Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Vláda zrušila výnimky pre pobyt v prírode: VIDEO Konzílium bude o Veľkej noci rokovať zajtra

Eduard Heger Zobraziť galériu (5)
Eduard Heger (Zdroj: Topky/Ján Zemair)

BRATISLAVA - Pobyt v prírode alebo individuálny šport v rámci okresu bude v čase zákazu vychádzania po novom možný iba od 5.00 do 20.00 h. Vláda tiež úplne zakázala rekreáciu v zahraničí, keď odstránila medzeru od 1.00 do 5.00 h v platnosti opatrenia. Obe zmeny platia od štvrtka 25. marca. Vyplýva to z doplneného uznesenia vlády, ktoré v stredu schválil vládny kabinet.

Minister financií a dočasný šéf rezortu zdravotníctva Eduard Heger (OĽANO) argumentoval, že "okno" v opatreniach by mohlo vytvárať falošné motivácie cestovať do zahraničia. "Myšlienka tohto celého obmedzenia je v tom, aby ľudia do zahraničia necestovali preto, aby nepriniesli nielen sebe, ale celému národu nejaký neželaný darček v podobe mutácie, ktorá by tu mohla spôsobiť veľké problémy, takže sme toto okno uzavreli," pripomenul.

VIDEO Heger o opatreniach

Heger povedal, že o sprísňovaní opatrení pred Veľkou nocou sa ešte bude diskutovať (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vláda zrušila výnimky na pobyt v prírode

Vláda zrušila aj neobmedzený čas výnimky na pobyt v prírode alebo individuálny šport v rámci okresu. Zvyšok opatrenia sa nemení. V prípade Bratislavy sa za okres považuje územie Bratislavského samosprávneho kraja, ako jeden okres sa berú aj všetky košické okresy. 

Konzílium bude rokovať o Veľkej noci zajtra

Konzílium odborníkov bude vo štvrtok rokovať o opatreniach počas Veľkej noci. "Viem, že ľudia čakajú na to, či sa bude niečo sprísňovať. Na druhej strane už teraz máme prísny lockdown, pôjde skôr o to, či niečo doladiť, či sa v niečom inšpirovať v zahraničí," povedal Eduard Heger.

Eduard Heger
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemair)

V čiernych okresoch je do prírody naďalej potrebný najviac sedemdňový negatívny test alebo doklad o prekonaní ochorenia nie starší ako tri mesiace. Test nepotrebujú osoby mladšie ako 15 rokov a staršie ako 65 rokov alebo tí, ktorí sú zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 aj druhou dávkou vakcíny a od tohto očkovania uplynulo aspoň 14 dní. Výnimku majú aj zdravotne ťažko postihnuté osoby, ktoré sa pohybujú s pomocou vozíčka, alebo tie, ktorým zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožňuje vykonanie testu na ochorenie COVID-19, či osoby s diagnostikovaným stredne ťažkým alebo ťažkým mentálnym postihnutím alebo so závažnou poruchou autistického spektra. Minister pripomenul, že Slovensko je naďalej v čiernej fáze, a vyzval na dodržiavanie opatrení.

Eduard Heger
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemair)

Predĺženie núdzového stavu

Minister financií Eduard Heger (OĽANO), ktorý je dočasne poverený aj vedením rezortu zdravotníctva, si nevie predstaviť, že by mohlo byť súčasné predĺženie núdzového stavu protiústavné. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády. Reagoval tým na krok generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý podal podnet Ústavnému súdu preskúmať ústavnosť obmedzení základných práv a slobôd v súvislosti s predĺžením núdzového stavu.

Eduard Heger
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Nemalo by to byť protiústavné, je to v záujme ochrany zdravia," zdôraznil Heger s tým, že zrušenie núdzového stavu by mohlo spôsobiť enormnú mobilitu, a tým aj zvyšovanie počtu nakazených obyvateľov novým koronavírusom.

Slovensko má kritické čísla

Heger chce lepšie vysvetľovať verejnosti, prečo je nevyhnutné udržať núdzový stav. "To nie je o tom, že sa politicky niekto rozhodol držať ľudí zavretých, ako to tvrdí opozícia," podotkol. Vyhlásil, že Slovensko má stále kritické čísla, najmä čo sa týka počtu hospitalizovaných.

Podnet generálneho prokurátora nevníma ako krok proti súčasnej vláde. "Nešiel by som do takýchto špekulácií. Dal by som mu priestor na to, aby svojimi výsledkami presvedčil verejnosť o tom, že koná spravodlivo," dodal. Zdôraznil, že nie je správne spochybňovať inštitúcie štátu.

Eduard Heger
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemair)

Generálny prokurátor považuje za potrebné podrobiť napadnuté časti uznesenia vlády testu proporcionality. Tvrdí, že zákaz pohybu a pobytu implicitne zasahuje aj do výkonu ďalších základných práv a slobôd občanov garantovaných Ústavou SR. Podaným návrhom sa Žilinka domáha aj preskúmania ústavnosti absolútneho zákazu vycestovania do zahraničia na účely rekreácie.

Zrušenie núdzového stavu znamená zrušenie zákazu vychádzania

Minister zároveň zdôraznil, že zrušenie núdzového stavu by prinieslo aj rušenie zákazu vychádzania a to by prinieslo enormnú mobilitu ľudí. To následne zvyšuje šírenie nového koronavírusu. Heger si tiež nemyslí, že predĺženie núdzového stavu o 40 dní je protiústavné.

V súvislosti s pretrvávajúcim zákazom bohoslužieb Heger podotkol, že mu je ľúto, že sú veriaci takto obmedzení. "Momentálne priorita ochrany života a zdravia je na prvom mieste," hovorí.

Na celom svete je momentálne nedostatok vakcín

Na celom svete je momentálne nedostatok vakcín proti ochoreniu COVID-19. Výrobcovia vakcín garantovali iné objemy, ako vedia dodať. Slovensko naďalej rokuje s Európskou komisiu o dodávkach vakcín v čo najväčšom počte a najrýchlejšom čase. Uviedol to Eduard Heger.

Vakcín je podľa Hegera momentálne menej, ako by si ktokoľvek prial. Je tu diskusia a tlak na výrobcov vakcín. "Nikoho to neteší, keďže vakcína je tá najúčinnejšia zbraň proti pandémii," poznamenal Heger.

Viac o téme: OpatreniaVládaKoronavírusEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu