dosahov na prírodu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Program prevencie a manažmentu rizík vyplývajúcich z opustených a uzavretých úložísk ťažobného odpadu (2014-2020) prispel k minimalizácii dosahov a negatívnych vplyvov z opustených a uzavretých banských skládok na životné prostredie. Vládny kabinet zobral v stredu správu o plnení programu na vedomie.

Hlavným cieľom programu bolo znížiť ohrozenie obyvateľstva v dôsledku poškodenia životného prostredia. Zlepšiť sa mala aj kvalita života a zdravotný stav obyvateľstva v oblastiach postihnutých banskou činnosťou.

"Nesplnené/čiastočne splnené opatrenia zakotvené v programe v dôsledku nedostatočného krytia finančných výdavkov potrebných na riešenie problematiky úložísk ťažobného odpadu sú zahrnuté do Programu prevencie a manažmentu rizík vyplývajúcich z opustených a uzavretých úložísk ťažobného odpadu (2021 - 2027)," uvádza ministerstvo životného prostredia v správe. Výnimkou v programe na nasledujúce roky je zabezpečenie technicko-bezpečnostného dohľadu nad všetkými odkaliskami z ťažobného odpadu. Tam je potrebné nájsť alternatívne zdroje financovania, konštatuje.

Štátny geologický ústav Dionýza Štúra v rámci projektu Monitorovanie environmentálnych záťaží na vybraných lokalitách SR riešil deväť environmentálnych záťaží z celkových 161 lokalít. Išlo o tie územia, ktoré sú výsledkom ťažobnej činnosti či nakladania s ťažobným odpadom. Projekt Prieskum environmentálnych záťaží na vybraných lokalitách SR bol ukončený záverečnou správou v roku 2015. V rámci neho bolo riešených 10 lokalít, uvádza sa v správe.

Vyplýva z nej tiež, že v projekte Geologický prieskum pravdepodobných environmentálnych záťaží metódami diaľkového prieskumu Zeme a modelovaním z roku 2015 bolo riešených 87 lokalít. Žiadna z nich však podľa správy nebola výsledkom ťažby či nakladania s ťažobným odpadom.

Viac o téme: PrírodaŽivotné prostredieBanské skládky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu