Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vodiči, dávajte pozor! Varovanie pred zníženou dohľadnosťou a utlačený sneh na cestách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Hmla aj utlačený sneh môžu vodičom znepríjemniť jazdu. Na vlhkých a mokrých cestách sa pri nízkych teplotách môže vytvárať poľadovica. Na svojej stránke zjazdnost.sk na to upozorňuje Slovenská správa ciest (SSC).

Hmla s dohľadnosťou do 100 metrov sa nachádza v lokalite Krupina. SSC pripomína, že cesta od Dolného Kubína na Bziny je z dôvodu zosuvu skál uzavretá do odvolania. Všetky diaľničné úseky sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý, okrem úsekov D1 Hybe - Východná - Važec a R3 Trstená - Tvrdošín, kde sa nachádza kašovitý sneh.

Najlepšie počasie nájdete na Predpovede.sk

Rovnako cesty prvej, druhej a tretej triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, v hornatejšom území môže byť pokrytý čerstvým, kašovitým alebo utlačeným snehom. Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý.

Meteorológovia upozorňujú na tvorbu snehových jazykov

Vo viacerých okresoch platí až do pondelkového večera výstraha prvého stupňa pred tvorbou snehových jazykov a závejov. Na svojej stránke na to upozornil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Výstraha sa týka najmä severného Slovenska. Ide o okresy Čadca, Bytča, Považská Bystrica, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Tvrdošín, Žilina, Martin, Dolný Kubín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa. "Výskyt snehových jazykov je v danom ročnom čase a danej oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," dodal SHMÚ.

Vodiči, dávajte pozor! Varovanie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

V okresoch sa tiež očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo rýchlosť 135 kilometrov za hodinu. Výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách platí do utorka (23. 3.) doobeda. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom čase a danej oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," dodal SHMÚ.

Zvýšená lavínová hrozba

V najvyšších polohách Vysokých Tatier platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo všetkých ostatných pohoriach na Slovensku je mierna lavínová hrozba, druhý stupeň. Informoval o tom Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"V dôsledku silného severozápadného vetra a slabého sneženia sa nový vetrom previaty sneh ukladá na záveterné svahy južných až východných orientácií. Tu je uložený vo forme dosiek a vankúšov rôznej tvrdosti na starom veľmi tvrdom podklade. Tento podklad pôsobí nesúdržne, a tak vytvára potenciál pre vznik doskových lavín," upozornil Bešinský.

Obzvlášť pozor si podľa Bešinského treba dávať tesne pod hrebeňmi a skalnými stenami, kde výška naviateho snehu výrazne stúpa. Zdôraznil, že ojedinele sa môžu vyskytnúť aj spontánne lavíny. Ráno bolo na horách veterné počasie s víriacim sa snehom a hmlou. Teplota sa pohybovala od mínus siedmich do mínus 16 stupňov Celzia. Fúkal severozápadný vietor o sile víchrice. Za posledných 24 hodín pripadlo na horách do piatich centimetrov nového prachového snehu.

Viac o téme: PočasieVarovanieHmlaVodičiUtlačený sneh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu