Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

NEZABUDNITE! V noci sa hodiny posunú o hodinu dopredu, začne sa letný čas

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V noci na nedeľu začína letný čas, ktorý potrvá do konca októbra. Hodiny sa o 02:00 posunú na 03:00, noc bude teda o hodinu kratšie. Zatiaľ čo ľudia si musia náramkové či nástenné hodinky posunúť sami, hodiny v elektronických prístrojoch, napríklad v telefóne alebo počítači, sa posunú automaticky.

Letný čas bude platiť nasledujúcich sedem mesiacov. Posledný októbrový deň sa vráti štandardný stredoeurópsky čas, pre ktorý sa vžilo označenie zimný. Podľa niektorých odborníkov má striedanie času negatívny vplyv na zdravie a psychiku ľudí a neplní svoj pôvodný účel, teda úsporu energií.

Podľa skorších plánov sa mal čas tento rok v štátoch Európskej únie meniť naposledy. Kvôli pendémii koronavírusu aj tomu, že sa členské štáty nedokázali dohodnúť na tom, ktorý čas bude platiť natrvalo, sa ale táto otázka odsunula na neurčito.

Letný čas

Pri letnom čase sa nepoužíva čas daný príslušným časovým pásmom, ale používa sa čas, ktorý je zvyčajne o jednu hodinu posunutý dopredu. Účelom jeho zavedenie bola pôvodne úspora elektrickej energie, ktorá by bola inak potrebná pre večerné osvetlenie, podľa energetikov zmena času ale veľké úspory elektriny neprináša. Rôzne iniciatívy občanov a petície sa aj niekoľko rokov odvolávajú na možné negatívne dopady striedanie času na zdravie. Pri voľbe celoročného času by bol podľa odborníkov pre človeka priaznivejší pásmový čas, ktorý platí v zime.

Oneskorenie vlakov

V minulosti kvôli prechodu na letný čas museli cestujúci diaľkových vlakov či autobusov počítať s oneskorením. Tento rok rovnako ako vlani o tomto čase je ale nočná verejná doprava kvôli koronaviírusovým opatreniam vrátane zákazu nočného vychádzania citeľne obmedzená, takže vplyv bude minimálny.

Viac o téme: HodinyLetný čas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu